在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

ballma,
謝謝你的放濕機意見.
amber咁乖女一定好快介到的....是關呢d都係心癮來姐. 可能佢心想有其他野食仲正!

大宅

我呢排開始又再倦d, 所以少左帶逸希去街, 多數都隔一日先去一次, 都唔知係咪咁, 佢就一話去街就講"換衫衫", 同埋一定要去圖書館, 一坐又坐最少半個鐘, 有時看一本書 (成日都係同一本-百科全書)都要十幾廿分鐘, 其實我想佢去公園伸展下, 點知都用晒d時間, 一出圖書館又會講"跑步"咁就去左公園球場啦...hee...有時我諗佢會唔會摟去街, 因為遲d細老出左世可能真係會少左出去嗎!

大宅

hee...不過我都覺得你會好開心咁忙dd, 因為你係唔停得架嗎! 充實d fit你呀!!!

原文章由 tupytupy 於 08-11-12 07:09 發表
都ok啦,boss開始遙控我做野喇,又越來越多野做,我開始feel到有d覺得自己存在o係公司o既重要性,但相信地亦開始有壓力,不過呢個感覺好好,令我重拾當年工作o既樂趣 不過放工返屋企都真係幾tired

...

伯爵府

原文章由 Ballballmami 於 08-11-11 23:41 發表
我好快睇左呢四版, 關於名校, 我都認同酌媽睇法: 唔好唔記得, 我地係屬於x世代既人, 嗰代, 其實好多都可以係名校, 又或者, 唔係名校既學生, 人品都唔會差得去邊. 但而家呢代(y世代之後的 ...

Ballma, totally agree with you! 對於揀學校睇得越多, 聽得越多, 自己試過由混亂>>清晰>>混亂>>清晰! 最終, 我覺得道德在我心目中的位置排第一, 所以我的選擇亦都係一些宗教信仰氣氛濃厚的學校, 老師亦係發自內心地關懷愛護教導學生, 仲要由校長>>嬸嬸都係咁, 咁先有種氣氛來感染學生去跟隨, 去學習! 再加上家校合作...

對於我來講, 早期教育不等與催谷學術, 太多的寫字默書maybe可以令到小朋友在P1, orP2上領先, 到了P3大家的level都會一樣... 但幼稚園的時間, 當小朋友focus好多時間做學術上功課, 佢就會少佐時間發揮創意, 體驗生活, 少佐時間去與朋輩玩耍中學習相處... 大腦有好多區域, 0~6歲就係要刺激各區的大腦發展! 所以, make balance好重要!

當然總會有好多天才兒童, 我朋友親戚ge女, 讀普通kinder, 玩豎琴, 考到名校小學仲要P1跳級去P3, 仲要讀得好輕鬆, 聰明得來又聽教!

另一個例子, 另一朋友教出名中學, 佢住東區, 我問佢點解唔比個仔讀基灣(around 85%band 1學生, &我朋友個仔first round好高分, 入硬)? 佢話唔係因為個仔唔得, 係因為自己係個太緊張的人, 驚入佐呢間咁aggreesive的學校, 佢自己&仔仔的壓力太大, 原本可以win win, 都會變成lose lose... 分分鐘會影響家庭關係! ~~~ 佢的取捨究竟岩唔岩, 唔同人總會有唔同睇法! 我自問唔算係進取型+兼係緊張大師+完美主義者, 就好明白佢的選擇!

[ 本文章最後由 jjtseung 於 08-11-12 12:20 編輯 ]

伯爵府

ballma, Amber咁聽教, 又錫媽媽, 實好快搞掂!

呢排汶汶成日伏係我心口扮飲奶奶!

[ 本文章最後由 jjtseung 於 08-11-12 12:24 編輯 ]

大宅

講得好好呀, 太過催谷的學校只會使小朋友失去學習的樂趣, 學習真是要never end 的, 可以教出小朋友能自學, 不斷探索的學校, 先係今小朋友終身得著. 之前都有15/16報唔報 kv, 而且我2個朋友的仔, 一個就話好 regret, 一個已入 sfa, 雖然佢話kv 學生的寫字速度真是好快, 畢竟人地在k2 上已日日一大板 (我聽到眼都....) 但想通後就無再煩了.

不過我相信選 kv 的家長是看到 kv 的好處, 而 buy 佢短跑快, 同可以在早期 period 表現outstanding 後從而 build up confident, 最後小朋友 build up 自己的 鬥心..搞清利弊, 各取所需姐..各人有各人想法的.

早期教育不等與催谷學術, 太多的寫字默書maybe可以令到小朋友在P1, orP2上領先, 到了P3大家的level都會一樣...但幼稚園的時間, 當小朋友focus好多時間做學術上功課, 佢就會少佐時間發揮創意, 體驗生活, 少佐時間去與朋輩玩耍中學習相處...大腦有好多區域, 0~6歲就係要刺激各區的大腦發展! 所以, make balance好重要

[ 本文章最後由 HoiYauBB 於 08-11-12 15:54 編輯 ]

大宅

原文章由 CottonCandy 於 08-11-11 23:39 發表
酌媽, 做咩話羞家喎? 我地而家的事業咪就係教好自己的小朋友囉, 好大作為+責任!

by the way, 妳的內涵就係其中一個我地鍾意妳的原因 :)

Nancy 講得好!!!!!

酌媽, 甘難入讀的學校點都唔羞家!!!!! 好正就真,出到甘好的媽媽, 唔....... 果然係名校woo!!!

大宅

所以我覺得這裏的媽媽一啲都唔簡單!!!

上來看看又學到野啦!

不過, 我就無咩意見....... 因為我自從同vane 去完面試..... 覺得vane好似會自已找喜歡的學校甘....... 而且, 佢無哭無扭計, 我巳好開心同老公去慶祝, 我地三個好開心甘 碰杯 Cheers!!! 但係...... 其實未有着落Woo!!!!

而好開心係我老公帶完vane去上面試班後...... 佢自已見到其他小朋友和實際的競爭場面..... 嚇一跳! 就話有學校收也笑成晚........ 盡力給她最好便可了....... 我算鬆口氣,讓神安排!

大宅

30号去x欣湖嗎? 係咪可以叫老公一起去ka??? 點去?

大宅

之前寫個段揀學校, 擔心太主觀, 所以又寫又删好多次... 最後覺得: 同朋友分享自已諗乜, 大家應該唔會mind的... 好彩有寫, 因為睇完妳地的感想, 令我再諗返, 自己一直最緊張的就係親子關係。我地揀做full-time mum (除咗照顧起居, 每日還陪小朋友玩、看圖畫書、鼓勵佢地探索身邊事物、同佢地傾計等), 我估大家都係有相似的原因。

我唔想因為讀書而破壞我同囡囡的關係, 感情摧毁易, 修補難。

大宅

boss咁快放手比咁多野妳, 證明咗妳的能力 做野辛苦, 同時亦係滿足感的來源...

我都諗到妳攰, 因為妳放工仲咁有心機煮野煲湯 @@

原文章由 tupytupy 於 08-11-12 07:09 發表
都ok啦,boss開始遙控我做野喇,又越來越多野做,我開始feel到有d覺得自己存在o係公司o既重要性,但相信地亦開始有壓力,不過呢個感覺好好,令我重拾當年工作o既樂趣 不過放工返屋企都真係幾tired

...

大宅

妳令諗返自己大肚最尾嗰兩個月, 行一陣都覺攰@@

我都見過逸希係圖書館看書的專注, 所以我完全明妳, 不過, 佢咁乖睇一本書, 妳又可以休息吓... 都好呀 :lol:

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-12 09:33 發表
我呢排開始又再倦d, 所以少左帶逸希去街, 多數都隔一日先去一次, 都唔知係咪咁, 佢就一話去街就講"換衫衫", 同埋一定要去圖書館, 一坐又坐最少半個鐘, 有時看一本書 (成日都係同一本-百科全書)都要十幾廿分鐘, 其實 ...

大宅

地点日期... 我ok呀 係, 叫老公一起去

原文章由 vane@nana 於 08-11-12 17:21 發表

侯爵府

30號,係咪都係去迪欣湖呀?

如果係的話,大概幾點鐘呢?如果我地真係picnic,我會整d食物去囉,因為入面得間7-11,無其他野食架

我會帶.....粟米+ sandwiches or chicken wings

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-12 09:17 發表
yes yes...keep番11/30啦!!!

侯爵府

你趁逸希返左學就休息多d啦,好在逸希咁乖可以睇書咁專注,咁你都可以休息下囉

原文章由 mavis_chiu 於 08-11-12 09:33 發表
我呢排開始又再倦d, 所以少左帶逸希去街, 多數都隔一日先去一次, 都唔知係咪咁, 佢就一話去街就講"換衫衫", 同埋一定要去圖書館, 一坐又坐最少半個鐘, 有時看一本書 (成日都係同一本-百科全書)都要十幾廿分鐘, 其實 ...

侯爵府

exactly!! 認同到不得了

而家社會價值觀唔同晒,小朋友學習品德更為重要,

原文章由 jjtseung 於 08-11-12 12:18 發表

Ballma, totally agree with you! 對於揀學校睇得越多, 聽得越多, 自己試過由混亂>>清晰>>混亂>>清晰! 最終, 我覺得道德在我心目中的位置排第一, 所以我的選擇亦都係一些宗教信仰氣氛濃厚的學校, 老師亦係 ...

侯爵府

所以都係睇自己小朋友o既個性係點,加上自己要求小朋友係點囉。 其實呢方面都好主觀,不竟個個家長o既要求/諗法到唔同。

原文章由 HoiYauBB 於 08-11-12 15:29 發表
講得好好呀, 太過催谷的學校只會使小朋友失去學習的樂趣, 學習真是要never end 的, 可以教出小朋友能自學, 不斷探索的學校, 先係今小朋友終身得著. 之前都有15/16報唔報 kv, 而且我2個朋友的仔, 一個就話好 regret, ...

侯爵府

vane媽,想當年要入呢d所謂名校都唔係太難架咋,我依稀記得mom & dad帶埋我去排大隊等派表等interview,之後都收架喇;同而家o既情況真係完全兩回事架:lol:

我所講o既羞家就係我辜負左我mom & dad囉,佢地對我有寄望架,但我就年年考試只係為升班,成績一般架咋,同佢地諗o既一個天一個地,真係激到佢地生蝦咁跳呀

原文章由 vane@nana 於 08-11-12 17:01 發表

Nancy 講得好!!!!!

酌媽, 甘難入讀的學校點都唔羞家!!!!! 好正就真,出到甘好的媽媽, 唔....... 果然係名校woo!!!

侯爵府

當然可以啦,我地約sunday就係特登安排大家一齊黎個family day大聚會o麻

原文章由 vane@nana 於 08-11-12 17:21 發表

侯爵府

傻啦,點會mind呢,其實呢樣野的而且確係好主觀架,每個家庭環境情況唔同,家長諗法要求唔同,小朋友性格都唔同啦,所以大家都係需要唔同o既野,主觀係少不免架。

但大家講出黎分享下,傾下,大家有互動,唔同o既諗法/意見亦可以refresh下大家,有時自己思緒混亂,聽左大家o既意見會清晰左;再交流下感受,真係會好唔同。

講到底,大家都係想自己o既小朋友好,活得開心,緊張疼愛佢地,只要盡量能按佢地需求而比合適o既野佢地就ok;而for小朋友最最最重要都係父母100%o既愛

原文章由 CottonCandy 於 08-11-12 18:06 發表
之前寫個段揀學校, 擔心太主觀, 所以又寫又删好多次... 最後覺得: 同朋友分享自已諗乜, 大家應該唔會mind的... 好彩有寫, 因為睇完妳地的感想, 令我再諗返, 自己一直最緊張的就係親子關係。我地揀做full-time mum ( ...

首頁

尾頁

跳至