自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:minniebella+發表於+16-4-13+09:35+

原帖由 pumpumpurin 於 16-04-13 發表
教細路講大話就無品左啲...值得轉校

但EQ差我覺得無太大問題...人人都有情緒...
K2學生想佢地有幾好表現?老師如果唔能夠處理好自己情緒遇到再曳d ge學生豈不是要體罰?

子爵府

引用:Quote:原帖由 2624 於 16-04-12 發表會唔會

原帖由 yan1102 於 16-04-12 發表
我仔係讀緊兼收位,有情緒同言語問題,等左2年轉去讀諗住會有好轉,而家反而老師去發洩在佢身上,合理嗎?

...
兼收位好難入喎,你有信心可以轉到校先停課

子爵府

K2咋喎,唔專心我覺得情有可原,要教,但唔專心唔係大罪,只係好細既人仔啫。。。

侯爵府

我會將成件事同小朋友分析, 教佢哋是非黑白, 但未必會考慮轉校, 間間學校都有機會有咁嘅老師..... 其實件事都係好寶貴嘅一課

翡翠宮

2018復活節勳章

驚動到校長, 而且又對老師冇信心, 都係盡快搵學校轉好d

男爵府

引用:掉功課落地下?好少事啫。我地細個讀書都經

原帖由 seaman1982 於 16-04-12 發表
掉功課落地下?好少事啫。我地細個讀書都經常有。
我老死試過幼稚園俾老師指住鼻閙,中學老師派成績表掉落地下叫佢自己執因為考得差,書讀得麻麻,但事業有成,自己做老闆。當年讀書叻入左大學個同學撞返揸緊的士。
講返起舊屎歷歷在目,好勵志

別墅

引用:我覺得人係有情緒,+但哩個老師係絕對唔正常

原帖由 lovestarry001 於 16-04-13 發表
我覺得人係有情緒, 但哩個老師係絕對唔正常, 亦唔覺得哩件係小事

第一, 對住一班K2仔, 有乜必要要掉野? 你 ...
係,如佢肯講真相出黎然後承諾唔會再有同樣事發生,我可接受的,但而家唔係

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:咩功課k2要教到扔落地?k2跟本都吾應該有功

原帖由 964000 於 16-04-12 發表
咩功課k2要教到扔落地?k2跟本都吾應該有功課
有架,有學寫字同畫畫

男爵府

我覺得呢件事係要好好處理, 佢仲有好多年書要讀, 怕佢對老師呢二個字反感, 唔再信任之後既老師, 咁既話就影響好大啦

侯爵府

如果係因為唔專心而比人掉習作落地下,
當賣教訓~~

但老師教小朋友講大話, 就好有問題~

整到件事咁大, 老師會歧視架~
(玩具角d玩具唔比玩)

水晶宮

回覆 yan1102 的帖子

掉簿事小, 但講大話好大問題....佢係教全班講大話喎......

別墅

引用:回覆+yan1102+的帖子掉簿事小,+但講大話好

原帖由 luckybaby2011 於 16-04-13 發表
回覆 yan1102 的帖子

掉簿事小, 但講大話好大問題....佢係教全班講大話喎......
我一陣會落學校再傾多一次,希望校長會正視,學校就應該一定會轉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovelovebear 發表於 16-4-13 08:44
有時教小朋友已經好激心
難免會有情緒
我相信佢都知自己唔岩為左保飯碗先講左大話, 直接打去同個老師講, 如 ...

我睇完咁多回覆覺得你既建議最好,老師係咪錯?係,但我同意無謂趕狗入窮巷,如果佢私下認左又有後悔就算

男爵府

回覆:老師做錯事,竟教全班同學講大話

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+2624+於+16-04-12+發表兼收位

原帖由 yan1102 於 16-04-13 發表
我小朋友係i位,轉就預左無支援,但無支援好過返d咁既學校
你小朋友咩事?讀I 位點都比普通位好,其實有事可以先同老師了解,唔駛一步就去校長度,有咩事最受害係小朋友,少少意見唔係話係錯

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果行到樓主呢步
就要有轉校的覺悟
大大個人質系對方手
我就唔敢亂嚟
中學就唔同講法

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

別墅

引用:如果行到樓主呢步就要有轉校的覺悟大大個人

原帖由 rabbit75 於 16-04-13 發表
如果行到樓主呢步
就要有轉校的覺悟
大大個人質系對方手
同感,我怕佢下次比人推跌返黎會同我講自己唔小心跌親

水晶宮

通常遇到這類事,我的考慮因素,都係為了孩子長遠的好處著想:
1. 轉校,是否可以找到另一個兼收位,這是十分重要,因為你的孩子需要更多的照顧和包容,不是兼收位的老師,未必可以攪得掂你的孩子,甚至未必照顧到他.情況可能比留在此校更差.
2. 老師是否有改過的可能性?是否有其他品格問題、教學問題? 是否會繼續教小孩講大話? 老師如果係新手,可能真係好驚無左份工,一時諗唔通就做錯事.比個機會佢,佢會反省及徹底改過,呢個社會就會多左個好老師.如果係資深年長的教師都咁做,就真係不可原諒啦.
3. 是次事件是否真的對你的孩子有好大的影響,如果不離開這個環境,會有陰影?
4. 有沒有其他可行方案?例如調班?
5. 你是否有能力藉此事引導孩子? 如果不能,就真係要找一個"零污染"的環境給他,但如果可以的話,你就可以藉是次事件親自教他.

水晶宮

回覆:rabbit75 的帖子

點解中學唔同講法?

象牙宮

教學生講大話全部咁一致聽話咩?

首頁

尾頁

跳至