自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

I9528 發表於 16-8-22 17:02
試過1次,跟團,但都煩到震
導遊講時又唔聽,聽完又唔明,唔明又唔問,問完再自己演繹,演繹完又發爛咋,發 ...

聽你講好好笑,不過如果我在現場一定火起

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:有冇試過幾家人一齊去旅行?

現在試緊,4家人

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

試過,3家人(親姊妹)一齊去,好開心喎!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

試過兩家人去,好開心。不過大前提係兩家人係咩都無所謂,易話為。

如果有成4,5家人,我就唔制了,唔好話夾唔夾到,剩係集合都可能有排等。

大宅

有。每年最少一次(3-4 家人)。 有時ROADTRIP。有時搭飛機。最勁嗰次7個families。 不過我哋唔係成個trip都做同樣嘅嘢。一般會有一半係分開玩.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

試過,而家係第2次,3家人(7大3小)台北旅行中,今晚機走。

我們當中有5個大人,
其餘係,5歲,10歲,11歲,14 &15歲(表兄弟姊妹)

我們有商有量,同行4孩童會照顧細表妹, 佢地平時都常見面,有玩開,所以相處無問題,玩得好開心

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

子爵府

2-3家人一齊去最開心,不過要搵啱腳,大家消費模式相似同唔斤斤計較嘅。

侯爵府

PS123 發表於 16-8-22 18:01
可唔可以分享下乜野種類嘅旅行? 一大班人我只想像到陽光與海灘!
廿幾三十人就係同班中學同學去嘅...去大陸試過幾次, 去過台灣, 又去過韓國, 我會先預咗budget... 話我會揀咩酒店, 如果搭飛機,會坐咩航空公司....講好晒.... 大家肯首先再搞落去...預budget我次次都預多10%....之後, 行程我plan, 全程包車再包當地導遊按我行程去玩, 如果有改動,大家會少數服從多數.........so far, 去咗好幾次, 都無聽到有人唔開心, OK 噃.....

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有,全部屋企人,相處幾好,我哋係冇乜所謂嘅人,至在一齊聚吓

大宅

回覆樓主:

我試過ok喎,幾家人個個都有細路,book大屋俾佢地玩,求其搵2至3個大人睇住,好開心呀, 不過我地至在hea行程唔趕

子爵府

遇著廁所怪每去一個景點都要揾廁所夠攞命,係咁delay 行程

公爵府

回覆樓主:

同幾家人去過兩三次,唔帶老公仲好啲,當係比班細路一齊玩下。如果同老公去就會分開一兩日自己一家人去玩,食飯先join埋一齊,或者一齊食早餐再分開行動。

有時係有啲煩,呢個話個女唔去呢度,果個話個仔唔想去果度,我原本都無所謂,但見佢地啲扭黎扭去真係無晒引。

珍珠宮

回覆樓主:

剛去完4個家庭(c6男家D人),日日都嘈交,山長水遠去行下睇下好正常姐,呢個又話攰,又話辛苦……下次都咪搞 日日嘈交堅煩

男爵府

有,試過30幾人包團玩三日兩夜,都唔記得有幾多個家庭,因為跟團所以食同住都無問題,小朋友到夜晚就係其中一間房到玩,超開心呀。另外有d就去食野有d就去行街。

伯爵府

好媽媽勳章

剛剛3個家庭去8日自由行,是我丈夫的朋友。我負責全部野,訂機票、酒店、入場券、包車、行程、買保險、唱錢、網上check in。

好處:
6大4小,熱鬧d孩子開心d。
有Bilibala 大媽型的團友,遇到問題,會出頭去fight

壞處:
全部依賴我,我沒有去旅行輕鬆的感覺。雖然訂之前問過大家,但中間萬一出問題,我會不好意思

結論:無下次

侯爵府

跟家人(廿幾人),跟家人加親戚(卅幾人),跟朋友(及朋友家人) 十幾人,都試過,人多跟團。
跟朋友4個family, 自由行也試過。

男爵府

PS123 發表於 16-8-22 16:53
幾家人一齊去旅行真係好難就!一家一定要食飯,一另家又要去邊度邊度,佢哋又唔想分開食,分開玩!我唔太鐘 ...

最多兩家人。唔好話去旅行啦,local 約下play date 人多都煩啦。等呢個等嗰個。小朋友細,好難準時。咪搞

別墅

下次分開搞啦, 人多意見多

子爵府

虎到金來勳章

我自己就好怕, 因為有時都想自己一家人去行下, 唔駛就住就住, 黎緊出年plan左同另一個朋友家庭去旅行, 都應該ok既, 係可能行街shopping就會分開, 因為佢小朋友較痴身, 唔知朋友分唔分到身去

我有朋友每年假期都會plan同仔女同學仔好多家人幾十人去旅行, 又冇聽過佢地有問題喎, 仲玩得好開心

子爵府

試過, 煩到嘔

首頁

尾頁

跳至