自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

11B 發表於 16-8-11 15:46
一年2,3次外遊,每次一家三口至少洗3至5萬。 high tea 講緊 一家三口每個月幾次 5,6佰埋單,仲有其他。以 ...

到底搵幾多 呢d又唔算好大洗呀我覺得

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

曾經看到一句說話很喜歡。。。。。。。
《不給兒女最好,只給兒女剛好》

水晶宮

keroppi_pororo 發表於 16-8-11 13:57
樓主個CASE, 靠個收入去富養,
真正富養既人,係就算唔做野, 都能保持生活質素.

呢d係真富貴同充既分別...
樓主叔仔其實好彩了、個女仲細仲有得教

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

應洗得洗囉。
例如,平平地直私仲讀得起,但唔會打腫面充闊佬去讀國際學校。
偶然偷懶會搭的士,偶然開心會食好d,始終唔係赤貧,辛苦工作完對自己好d都唔過份吧

good_pig    發表於 16-8-14 15:36

公爵府

mmpo 發表於 16-8-11 14:27
之前聽人講話富養姐係帶個女見識多D,試多D,唔洗大個左好似大郷里咁,小小野小小誘惑就易比人氹/扼左去(唔 ...
同樣道理,仔都要帶佢見識多 d,否則將來少少誘惑就挺而走險,一樣大件事

子爵府

回覆樓主:

我唔會富養囡,亦都唔理人點養。

男爵府

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...

我個人覺得富養窮養都冇所謂 做父母既正常都想比最好既野比仔女 但人生總有起跌 而呢一次正係一個好機會訓練小朋友面對逆境 大人面對咁大既生活轉變都要時間適應同面對啦 何況係小學生? 而佢而家既情緒問題我唔覺得係之前父母富養佢既錯 只不過係正常人既情緒同不適應轉變既正常反應囉

伯爵府

回覆樓主:

花無百日紅

男爵府

男女都好,因為小時間陪佢地用物質作補償,會令小朋友有錯誤價值觀

琥珀宮

引用:以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\\0苦,將來

原帖由 11B 於 16-08-11 發表
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
呢個case ,我唔覺得之前大洗係大問題,反而家庭收入少咗,係好機會教子女能屈能伸,學會生活洗費要flexible識睇餸食飯!

大有錢佬都有機會破產,我又唔覺得有足夠收入去洗時都要同子女生活得像窮人先可以教好佢地!

禁止訪問

回覆:Pulmma 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+cindyyu73+於+16-08-11+發表

原帖由 11B 於 16-08-11 發表
我都認同富養女係要令個女睇得更多,知得更多,唔會第日俾d衰人既小恩小惠呃左去,同時係女仔去睇得多黎令 ...
仲要擺上FB曬。

大宅

回覆:富養小孩

我格言係只給剛好,不給最好。

侯爵府

富養既話讀書錢我一定捨得使係仔女身上,物質既嘢夠用就算。

男爵府

木土土 發表於 16-8-11 19:56
呢個case ,我唔覺得之前大洗係大問題,反而家庭收入少咗,係好機會教子女能屈能伸,學會生活洗費要flexibl ...

同意。

其實呢個係social exposure 同理財問題。阿仔(12 歲)讀國際學校,身邊無同學亦唔識人住公共屋邨,但我同佢老豆都係公屋長大。

我地特登同佢每星期日去一個公共屋邨行公園、食午餐及買平餸。

佢初時去到大排檔地茂茶餐㕔,佢問有無menu, 我地同佢講呢度唔駛menu, 望吓周圍就知食乜。叫咗之後佢望吓碟野唔係好想食,我話唔食我唔會有其他野俾佢食,我同佢老豆自己果份食晒等佢,之後佢正肯食。

但食食吓又話肚痛,我叫佢自己問阿姐廁所喺邊。佢搵到又走番嚟話無廁紙,我俾tissue 佢,佢又話廁所太污糟去唔到,我話你唔去唯有忍,佢又話唔急。埋單三個人夾埋唔駛一佰,佢話有無搞錯咁平。

我地平時食一餐起碼一仟幾佰,每年最少一次長旅行,細細個歐洲各國去過晒,冬天去日本北海道或歐洲滑雪,好多時都坐 business class.

之後攞cash coupon (信用咭積分換)去超市買野,平時去開淺水灣果邊啲超市,佢一睇屋邨超市價,即刻「嘩」咗一聲,乜呢邊平咁多!之後仲用埋超市購物免費泊車,盡量零消費,遲啲如計過如果搭公共交通工具平啲,連車都唔揸去。

我同佢講我同佢老豆都係屋邨,我地俾心機讀書做到專業人事,仲要好辛苦正作,正有依家收入俾到啲好享受佢。但話唔埋有一日屋企有變化負擔唔起,佢就可能連公屋都無得住,所以依家就要學識能屈能伸, social exposure 要盡量廣闊。仲有最緊要審慎理財,量入為出。

阿仔今個暑假仲去咗做義工,幫助訓練啲有特殊學習障礙小朋友,佢細個都有問題要去做訓練,依家大個咗去做大哥哥訓練番其他小朋友(當然有正式導師帶領)。

APIGMA    發表於 16-8-14 18:03

水晶宮

回覆樓主:

我無錢冇得富養

一年去2-3次旅行, 都是窮遊

我c6中產親戚, 富養小孩, 一身名牌, 讀直資, 食好住好, 工人待候,小學都未畢業環遊世界咁滯, 唔知將來會點, 不過隨時可以去外國升學, 第時畢業, 老豆在大企有人事,世叔伯關照撈個好位唔難

珍珠宮

好媽媽勳章

千金難買少年窮!依代的大人,自己價值觀都不正確,如何教子女。上一代的港女,已經好多嫁吾出,依家大家仲咁積極培養新一代港女。個個一年去三五旅行,次次一將各國最好的一面收於眼底,於是返黎香港便覺得生於亂世。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果屋企有囝又有囡,應該點養呢?

我諗仔女都好,延遲佢地既滿足才能成材!這樣可以訓練EQ及培養鬥心。

珍珠宮

木土土 發表於 16-8-11 19:56
呢個case ,我唔覺得之前大洗係大問題,反而家庭收入少咗,係好機會教子女能屈能伸,學會生活洗費要flexibl ...

其實最主要看家中經濟狀況,我不贊成什麼富養女窮養仔,仔女也應一樣!

用戶要求終止服務

ayn 發表於 16-8-11 20:05
我家姐個仔平時車出車入,有時姐夫唔渣車帶阿b去搭地鐵同巴士,阿b反而覺得好新鮮佢好開心呀

...

我啲小朋友都係,自小佢哋阿爺車出車入。我其實都好唔鍾意,覺得咩都限時限刻,畀佢監視。但其他人又覺得佢一番好意好錫啲孫。
到細嗰個4歲,我頂唔順,一拖二帶佢哋過海坐小輪,搭巴士去機場,去另一個區嘅公園坐巴士。咁返而覺得個世界好大樣樣好新奇。
我哋好少搭的士,一般好難截的士同埋啲司機態度唔好,車箱臭。好趕時間先會坐的士 。

首頁
34567...9

尾頁

跳至