自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

太過份,比著我一定報警

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

學校唔理,就教局和報警

不過,我隱約見到近KNEE位有好淺色藤條印...
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

引用:朋友的囡囡讀小學,平時好乖女,讀書又叻,

原帖由 雙寶媽媽 於 16-04-06 發表

朋友的囡囡讀小學,平時好乖女,讀書又叻,性格又好。琴日係 ...
帶小朋友去醫院驗傷,全身檢查睇下有冇內傷,
醫生會問小朋友發生咩事,醫生會 轉介醫院社工跟,
直接由醫院社工同校方社工,老師,校長,對方家長傾,
最重要係醫院社工睇埋小月友心理問題,會唔會對佢日後唔想返學或者佢想點。
有時父母自已問小朋友,佢係唔會講。
俾專業人士幫佢會好D

CONNIE

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

雙寶媽媽 發表於 16-4-6 21:59
朋友的囡囡讀小學,平時好乖女,讀書又叻,性格又好。琴日係學校俾同學打,打到小腿淤嗮,睇到都心痛。囡囡 ...
如果真係好嬲,可以先通知學校一聲。話會帶囡囡去醫師先驗下,或者會有醫院社工直接聯絡學校。先打個抵,請佢地明白你都係想先保護自己小朋友。

如果唔係太嬲,只係皮外傷,可先向校方了解對方背景,事發經過,才再決定報警/驗傷/還是約對方家長傾傾,大家怎樣可避免事情再發生,也比機會對方道歉。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:朋友的囡囡係學校俾同學打,好嬲

等睇結果
如係我女比人打
一定追究到底

珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

真心覺得宜家D小學老師校長冇乜愛心,唔會理小朋友,幼稚園的老師校長好積極幫家長處理,為你解難,起碼有用心聽家長講野,唔會想打發你走

侯爵府

係出於咩理由打人先?
如果係突然間, 點都要同個校長同對方既家長傾架啦~

子爵府

畀面勳章

報警+驗傷

男爵府

引用:報警+驗傷

原帖由 saberlily 於 16-04-07 發表
報警+驗傷
x2

禁止訪問

大宅

打到咁瘀!如果係我會直接衝去搵班主任同校長要求佢地比合理解釋我點解發現唔即時打比我
我亦會要求學校叫對方家長即刻出黎面對面對件事!
如果學校做唔到我一家搞大,要比小朋友知道父母會幫佢處理好,第時佢地遇到事都要識處理,你今次處理得唔好,咁下次點算,小朋友唔敢同你講

男爵府

了解多D先,睇埋醫生。有時小朋友唔係有心,玩得失控,撞到就話被人打。叫學校睇cctv。

大宅

叫個女搵出打人同學,直接搵同學家長傾,傾完再向校方陳述,說件事已經由家長(親自)處理好,希望校方下次做得更好

男爵府

朋友的囡囡讀小學,平時好乖女,讀書又叻,性格又好。琴日係 ...
老實講,你朋友算冷靜,如果我女,我都怕我忍唔住,唔知自己會做出D咩事
平心的,當日,或第二日就要學校處理,見對方家長,要小朋友道歉,要俾對方知嚴重性,
真係擔心小朋友日後在校生活,我會轉校
學校唔理,我就一定報警處理

男爵府

好媽媽勳章

情況如何??

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+coco513+於+16-04-06+發表小

原帖由 jenny可可 於 16-04-07 發表
我係小學做咗六年,更過分的還有
唔出聲解決唔到,我嗰間已經唔係差嘅學校!

...
絶對係咁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

DoDoDo

伯爵府

先驗傷保障自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學校唔想報警, 你就幫佢報囉
幫下人麻

琥珀宮

一係報警,一係就算

其實老師同校長一定係為咗校譽而想大事化小事小事化無,但報咗警係咪真係有用?就算班衰同學唔係老師面前打你朋友個囡,一樣可以私底下或用言語暴力,老師真係理唔到咁多,報咗警搞大咗件事未必真正幫到個囡,因為警察都幫唔到咁多,反而報咗警班衰人會更憎你朋友個囡,然後校長老師又會討厭個囡,因為從來佢哋只顧校譽,唔鍾意家長學生搞大件事,咁你朋友個囡係學校更加慘

最有效方法係,轉校

首頁

尾頁

跳至