自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事

原帖由 精靈BB女 於 16-04-06 發表
結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事對你態度又會好好,但一遇到唔順眼又鬧人,佢妹都話如果是佢老公 ...
咁你老爺同姑仔都似返個人,起碼唔會全部人幫曬佢!

珍珠宮

引用:經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩

經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...
替你難頂,最怕人臭脾氣,用粗口鬧老婆更不能接受,不過嘗試下兩公婆傾傾先

珍珠宮

引用:Quote:精靈BB女 發表於 16-4-6 09:49 經常

原帖由 bkfans 於 16-04-06 發表
離婚會唔會失去一切? 包括住, 仔女.........等等

如果太麻煩, 就當佢透明, 唔理唔睬, 鬧你就聽唔到, 照常 ...
但一世互當透明咁樣其實仲辛苦

男爵府

回覆:真係好唔開心,我應該選擇離婚或系繼續忍落去

你其實幾時縱容佢可以當你狗一樣咁看待呢

伯爵府

經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...
我都覺得移咗民個老公會躁d. 日日對住,生活平淡,一頭家又多嘢做。個人係會躁。我自己都躁咗,仔都罵多咗

公爵府

2018復活節勳章

搬開吓,冷靜吓先啦。
留低封信寫你內心感受,等佢冷靜吓反省吓。
約佢一個時間再見面,傾吓係咪要走落去。
如果你要離婚都要俾對方知道死因,或者一個補救機會。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 bkfans 於 16-04-06 發表離婚

大宅

5靠佢養面口會變好

大宅

分開住一段時間好難,仔女要翻学,我父母又唔係身邊,我老公是連基本尊重都唔識,就如一个野蠻人,有時我念是未我自己有錯,佢話我一言九鼎,難道你閙緊我時我一句都唔可以出聲,佢媽講野一樣好難听,真係有遺傳,有時我真係覺得好辛苦,一个人系度生活最親得的仔女啦,如果我自私的翻去我會開心的,樓上有jm話吵架時抱實佢,哎,甘多人面前閙你點抱,佢是唔理身處邊度,咩環境唔岩佢心意就發火

水晶宮

2024年龍年勳章

你地移左民幾耐呀?投資移民?移之前係未安排好哂經濟方面?比如已經有一舊錢,又或者老公已經預先搵到工,而唔係到步後先「跪地餵豬那」。
人離鄉賤,要放棄哂一切去到一個陌生地方重頭開始唔易呀~環境啦,生活節奏啦,最大問題係歧視。。。
你做到加零一了,你都虛耗唔少體力。當大家由生理到心理都累透時,一句普通說話都會成為導火線。
你地移民都係想為下一代著想而已。不如搵個時間,大家在情緒狀態穩定的情況下,開心見誠,傾下問題出喺邊。你地視對方都係重要的人,有問題就携手一齊解決。
如果選擇面對面講,可以出去coffee shop,公園,唔駛在家困獸鬥。
分享少少:任何一方講緊/吐緊苦水的時候,只管聽,或點頭,勿插咀。
講緊野的一方,可以拿一張紙巾作析別,對方想插咀時,搖一搖手上的紙巾作為提示。

希望你地好快搵出問題所在,解決了就一天都光哂了

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

老公移左20年都有,06年回流翻香港,到結婚生左啊女又回來翻過來,佢是技術性工作都好易溫工,我知佢供樓養車壓力大,但佢性格是由細到大甘暴躁,對住身邊人都系甘

子爵府

樓主, 咁岩呢幾日有個JM出個POST又係同你同病相憐呀,
唉, 點解表面個家庭咁好但原來難為了家嫂, 真係一家唔知一家事.
因為你有兩個仔女, 又係外國, 雖然辛苦D, 但唯有忍,
忍到D仔女大哂完成左責任就熟年離婚, 日本好多主婦都係咁.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

大宅

回覆 踩玻璃朋友 的帖子

我想法都同你一樣,所以儘量忍放假就同朋友去下街吹水放鬆下,我地準備見家庭輔導協會,希望有幫助

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 踩玻璃朋友 的帖子我想法都同你一樣,

原帖由 精靈BB女 於 16-04-07 發表

我想法都同你一樣,所以儘量忍放假就同朋友去下街吹水放鬆下,我地準備見家庭輔導 ...
佢願意接受家庭輔導,都很不錯了,起碼留意到自己的問題,願意配合。

男爵府

俾我會行開下,如果佢鬧我,即刻行開,到佢自己冷靜先,返到去再鬧,就再走,到佢冷靜左先處理個問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

精靈BB女 發表於 16-4-7 07:06

我想法都同你一樣,所以儘量忍放假就同朋友去下街吹水放鬆下,我地準備見家庭輔導 ...
加油!

子爵府

引用:其實佢係咪有情緒病,少少事都咁燥

原帖由 ipodbaby_123 於 16-04-06 發表
其實佢係咪有情緒病,少少事都咁燥
我都有同樣想法,明白樓主辛苦,但似乎樓主先生也可能有情緒問題 …

男爵府

我覺得佢有情緒病,你canada where呀?我去過一個私人既緍姻consultant,ok家,

最少唔駛排期(之前排過一個,同c6好返之後先排到)

我C6同我去過一次已經有進步,有時d男人聽人地講人地分析容易接受好多,大前提係你地2個係咪願意一齊為頭家?大家有冇共同目標

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我都覺得佢壓力大,或更年期?分開下好,等佢知道冇咗你佢生活仲辛苦

大宅

回覆 olimo 的帖子

醫生都是甘講,老實講老公係自己認識拍好耐拖先結婚 ,唔系盲婚啞嫁,只系拍拖時大家都有工作無經濟壓力,無小朋友意見分歧所以無得吵,唔吵架時佢都會同我講照顧得佢好好,知道自己脾氣差,有咩好吃都會買比我試,或者帶我去吃,先宁我忍左甘多年都未去離婚

首頁

尾頁

跳至