基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 叮鈴 於 08-12-23 15:43 發表

...
如果想有更多人認同你,建議你去間有份量的大學都讀返幾個博士學位再返黎講過...

你咁講可能會好 hurt 人的,因為有人雖然自誇從小學到中學都是在聖公會的所謂”名校”就讀(校名當然欠奉),但是十多年的所謂”名校"教育下,竟然連一所大學也考不上,只能在一間”大專”就讀。

你好衰架,叫人去一間有份量的大學都讀返幾個博士學位,唔好蝦人啦,去一間大專讀個sub-degree得唔得呀?

[ 本文章最後由 viewer 於 08-12-23 23:20 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-23 22:50 發表

我對你歧視大專的說法感到遺憾﹐我當年是都“大專”的學位課程(理工學院﹐後來成為理工大學)﹐後來也進入城市大學修了 MSc。我給英國的 BathUniversity 與每個 University of Wisconsin 收了﹐不夠家庭環境所限不可以去美國/英國。
我畢業是2nd Class Upper 的﹐GPA3.2﹐成績見得人﹐肯定不是神秘sub-degree
當年大學學位少﹐基本上能夠入讀大學的人﹐佔中七學額不夠25%﹐能夠考上大學是非常不容易(當年香港只有兩家大學)﹐我珍惜我獲得的教育機會﹐不會因為“連一所大學也考不上,只能在一間”大專”就讀”就覺得有什麼虧欠﹑問題﹑不體面 --你們的歧視態度只是令人更加覺得﹐你們無法說理﹑講事實﹑邏輯﹐最後就使用這種手段 -- 什麼是失見證我相信你和叮鈴的行為就非常清楚。

果然好學歷!佩服!佩服!

[ 本文章最後由 viewer 於 08-12-24 01:14 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-23 23:02 發表

你說我有私人恩怨﹐那麼證據呢﹖
我針對基督教﹐是因為基督教虛偽和懂得裝假和宣揚偽科學﹐這是其他宗教不曾做過的

認同不是取決學位﹐而是那個人講的說話有沒有道理﹐這是討論的基本。

無神論可不是宗教﹐而是一個立場(posit ...

「認同不是取決學位﹐而是那個人講的說話有沒有道理﹐這是討論的基本。」

記唔記得有隻貓話人地無讀過心理呀、輔導呀.....云云?不過果隻貓好似已經修改左有關和自己自相矛盾的言論,免得俾人當話柄,留唔到後路,俾佢話﹕「認同不是取決學位﹐而是那個人講的說話有沒有道理﹐這是討論的基本。」

我覺得這兒好多c奶俾你更懂得乜野叫科學,乜野叫邏輯,我諗你都係再去考過博士學位返黎先講啦﹗

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-24 00:12 編輯 ]

大宅

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-23 23:34 發表

我只希望你們所謂基督徒﹐不要歧視考不上大學﹑讀 sub-degree﹑associate degree﹑讀大專的人
如果要歧視﹐首先歧視讀神學的神棍也不歧視考不上大學﹑讀 sub-degree﹑associate degree﹑讀大專的人 ...

你好似無乜資格話人歧視喎,你先照下「鏡子」,即係先睇下自己的言論和態度。你怎麼完全不會有反省和檢討之心,總是認為自己係絕對?

你自視超高,認為自己的係絕對無誤的言論(包括你所舉出的證據),實在太自負。

咁你係咪應該係果d連科學學位都無,借科學之名來亂傳科學的科學棍黎?請唔好破壞科學界的名聲。

證據?係人都睇到係邊,你咪係「證據」囉﹗

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-24 00:14 編輯 ]

大宅

基督教不是善 -- 中世紀它殺害了不少異見」

從這個可看你連宗教、歷史都未搞得清。

那些被殺些的「異見」,包括左很多和當時教廷持不同意見的基督徒。

要證據?你去翻查網上、圖書館等資料吧﹗如要更確實的,去問埋歷史學家、教宗呀等,...要更準確,時光倒流返回當時世代吧﹗問下當時也被殺害的基督徒﹗
而加無一個當時的人證係度呀﹗

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-24 00:41 編輯 ]

大宅

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-23 22:50 發表

我對你歧視大專的說法感到遺憾﹐我當年是都“大專”的學位課程(理工學院﹐後來成為理工大學)﹐後來也進入城市大學修了 MSc。我給英國的 Bath University 與每個 University of Wisconsin 收了﹐不夠家庭環境所限不可以去美 ...

當年入讀大學好難嗎?如果真係聰明的,就唔會入唔到,三十幾年前,我叔叔,佢平時很愛運動,又愛下棋,好輕鬆咁就考上中大(因為佢讀x正,所以考中大),之後去左外國讀書,一邊工作,一邊唸書,輕易就取左兩個博士學位,其中一個係物理。但我唔見佢大言不慚,以學者身份自以為是,係真正有理性之人...,或許,你讀完至少一個博士學位後都會好似佢咁理性吧﹗

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-24 00:16 編輯 ]

子爵府

果然好學歷!佩服!佩服!

果然架勢,大專GPA 3.2。

不過有d奇怪:

1. 有人話自己『出生富有家庭﹐不愁衣食﹐家住高尚地方』﹐自小便在人人爭崩頭的所謂『聖公會名校』讀書,點解十多年的『聖公會名校教育』,竟爭不進那 25% 的學位呢?看來香港有超過四份一的預科生自小就在類似的『富有、不愁衣食、高尚、爭崩頭聖公會名校』的教育環境下成長。

2.係唔係只要是『聖公會』,無論教出來的學生水準如何,都會自動就等於『名校』?真想知這種叫不出名字的所謂『聖公會名校』有多少。

3. 唔知間大專的 GPA 點計呢?會唔會係 A+:4.5; A: 4.0; B+:3.5 如果係咁,係大專取得3.2 真係好好wo,果然係『珍惜我獲得的教育機會』,相信那間所謂『聖公會名校』的老師一定好安慰,好感動!

4. 如果考到英國的 Bath University 與每個(??)University of Wisconsin ,為什麼考不到香港的兩所大學?可見香港兩所大學地位的崇高!

5. 講開Universityof Wisconsin, 有朋友在UW畢業,他來自屋邨的草根家庭,在屋邨學校讀書(當然不是聖公會),父親早歿,生活捉襟見肘,問他如此環境怎可留學,他說:『有冇聽過有樣嘢叫"獎學金"?』原來一個人,就算是『出身草根﹐愁衣愁食﹐家住貧民區,讀貧民校』,只要真的肯『珍惜自己所獲得的教育機會』,也可以學有所成!感動!

對你歧視大專的說法感到遺憾﹐我當年是都“大專”的學位課程(理工學院﹐後來成為理工大學)﹐後來也進入城市大學修了 MSc。我給英國的BathUniversity 與每個 University of Wisconsin 收了﹐不夠家庭環境所限不可以去美國/英國。
我畢業是2nd Class Upper 的﹐GPA3.2﹐成績見得人﹐肯定不是神秘sub-degree

年大學學位少﹐基本上能夠入讀大學的人﹐佔中七學額不夠25%﹐能夠考上大學是非常不容易(當年香港只有兩家大學)﹐我珍惜我獲得的教育機會﹐不會因為“連一所大學也考不上,只能在一間”大專”就讀”就覺得有什麼虧欠﹑問題﹑不體面 --你們的歧視態度只是令人更加覺得﹐你們無法說理﹑講事實﹑邏輯﹐最後就使用這種手段 -- 什麼是失見證我相信你和叮鈴的行為就非常清楚。

[ 本文章最後由 viewer 於 08-12-24 12:16 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-24 02:37 發表

三十幾年前﹐X正﹑中大都係名流社會﹑力爭上游的的次選野雞學校

係囉!

只有某大專先至係『出生富有家庭﹐不愁衣食﹐家住高尚地方﹐自小在聖公會名校讀書』的上流社會精英力爭上游的首選火雞大專。

每個上流社會精英都力爭上游的以在該大專中取得GPA 3.2 為人生目標;若有幸得此驕人成績,便可自動成為當今科學界的代言人。

[ 本文章最後由 viewer 於 08-12-24 11:10 編輯 ]

大宅

原文章由 大黃貓加菲 於 08-12-24 02:37 發表

三十幾年前﹐X正﹑中大都係名流社會﹑力爭上游的的次選野雞學校

之前又話以前的大學學位好難入,好少....

兒科醫生個仔要讀野雞學校,咁你當時的大專係乜人讀架?
係呀,野雞學校都會出左個兩個博士學位的科學家。
這個家庭另外個兄弟而加係度教緊香港大專生理科架。人地都唔係乜「名流社會」家庭長大架。

仲有,名流社會家庭子弟可以買學位,窮等人家取得博士學位,就係真材實料。覺得你應該係果D愛追棒名校、名流社會、崇牲權威、地位〉名利之徒,但卻又苦無能力和智慧去得到,才變得如此這般。

=========================
其實,我覺得問題唔係你對基督教的質疑或提出乜懷疑問題。

而係,睇到你的「動機」,並非為科學而來,並非為質疑或唔明白而來,亦唔係為乜「正義真理」而來,而係為以辯論為樂趣,為取得打敗「敵人」為樂趣,係你的「動機」惹人反彈。

至於你的動機的源頭,或許因你覺得自己的種種邪惡罪行或念頭,遭到別人的阻撓或指責或不接納等,所以心生憤恨,因而形成如此的動機。

^^^^^^^^^^^^^
「牠」痛恨神,以為有天可以打敗神,在末世的時候,知道時日無多,垂死掙扎著要作出反擊,但最終必被丟在火湖中...。

可憐的加菲,唔好死撐喇,及早離開教壞你的貓貓的「主人」,免得將來後悔。

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-24 11:29 編輯 ]

大宅

加菲﹕我另一個叔二十年前左右曾在理工教過書,唔知你係咪佢其中一個學生呢?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至