自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-12 11:51 發表

係呀
唔可以簡單到成日都話平有平養, 貴有貴養
根本, 如果家庭根本係不愉快的, 無論幾有錢, 都唔應該生個小朋友出來囉.
生得出, 要為佢負責, 唔好為社會製造多一個問題青年作負累 ...

係呀.

負責任既定義唔係 100% 基建於 "有左就要生"! 你能唔能夠提供到一個安穩同溫暖既家都好重要, 如果成長係一個家嘈屆閉既環境, 小朋友好易走歪路. 到左果個時候, 又會比人話唔教就唔好生啦.... 生舊叉燒好過生佢...

禁止訪問

水晶宮

我份人好簡單,有左就一定會生落來.
人生既野,好難講.
你今日以為係好,他日又可能係錯.
但生命係無第二次.
我絕唔會殺左自己既bb.
生活艱苦,可以捱得過.
bb唔係要好既物質生活,係要有愛既家庭.
就算窮,也可以好快樂.
人生到左最衰到貼地既時候,都仲有一樣野可以揀,就係自己既睇法與心情.
即使比人lay off,唔等如世界末日,唔等如要殺左個bb.
自殺既人,都係覺得無出路,佢地甚至要攪住最愛既人一齊死.但其他人都會覺得佢地好傻.係咪?

水晶宮

我都知以樓主朋友現時狀況,的確比唔到一個安穩同快樂既家庭比bb,但唔一定要殺bb,可以從改善同丈夫既關係入手架嘛.
雖然係好困難,但事在人為.
唔好以為我係吹下水,我都有我既經歷,要維繫一段有問題既婚姻,所承受既壓力同所要付出既,真係好大好大.
如果當初我選擇離婚,可能身邊人人都會企係我果邊,支持我.
但我無放棄到,所以,終於今日修成正果.
即使最後樓主既朋友無法再同丈夫相處,但一個女人帶住兩件,同帶住三件,分別係咪真係好大?
偉大既媽媽,可以帶出堅強的小孩!
祝福她!

大宅

同意同意...
仲有.....我細囡都係有避孕之下中招嚟嘅...果時都有掙扎過下要唔要架
原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-12 11:51 發表

係呀
唔可以簡單到成日都話平有平養, 貴有貴養
根本, 如果家庭根本係不愉快的, 無論幾有錢, 都唔應該生個小朋友出來囉.
生得出, 要為佢負責, 唔好為社會製造多一個問題青年作負累 ...

[ 本文章最後由 carolliu 於 08-12-12 13:31 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

你地再字細睇清楚描述佢既資料先

拮据的經濟環境把什麼幸福與快樂都摧毀盡了, 幾年來爭吵不休的婚姻生活把雙方都弄得極不快樂

偏偏丈夫固執的性格令這頭家無日安寧, 經常將工作上的不愉快事情/情緒帶回家中

如今獨自支撐頭家的她....

第一佢家下是家庭枝柱.
仲有佢係大左肚兼仲有2件細.<--邊個去理佢
(daddy如合作就話.唔係.唔通我地幫.你會嗎?)

呢個世界你養唔店養唔起
唔夠錢俾班細路冇人理(大有人在.受苦係邊個?)
係會有人可憐你.同情你?(但唔會幫你)
等社工正苦幫就(side氣 )

呢個世界好現實到頭來只會有人話你自已羅來

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止發言

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔應該有bb...........

原文章由 circle119 於 08-12-12 16:15 發表
你地再字細睇清楚描述佢既資料先

拮据的經濟環境把什麼幸福與快樂都摧毀盡了, 幾年來爭吵不休的婚姻生活把雙方都弄得極不快樂

偏偏丈夫固執的性格令這頭家無日安寧, 經常將工作上的不愉快事情/情緒帶回家中

如 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

先請如有不同看法MAMA
(SAY對不起!)
可能我過份太投入個局的"她"

可能我比較諗得太遠.
我真惜生命.生命是可貴.
但有時要想想可否給予
他在良好環境下成長都好重要

但奈何呢個環境下
你能應負獨自處於不理想環境下決擇

(你無論選擇什麼決定.我亦會尊重你的決定.
我只是怕你會好吃力. )

我們MAME會支持你.

民房

我覺得應該要.因為妳不想要就要做避孕措施.像我朋友 已經有兩個
她剛好準備換工作.剛辭職就發現自己有了第3個.(她老公ㄝ是一個人養6個人.結果都還是選擇要那個寶寶.上個月都出生

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一定會要
前嗰幾年會辛苦d
但到你老咗就唔會記得以前點辛苦
同埋老咗一定唔會後悔
而家日日見到我兩個女我都好開心
唔敢想像無咗其中一個嘅生活係點!

美國有家人有17個仔女(仲有一個on the way)
得個老公有工做
佢地點捱?
用二手野呀咁捱,自己負擔唔到嘅咪唔買,用二手
捱到debt free
而家無debt,仲有間好正嘅屋
仲可以繼續生

同老公嘅關係唔好-係個男人嘅問題
bb係無辜嘅
個男嘅應該要意識到佢唔可以將工作壓力發x喺小朋友身上
有情緒問題,最好去睇e生
無錢睇?
但唔睇心理e生佢頭家就好易散