在職全職

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Jill2015 的帖子

我都做了 merchant 十幾年, e+ 有兩個細路。不想再出差了。好想轉行

大宅

引用:做左10幾年Merchandiser(sweater), 被裁員

原帖由 cheungwinnie930 於 16-09-28 發表
做左10幾年Merchandiser(sweater), 被裁員後兩個月,再搵工見左兩份都唔請,於是試下做醫院文職,人工少七 ...
Good! 轉倒行很好了

大宅

dordorcat 發表於 16-10-7 22:25
不是呀 係ca 係aco還好一點 話哂係主任 我感覺個老細唔多尊重ca ( 可能係老細本身衰)

...
我想講就算係ACO, 係bureau咪又係small potato, D workman 同 oa 仲惡過ca and aco

大宅

cheungwinnie930 發表於 16-9-28 19:51
做左10幾年Merchandiser(sweater), 被裁員後兩個月,再搵工見左兩份都唔請,於是試下做醫院文職,人工少七 ...

想問系唔系文職都系申請3A位? 入左去再搵位升?。我見clerk III max 有20k

我而家系erb 讀醫護 全日制讀個幾月唔洗錢 讀完如果考試合格就可以做3A 我貪佢工時唔長人工可以同安定 但我唔想入病房我想做文職位

大宅

各位,等左兩個月,尋日終於簽約啦!
但因為廣華重建,所以要去九龍醫院做,但廣華重建好似要搞到2025年?!
下星期一返工啦!
想問醫院文員放產假係咪一定要前4後6?想計劃生第二胎呀,但唔想經歷上次無薪產假,今次一定要做夠40星期先放產假!

大宅

引用:各位,等左兩個月,尋日終於簽約啦!但因為

原帖由 cheungwinnie930 於 16-10-29 發表
各位,等左兩個月,尋日終於簽約啦!
但因為廣華重建,所以要去九龍醫院做,但廣華重建好似要搞到2025年? ...
恭喜,你派咗邊個部門?返工時間係掂,係唔係六日day off?

大宅

我之前都做咗5年garment merch, 但發現行業夕陽, 同埋雖然人工係叫咗高過一般文職, 但成日ot, 計番時薪可能仲低, 後來做做下仲搞到情緒有問題, 所以轉行, 一開頭係會低人工, 始終由0開始, 但只要捱幾年就會追番, 我宜家好慶幸當時咁不顧一切轉行, 宜家人工唔單只追得番, 仲要多咗時間, 少咗壓力咁迎接bb出世, 各位媽媽都要加油哦!!!

複式洋房

DINGCHU 發表於 16-10-30 11:55
我之前都做咗5年garment merch, 但發現行業夕陽, 同埋雖然人工係叫咗高過一般文職, 但成日ot, 計番時薪可能 ...

真係好羡mo呀, 可唔可以分享下轉左邊行? 我都好想快d轉行, 多d時間陪小朋友呀!但搵工都唔知做咩好。。。。

複式洋房

回覆 cheungwinnie930 的帖子

恭喜樓主。樓主返咗新工後可以既話分享一下你的工作

大宅

Cissy1215 發表於 16-10-30 16:29
真係好羡mo呀, 可唔可以分享下轉左邊行? 我都好想快d轉行, 多d時間陪小朋友呀!但搵工都唔知做咩好。。。 ...
做完merch我就轉咗去marketing agency既公司由marketing assistant做起, 因為份工無sales既成份, 所以人工真係唔高, 不過好彩我入職既人工都比同公司既fresh grad高$2-3k, 當時未有家庭所以都唔怕人工由低開始, 其實份工都好忙, 不過可能之前做過merch, 都算應付得到, 通常7點至7點半就收到工 (以前我做merch, 9點放工已經還得神落, 一般都要10至11點先收工), 又唔駛再出trip...

做咗一年老闆就升我職, 做marketing executive, 又加2k....但我做咗2個月, 收到政府工offer就resign咗, 宜家喺政府做咗3年, 同以前既merch同事gathering番, 我發現我人工已經追番佢地, 有d我更追過咗佢地, 不過聽聞佢地呢幾年都加少咗人工同少咗好多bonus, 所以我先追得番, 不過宜家對我黎講, 私人時間同健康比其他野都重要!

P.S. 我相信merch都仲有得做, 不過好睇啱唔啱自己, 唔啱既就要勇敢咁離開comfort zone, 去揾啱自己既路黎行, 總有一日會成功的, 共勉之!

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

唔好意思劫少少個post. 今日我收到消防處通知offer左個part time business assistant. 我接受左個offer. 唔知會唔會有jm都apply過又有offer呢?

別墅

我都係MERCHANDISER, 想問下消防處個part time business assistant 要做D 咩呢?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

醫院文職要咩學歷?工作辛苦嗎?

男爵府

陪月勳章

yee1122 發表於 16-11-2 15:29
我都係MERCHANDISER, 想問下消防處個part time business assistant 要做D 咩呢?

不過係合約制。

珍珠宮

x312cwyx 發表於 16-10-25 22:04
想問系唔系文職都系申請3A位? 入左去再搵位升?。我見clerk III max 有20k

我而家系erb 讀醫護 全日制讀 ...

你讀緊既3a 係醫院既pca3a,讀完要係病房做,無得升clerk 3 的。

醫院文職係指ea 職系,clerk 位。

珍珠宮

ru_663th 發表於 16-11-2 17:13
醫院文職要咩學歷?工作辛苦嗎?

做ea3a 最好有high dip 學歷,因英文要求較高。

如想做ea2,最好要有大學學歷。

不過而家好多都請後生女。

大宅

choco_soup 發表於 16-11-2 20:48
你讀緊既3a 係醫院既pca3a,讀完要係病房做,無得升clerk 3 的。

醫院文職係指ea 職系,clerk 位。

咁 ea 位系唔系睇英文版招聘的要求 唔一定要考到個牌至請架

珍珠宮

x312cwyx 發表於 16-11-2 20:50
咁 ea 位系唔系睇英文版招聘的要求 唔一定要考到個牌至請架

EA 位要睇英文版,唔洗考牌。有d 醫院會有EAIIIA 和 EAII 招聘日,即場面試,會易d 入。當然見工者本身唔係奇奇怪怪既人。

大宅

choco_soup 發表於 16-11-2 21:04
EA 位要睇英文版,唔洗考牌。有d 醫院會有EAIIIA 和 EAII 招聘日,即場面試,會易d 入。當然見工者本身唔 ...

下星期有幾間醫院的人黎我們班面試
到時我問佢地可唔可以見文職位

伯爵府

DINGCHU 發表於 16-10-31 09:58
做完merch我就轉咗去marketing agency既公司由marketing assistant做起, 因為份工無sales既成份, 所以人工 ...

好羨慕你,你做緊咩政府工?

首頁
34567...9

尾頁

跳至