自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

雞丁仔,你要加油

子爵府

開心吸收勳章

雞丁仔,姨姨們不能幫你什至你媽咪做決定,你同媽咪好好商量,畢竟佢先係承受的人,祝福你們一家

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

搵多個醫生聽下意見,你媽咪已經唔信而家呢個醫生,不如出去聽多個意見,可能佢會有新諗法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

希望你一家都少受痛苦

珍珠宮

回覆:各位姨姨,又係我

加油

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:各位姨姨,又係我

小朋友,ee覺得你真係好叻叻,你媽媽嘅情況,我哋班ee只能送上無限祝福,醫生方面,有冇機會睇下第二個醫生比多個意見,係唔係只有0同10無其他?好似有位媽咪講話電療,可能唔會根治,但起碼減少問題,又可以問下醫生囉。。

反而我覺得你需要理會嘅係媽媽嘅心情,我眼見好幾個癌症長輩(醫生都係話末期果d),仲生勾勾響度,佢哋嘅共通點都係除咗有家人支持之外,就係保持正面同心境開朗。。

以前聽過有位癌症末期嘅呀婆,醫生話佢冇假啦,佢之後日日行山再做笑功(聽講無招式,只係對住個山同d樹大笑),之後連癌症都無埋。。

我媽媽當年就係心境唔開朗,令到病情越來越差,雖然依家佢已經唔響度,但起碼當年都同佢一齊努力過,可能你比d正面d嘅目標媽咪,佢會對自己有返d信心,打理好自己身體,親眼睇住你結婚生仔!

努力呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

手術有一定風險,我覺得要一家人一齊傾先決定,無論結果如何,大家都要加油,不要放棄。 祝福雞丁一家平安。

子爵府

加油!

侯爵府

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:37
媽媽有問過病友(同一個主診,話個醫生唔係好得)媽媽加上之前慘痛經歷,佢話怕醫生
...

有冇試過問其他醫生攞意見?

公爵府

回覆樓主:

祝福及支持

珍珠宮

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:21
媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...

其實如果病人太辛苦,有無第三個方案,例如舒緩治療?就算對病無幫助,都起碼減輕病人痛楚?換回餘下既life quality?

男爵府

祝福雞丁和你一家

珊瑚宮

回覆樓主:

多睇一個位醫生俾意見, 唔係轉出去睇私家, 係問意見。
浸會醫院腫瘤科William Foo醫生, 佢意見中肯, 可以考慮吓。
祝福你媽咪及全家人

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

聽到好心痛,只能叫你加油
問下醫生做手術的風險,成功及失敗的一切可能性,同媽媽意願。
請勿打招呼~

男爵府

唔知詳細情況
但係我有類似經歷
我乜都幫唔到只能陪多d得閒多d一齊食飯當支持
係病人面前都係堅強
只可以係佢背後喊
因為費時佢擔心
祝你地都堅強捱過

珍珠宮

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

雞丁仔, 如果你媽意志力唔夠, 再去做療程可能會受不了。 你試下靜靜地問醫生究竟媽媽去到第幾期, 起碼你有個預算知道成功機會有幾大再去決定做手術定後期舒緩療程, 好等雞丁媽舒服一點。 同時亦多D同醫護人員或社工溝通, 怎樣才能令你媽身體好一點。 因我地不是醫生, 抱歉不能幫上什麼忙, 只好祝福你們平安過每一天。 雞丁仔, 我地都知你壓力非常大, 但雞丁媽系靠你同細佬比力量佢支撐的, 加油。

子爵府

畀面勳章

加油,祝福你們一家人,你媽媽會早日康復的 願主賜福給你們
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

回覆樓主:

係咪其實做唔做都行唔到?定唔做會有生命危險一定要做?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:21
媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...

雞丁仔仔,你好叻,好乖仔好孝順,姨姨冇乜野幫到手,媽媽可以去街嗎?或者我地約媽媽飲吓茶,倾吓計咁好嗎?經常响屋企都吾太好架,你可以考慮吓

首頁
34567...9

尾頁

跳至