自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

iamverysleepy 發表於 16-10-29 09:52
我個女係15年12月31日出世的。
身邊有些朋友都是15年生BB,佢哋都報n班了(12月中出世都報)。我一直諗住當 ...

我仔係12年12月,由N班開始做大B,而家K1,我覺得做大B係非常正確的決定!適應同學習各方面,對小朋友同對父母都利多於弊。你的考慮應該以小朋友的成長為依據,冇話對其他人公唔公平,唔通我又話同年1月的對我小朋友唔公平,佢地應該要早一年入學嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我姐就係12/31,不過當年冇點分大B細B,佢都係做全班最細個位,咁我又唔覺得佢因為咁落後於人,都係差不多

伯爵府

我個女大你一個月,下星期開始要interview
我女都未識行我預左陪跑,唔得咪下年報哂k 同n lo,點解我無諗咩公唔公平既?駛咩理人點諗呀

男爵府

我仔10月份架,我做過曬資料收集都系想做超大b,99同姑仔黑面

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

hellomamiii 發表於 16-10-30 00:25
冇追post, 我姪仔都係12月,照讀k1(細b仔,好彩咋,聽佢講佢好憎同學仔係遲入學,佢哋同學之間會互笑。有d ...

呢樣係我讀書時代就已知,細路仔其實對誰大誰細嘅熱心程度,同關心屎尿屁一樣。 上到小學好快大細同成績就成為更熱門比較話題,有時大個如啞子食黃蓮,除了重申自己冇留過班、唔係大陸嚟,還能説什麼?
當然考慮孩子能力為主要,但更多人係因為相信大B入“心水”學校更有利,這樣本也無可厚非。

公爵府

如果係我都會跟2016年嗰批讀n班

如果跟2015年嗰批,依我所見,小朋友即使k 1理解到,上到k 2要寫字可能手部發展無其他同學咁好,因為班上同學大 佢大半年至一年多(如果係2014年9月後出世)

為小朋友學習上學得好啲,應該係跟2016出世嗰批讀書。

侯爵府

仔就建議做大b.女就做細b都ok

男爵府

brindlewin 發表於 16-10-30 07:42
呢樣係我讀書時代就已知,細路仔其實對誰大誰細嘅熱心程度,同關心屎尿屁一樣。 上到小學好快大細 ...

同意!

大宅

回覆:超大B的迷思

12月尾就算醒目仔我都會比佢做大b.
我都係12月尾細b媽媽,簡左做細b

男爵府

margaretcc 發表於 16-10-30 12:25
12月尾就算醒目仔我都會比佢做大b.
我都係12月尾細b媽媽,簡左做細b
點解上一句系俾距做大b,下一句系簡咗做細b?你意思系女就做細b嗎
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

水晶宮

你爭一日。我都會當2016年

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

iamverysleepy 發表於 16-10-29 09:52
我個女係15年12月31日出世的。
身邊有些朋友都是15年生BB,佢哋都報n班了(12月中出世都報)。我一直諗住當 ...

條分介線响8月31日度。

男爵府

manmangerger 發表於 16-10-29 10:47
琴日第一次interview,感覺唔多好,老師都幾滑稽,問點解我要揀呢日出世,我心諗:我有得揀都唔會呢日啦( ...

咁都問得出口我好懷疑呢位老師係咪正常

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔使理人點講啦,最緊要做父母嘅為小朋友做個適合嘅安排就可以。

其實講咩大細b真係幾無謂,同一年出世,一個2月,一個8月,去in幼稚園k1或者n班,其實爭半年,呢個年紀嚟講能力都爭好遠啦,唔通咁又話唔公平咩,邊有講姐

男爵府

manmangerger 發表於 16-10-29 10:50
可能真係年代唔同,我地以前讀書無分咁多,15年就15年,可能我仲未衝破到心理關口,總係覺得15年要一齊讀 ...

其實就係這心態,已經好多過來人說小學分別不大,只局限於幼稚園階段,校方都奇怪總想教 d 易教叻既,父母們就擔心影響自信,真係覺得幼稚園階段,學好社交自理紀律就好足夠,怕唔得就做大, 但心理準備定其實未必,或者可以好好,總之,父母自己選的,要幫小朋友想清楚就可以了,可以理別人太多吧!

子爵府

十二月三十一喎,我諗如果有好鍾意好鍾意既學校,我先會幫佢報n 班,如果唔係,遲一年做大b ok

大宅

理得其他人點睇 鬼叫佢地輸在射精前

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主你個女唔係超大b, 12月31 都最尾果日,遲一年入學好正常呀

侯爵府

趁都po尾少啲人睇就分享吓我女十一月細女,而家中學啦,我曾經喺bk講過,比我女做細b係我一生最後悔嘅事,小學更許願如可以重來我短幾年命都願。

機會到了,我女今年終於如我所願轉一間好多人想讀嘅學校重讀一年真係好感恩。開學了兩個月,証明我願意減壽係正確嘅,佢暫時同同學相處好好,成績因爲重讀關係,好多書以前讀過,個人好有自信,老師對佢好滿意,同學爭住同佢同組。呢個係我由佢小學開始發現的,佢和細幾個月而低一級的學妹做同一件事,係會做得到亦做得比較好。

仲有,原來就算佢重讀,班內都有四個大過佢,呢個係我意料之外。

sharonchan.0711    發表於 16-10-30 21:09

珍珠宮

回覆樓主:

我仔13年12月,即使有k1收,都揀左讀N班做大b,而家讀緊N班

首頁

尾頁

跳至