自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我淨係鍾意囡

未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

2個女, 沒失望
換轉2個仔也同樣

男爵府

其實我有調整自己心態,知道左已一星期其實都接受左,亦知道兩姊妹係會好感情D(我自己都有弟弟妹妹)。不過今日上午收到醫生電話驗血報告再confirm一次所以心情有D複雜,睇完都有兩女嘅jm 回覆,感覺好左啲,多謝各位回覆!

大宅

我有兩個女,超級開心!調轉係仔我會好失落

大宅

回覆樓主:

我第二胎時都係仔,現實我生兩個仔係比較適合,但照到嗰刻的確有少少少唔開心,其實自己鍾意兩姊妹or兩兄弟,但見身邊朋友親人都係一仔一女時,又會出現少少少唔開心

子爵府

回覆樓主:

我生左兩個女,想追返個仔玩下,點知博輸左第三胎都係女,只怪老公吾爭氣

大宅

回覆樓主:

自己無所謂就得啦,我陀孖仔,d人又話龍鳳就可以收山,我就覺得陀孖胎一次過辛苦唔好?又話後生可以追個女,有埋女就岩岩好之類,我追唔追都無所謂既,兩個仲唔夠煩?好多錢養?總之你陀咩d人實有野講架啦,平常心,左耳入右耳出,笑而不語帶過啦~除非你自己想追就唔同。

公爵府

回覆樓主:

我係第2胎知道又係仔,係診所即刻喊出黎要醫生安慰我
我中意行街扮靚,好羨慕人地有女,日日fashion show,我就每季去h&m是但執幾件同款不同色tee就算。見朋友可以同個女自拍放上fb曬下,我兩個仔冇一張相望鏡頭。人地生女同媽咪傾心事,我就冇人聽我講野,想淘支擴音器黎鬧佢地
生仔到底有咩好?繼後香燈又唔係跟我姓

公爵府

GillianChung 發表於 16-12-14 12:55
冇話唔好,但我年紀好大,老公嗰邊一個男內孫都冇,所以對呢方面有壓力,個個都希望有仔有女,所以我自己 ...

明白,華人社會傳統點都有少少壓力。會唔會比多次機會大家,生多一胎,到時仔女都好,足夠交代喇

珍珠宮

nainaitze 發表於 16-12-14 13:14
你失望係好正常,調轉兩胎都係仔都會有啲失望。

人總係咁嘅,有仔有女係會開心啲,感覺完滿啲,但上天安 ...

我追極都係仔⋯恨生女吖

公爵府

2024勳章

lovebabyking 發表於 16-12-14 12:54
No...好在我2個都係仔,唔洗同佢地扮靚...去男廁唔洗等...唔洗不定期同佢地換Bra:j ...

仲有出街都係爸爸帶去廁所 (emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:想問jm知道第二胎都係女時,係咪有失望感覺

原帖由 GillianChung 於 16-12-14 發表
想問jm知道第二胎都係女時,係咪有失望感覺?我知道後有失落感覺,雖然知每一個BB都係blessings, 但控制唔 ...

大宅

超級特務 發表於 16-12-14 13:11
女仔好多要求, 又要呵護備至, 又怕縱到變生骨大頭菜。
d仔好簡單, 俾d好d既食物佢, 已經好happy, 如果有得 ...

同意
我有2隻仔,個大有脆嘢食有得睇youtube快活過神仙

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

懷孕時,我老公恨女,我恨仔。我認我老土,想同老公傳宗接代,另外又覺得男仔超方便,吾洗打理髮型,去商場toilet吾洗跟丫媽派長龍,無女仔咁小心眼,多仇善感。今日同個friend打完架,第日已經忘記左。

但女仔的確係細心,而且幼兒階段我相信湊女好過湊仔,我睇好多育兒書,其實幼年既男孩更須要媽媽關愛,會依賴多於女孩。

其實你咁唸人之常情,生兩個仔又恨人地有女,你睇碧咸,恨女恨到追到睇四個。但老土咁講,姨d緣份黎既,最重要小孩身心健康。

珍珠宮

emimi 發表於 16-12-14 14:08
我係第2胎知道又係仔,係診所即刻喊出黎要醫生安慰我
我中意行街扮靚,好羨慕人地有女,日日fashion show, ...
我FD 都係, 第2胎都係仔,喊左出黎,
佢話行街見到D 女仔衫, 好想買

我另外有個FD係第一係仔, 佢話"如果肯定係女就生第2個"
最後更係無生,個仔都10歲.

男爵府

GillianChung 發表於 16-12-14 14:06
其實我有調整自己心態,知道左已一星期其實都接受左,亦知道兩姊妹係會好感情D(我自己都有弟弟妹妹)。不 ...

你想下,兩個女一齊行街,一齊睡覺,一齊沖涼,一齊買衫,幾開心啊!

男爵府

餅干人123 發表於 16-12-14 12:52
女唔好咩!我寧願2個女都唔想2個仔!

YES, 好岩!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個人鍾意仔多些。

男爵府

kimberlybaby 發表於 16-12-14 14:07
我生左兩個女,想追返個仔玩下,點知博輸左第三胎都係女,只怪老公吾爭氣
...

如果真係決定生第三個,我怕我唔敢博自然,可能會去泰國揀性別生...

水晶宮

好似我親戚咁, 幾十年前生幾個都係女, 都成日比人話生親都係女, 現在老左現生女好, 個個孝順佢地, 姐妹間又和陸, 如果生仔都可能一早離家出走左 (因為男人算脾氣暴燥)

首頁
34567...25

尾頁

跳至