論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 熙媽咪 於 08-10-16 23:34 發表
如果加到$4000, 我不如唔好做, 反黎湊仔, 我又要比人工, 又要比佢食,比佢住.

同意

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

$4000唔係呀, 咁我自己反屋企做工人好過~~痴線, 又要比佢食, 又要比佢住, 又要睇佢地面色, 又要比水佢地沖涼, 我地D錢唔係錢呀, 點解要加到佢地$4000, 比個答案我~~正苦你地係咪傻架~~
[img][/img][img align=left

伯爵府

$4000,請鍾點好過啦

複式洋房

回覆 #1 嵐嵐21 的文章

香港好多低下層既人都係搵$5000~$7000人工,佢地自己要負責所有開支如租,食,交通費。收入分分鍾重衰過d工人,僱主包哂工人所有野,唔大駛既一個月都有$3000落袋。我覺得政府根本唔想定下什麼最低工資,所以拉埋d外籍傭工落水。成日發報埋d咁負面既信息,外籍傭工聽到梗係開心,我地呢d聽到梗係瓜瓜嘈嘈,唔開心。

上一次話免LEVY,我屋企個姐姐以為個$400係加番落個SALARY度,我都費事澄清,叫AGENT同佢解釋,跟住都唔閞心左一輪。久唔久同我講,SINGAPORE同TAIWAN既人工高過香港,我答佢完約你咪去申請囉,唔阻你發達。

全球已經金融海嘯,個班咁既議員同政府唔好攪咁多,比餐安樂茶飯我地食....

水晶宮

乜Singapore & Taiwan 真係人工高過香港?聽我個friend講, 唔知係勞工假仰或係人工, 好似係香港既待遇好好多架...

原文章由 HWPW 於 08-10-17 10:24 發表
香港好多低下層既人都係搵$5000~$7000人工,佢地自己要負責所有開支如租,食,交通費。收入分分鍾重衰過d工人,僱主包哂工人所有野,唔大駛既一個月都有$3000落袋。我覺得政府根本唔想定下什麼最低工資,所以拉埋d外籍傭工落水。 ...

別墅

個政府都痴痴地架!我地唔係香港人黎架!我地唔係香港政府嘅親生仔女呀!點解會幫住晒d外人離恰自己人架!仲幫人攞我地著數!我地自己份工都無咁多褔利同保障啦!

複式洋房

回覆 #18 heihei媽 的文章

贊成, 贊成

大宅

貪得無厭

食屎呵飯
====

貪威識食,唔好唔食,好野留起自己食,隔夜餸就僱主食。
僱主返工無黃管,買餸先行街失蹤唔見人,cap錢唔留恨。
有野唔做,無所事事,地舖上網公園打波偷懶遊蕩佢最醒。
唔叫唔做,叫左都唔做,做左等如無做。
超無謂勁浪費,唔洗佢比錢,資源當水倒。

好! 甘我們僱主又遊行掙取淨給外傭$4000人工, 其他乜都唔包。

~保險要外傭自費
~看病外傭自付費
~機票外傭自付費
~住宿外傭自付費
~食物外傭自付費
~個人用品自付費

我們每月收番外傭床位費,$1000 
。。。伙食費      $1000
。。。燈油火臘      $500
------------------
  外傭七除八扣出$1500好了

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 monster_zoo 於 08-10-17 11:07 發表
食屎呵飯
====

貪威識食,唔好唔食,好野留起自己食,隔夜餸就僱主食。
僱主返工無黃管,買餸先行街失蹤唔見人,cap錢唔留恨。
有野唔做,無所事事,地舖上網公園打波偷懶遊蕩佢最醒。
唔叫唔做,叫左都唔做,做左等如無做。
超 ...

食屎呵飯呢個名言係我成日講架

大宅

最衰係政府個市唔好先話立咩最低工資, 棧d公司執晒笠, 唔做, 僱主無工做, 咪話四千蚊, 四百蚊都請唔起工人呀!!!!!!!!!

大宅

原文章由 HWPW 於 08-10-17 10:24 發表
香港好多低下層既人都係搵$5000~$7000人工,佢地自己要負責所有開支如租,食,交通費。收入分分鍾重衰過d工人,僱主包哂工人所有野,唔大駛既一個月都有$3000落袋。我覺得政府根本唔想定下什麼最低工資,所以拉埋d外籍傭工落水。 ...

叫佢快啲死去SINGAPORE做囉!果邊人工係SGD350一個月,少香港一半,重要多數係無假期!

大宅

我剛炒工人, 俾小朋友返全日學, 自己做家務係辛苦d,不過我的心理壓力無哂, 因為唔駛成日係公司望住個cam,同打電話返去問住小朋友點,返到屋企又唔駛check佢做d野, 唔駛勞氣. 正!

原文章由 bb012506 於 08-10-16 18:34 發表
如果再咁加,我會比阿仔返全日學,然後叫我媽幫手湊返學放學,炒左件工人算啦!講真,真係請唔起工人啦!表面睇就$3xxx-$4000一個月,但食、用、住、醫療都係僱主比,跟本就係養多個人啦! ...

大宅

原文章由 siubbsw 於 08-10-17 13:54 發表
我剛炒工人, 俾小朋友返全日學, 自己做家務係辛苦d,不過我的心理壓力無哂, 因為唔駛成日係公司望住個cam,同打電話返去問住小朋友點,返到屋企又唔駛check佢做d野, 唔駛勞氣. 正!

...

CONGRATS你得到解脫啊!

男爵府

襟住搶

伯爵府

原文章由 a@o@a 於 08-10-17 14:08 發表
襟住搶

香港好多人都係搵$5000-7000,有些只有$4000,仲要食自己,交通費,住屋貴,所以話而家做工人仲好做過大家出去打工,再係咁,香港政府一定係想迫香港既女人自己辭左份工,返屋企自己做家務,帶小朋友,以後所有香港家庭都唔駛請外傭,非常好計!

別墅

嘩~ 如果真係加到四千蚊我諗我唔再用工人 lu!!

大宅

加啦,加啦,加到$10,000啦,我即刻遞信.返屋企即炒賓賓.名正言順做full time mom. 我對女實超級高興

男爵府

閙得好,政府真係有問題,$4000咁貴都講得出口,唔再請,
原文章由 sunba_mama 於 08-10-17 10:43 發表
個政府都痴痴地架!我地唔係香港人黎架!我地唔係香港政府嘅親生仔女呀!點解會幫住晒d外人離恰自己人架!仲幫人攞我地著數!我地自己份工都無咁多褔利同保障啦! ...

伯爵府

the government is crazy....

首頁

尾頁

跳至