跳至

首頁
34567...12

尾頁

複式洋房

我想問cherrian,BB戒左夜奶後,你要唔要中途起身pump D 奶出黎?會唔會谷奶得好勁?
原文章由 cherrian 於 08-10-22 01:05 發表

都唔會o既, 頭先一路餵一路tum埋大仔訓覺....

男爵府

原文章由 taresheep 於 08-10-25 21:20 發表
我想問cherrian,BB戒左夜奶後,你要唔要中途起身pump D 奶出黎?會唔會谷奶得好勁?

我太爛訓, 所以我實唔會起身pump奶
咁其實我2個仔都係越訓越耐咁, 都唔會忽然間由3個鐘變左訓過夜, 所以谷奶o既程度唔會忽然去到好勁, 過幾日身體自己adjust 到就會冇咁谷, 不過我會一朝早起身o個次邊餵邊pump, 一般可以pump到6-8安

別墅

我前既日為左阿b滿月時出街食飯有奶可以飲, 都要好辛苦用左3日時間 (3-5次) 先可以pump到3安半咋... pump到手到軟, even仲有奶都唔pump, 實在太耐先pump到個dd 奶... 點解你地可以pump到咁多奶架?

同埋我想問點樣先可以幫bb隔耐d先食一次奶呀? 呢家每兩個鐘就要餵一次, 佢每次食完加埋掃風都要成45分鐘至一個鐘, 唔夠一個鐘又要餵下一餐喇... 真係俾佢搞到咩時間都無, 咩都做唔到... 點算好... 有無姊妹可以幫到我呀?

男爵府

原文章由 Deneve 於 08-10-27 17:32 發表
我前既日為左阿b滿月時出街食飯有奶可以飲, 都要好辛苦用左3日時間 (3-5次) 先可以pump到3安半咋... pump到手到軟, even仲有奶都唔pump, 實在太耐先pump到個dd 奶... 點解你地可以pump到咁多奶架?

同埋我想問點樣先 ...

我餵大仔時開頭都唔係幾pump到, 係餵順左之後先越pump越多, 仲有呢, 我帶仔出街唔會帶奶架, 都係去餵奶室餵佢, 咁唔駛搞咁多野
另外, 我d仔都係滿月後先3個鐘一次奶, 但都唔係一定, 有時都係隔一陣就食, 我都係照餵, 咁人地真係肚仔餓丫ma
細佬依家日頭都係2-4個鐘一次不等, 但夜晚就好"曳"xdddd呢幾晚都係12點左右食完到7點先再食xdddd

別墅

原來係咁... 或者等我再試下pump得多唔多啦... 如果都係pump都手軟, 可能會考慮買個電pump先得... 之前如果唔係一邊餵一邊pump (試過一次), 咁又要抽多半個鐘黎pump奶... 咁我真係連小睡, 食飯時間都無... v_v"" 因為食滿月飯個到唔方便餵同埋唔想用咁長時間餵 (餵完d人都食完要走), 所以先pump定出黎俾佢食~~

係呀~~ 真係想隔耐d, 如果唔係無時間做野... 唉~~

原文章由 cherrian 於 08-10-27 17:58 發表

我餵大仔時開頭都唔係幾pump到, 係餵順左之後先越pump越多, 仲有呢, 我帶仔出街唔會帶奶架, 都係去餵奶室餵佢, 咁唔駛搞咁多野
另外, 我d仔都係滿月後先3個鐘一次奶, 但都唔係一定, 有時都係隔一陣就食, 我都係照 ...

大宅

我已經放棄左,有medela swing想出讓,只用過10次之內,喇叭因為boil過有少少黃,其他一切都好新。仲有兩個全新spare valve。有興趣pm我。

大宅

原文章由 ho_yan2406 於 08-10-21 21:55 發表

我日日飲木瓜魚湯都好似唔夠奶,我要成個下午返左工冇餵先pump到7oz

7安好多架喇!
我成個下午無喂,
喂完一邊只是pump到4安咋!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

大宅

請問您o地來了經期未呀? 來了是不是不可喂母乳?

男爵府

原文章由 肥_妹_仔 於 08-10-28 18:29 發表
請問您o地來了經期未呀? 來了是不是不可喂母乳?

餵大仔時7個月黎m, 有繼續餵到13個月, 冇問題

洋房

Cherrian 及其他有經驗mummy,

因為我下星期返工啦,唔知會唔會d奶量減少呢?
可以點balance餵人奶同工作? 好擔心!!
因為我BB有濕疹 ,人奶是最合適的食物!

咁我算好好彩!
我冇mug埋身餵,每日平均有pump到23安!
其實我都唔知算多定算少!!
暫時夠BB食全日!但冇得存貨!!

原文章由 hannah616 於 08-10-28 15:04 發表

7安好多架喇!
我成個下午無喂,

男爵府

原文章由 bb0809 於 08-10-29 11:49 發表
Cherrian 及其他有經驗mummy,

因為我下星期返工啦,唔知會唔會d奶量減少呢?
可以點balance餵人奶同工作? 好擔心!!
因為我BB有濕疹 ,人奶是最合適的食物!

咁我算好好彩!
我冇mug埋身餵,每日平 ...

咁你返工有冇可能跟返依家o既schedule pump奶呢, 如果可以都ok的, 如果唔得, 都要定時定候pump, 同埋唔好咁大壓力, 平時得閒就pump定多少少做儲備, 雪柜有stock, 個人會定好多的, 加油

洋房

cherrian,

Million thanks for your valuable advice!
I will try my best ga la!!

原文章由 cherrian 於 08-10-29 12:02 發表

咁你返工有冇可能跟返依家o既schedule pump奶呢, 如果可以都ok的, 如果唔得, 都要定時定候pump, 同埋唔好咁大壓力, 平時得閒就pump定多少少做儲備, 雪柜有stock, 個人會定好多的, 加油 ...

別墅

Does anyone know any lactation consultant? My bb seems to have problem when nursing on my breasts. She takes in too much gas and struggles a lot. What can I do?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hi ...我都係人奶媽媽黎架...
我見你o地好似話無乜奶wor...
因為我之前都試過突然間泵唔出奶...
跟住我阿媽就煲左D"青木瓜煲梳o羅魚"...係海魚黎架細細條...不過唔易買架...飲左兩次就谷返起喇...(因為之前日日都有飲青木瓜紅衫魚都谷唔起)你地試下得唔得...
而家全日埋身餵...早晚再各泵一次...每次都有成10安架...
另外我見有D mama飲"黑豆茶"發燒...其實我覺得"黑豆茶"好燥...因為我次次飲完個o候o龍都痛架...不過"黑豆粉"就好D...同埋我覺得work D添(永安有得賣)...你地都可以試下...
仲有我問過我個中醫師...佢話"通草"唔係多奶架...佢話係通乳腺...但一般人飲完以為多左奶...其實只不過係D乳腺通左咪好似多左o甘囉...

[ 本文章最後由 sumi5354 於 08-10-30 11:52 編輯 ]

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 sumi5354 於 08-10-30 11:34 發表
hi ...我都係人奶媽媽黎架...
我見你o地好似話無乜奶wor...
因為我之前都試過突然間泵唔出奶...
跟住我阿媽就煲左D"青木瓜煲梳o羅魚"...係海魚黎架細細條...不過唔易買架...飲左兩次就谷返起喇...(因為之前日日都有 ...

可以泵到咁多呀, 我每次得3-4安咋, 所以未必夠阿b食咁多餐咯

複式洋房

原文章由 小花媽咪 於 08-10-14 14:22 發表
我個女埋身食奶, 一食要食成個鐘頭以上, 但都未飽咁嘅樣, 你地阿B食幾耐架?
結果我老公忍唔到, 話我浪費時間, 要我泵出來.

我個仔都係食極都唔飽咁,我餵奶都要差唔多一個鐘,食下停下咁,尤其係佢醒既時候,喊得好慘...喊都聲都沙左><心痛...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 siujanjan 於 08-10-30 14:41 發表

可以泵到咁多呀, 我每次得3-4安咋, 所以未必夠阿b食咁多餐咯

你試下我D方法幫唔幫到你啦...個魚湯真係好work...不過一定要係o個隻魚囉...
因為我都曾經試過有成個星期都泵得好少奶...(around2安左右,好辛苦先有4安),我都明真係會好灰架...o個時真係有諗過放棄架...所以你都要加油呀...

大宅

阿b滿月後已經慢慢放棄(之前都係差不多餐餐補奶粉),逐日餵少d,到現在已經冇谷奶個胸亦唔痛,每晚都俾bb啜一次,當奶咀又好(雖然我用手jit仲有d奶),因為餵人奶真係好sweet~~(尤其我每日只係餵一次),有少少後悔咁快停餵.....

別墅

原文章由 hannah616 於 08-10-28 15:04 發表

7安好多架喇!
我成個下午無喂,

下... 你4安都好多喇... pump極都係得1安... 唔怪得知阿b要食咁密啦... 嗚嗚嗚...

別墅

原文章由 sumi5354 於 08-10-30 17:10 發表

你試下我D方法幫唔幫到你啦...個魚湯真係好work...不過一定要係o個隻魚囉...
因為我都曾經試過有成個星期都泵得好少奶...(around2安左右,好辛苦先有4安),我都明真係會好灰架...o個時真係有諗過放棄架...所以你都要 ...

咁睇黎我真係好少奶喇... 我仲以為ok添... 因為之前飲魚湯都可以有谷奶feel...但唔知點解呢個星期飲完都無谷奶既感覺... 我成日驚係咪我d乳線唔係好通呢?

首頁
34567...12

尾頁

跳至