自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 19:28 發表
我唔check佢d功課, 係想知佢錯邊d, 佢如果上堂有聽書係唔會錯好多, 考試我就會同佢重點溫習番佢d錯處, 小朋友好得意, 成日都會犯番同一個錯誤, 如果佢明白番加上番check, 測驗或考試就會做得好好......

有d小朋友係 ...

視覺空間係可以check到呀,
其實呢個而家唔係一個大問題,
好普遍ge,不過有d人唔接受呀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔係有視覺空間的問題, 所以佢d字都係會有出界情形, 有時大小不一, 我由佢k3閙倒佢三年級, 次次擦晒, 閙倒自己喉嚨痛病鬼埋都無用, 阿仔d字放個位都係放得唔靚, 后來我漸漸覺得佢唔係固意, 加上佢四年級又用原子筆做功課, 無得擦, 不過我現在要求佢要睇倒就算啦, 當然會不斷提醒佢要寫靚d, 但佢做唔做得到又真係另外一回事, 太執著只會令自己同阿仔都好辛苦,......

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 21:10 發表

視覺空間係可以check到呀,
其實呢個而家唔係一個大問題,
好普遍ge,不過有d人唔接受呀

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 21:54 發表
我個仔係有視覺空間的問題, 所以佢d字都係會有出界情形, 有時大小不一, 我由佢k3閙倒佢三年級, 次次擦晒, 閙倒自己喉嚨痛病鬼埋都無用, 阿仔d字放個位都係放得唔靚, 后來我漸漸覺得佢唔係固意, 加上佢四年級又用原子 ...

我3個囡有2個都有

所以我明白你ge感受呀

我細孖d字仲利害呀,佢d字因為太細力寫啦,如果唔專心,根本睇唔到佢有做過份功課呀mouth: (因為佢手仔唔夠力,所以寫唔出字呀)

男爵府

我初時都閙閙閙, 不過后來都明白閙係完全無用架.......有時佢地真係控制唔倒......特別d字大小, 好唔岩比例, 有時一邊高, 一邊低.....我阿仔就好大力寫字, 佢好易倦.....原子筆都成日比佢整壞筆頭......壞左好多支.....

樓主:慢慢來啦, 如果你小朋友係優異成績, 可能佢係好高創意的小朋友, d字又唔係會靚架.......我地只可以盡量提醒, 我而家都日日提阿仔, 不過會盡量放鬆自己.......唔會成日閙倒自己喉痛....

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 21:57 發表

我3個囡有2個都有

所以我明白你ge感受呀

我細孖d字仲利害呀,佢d字因為太細力寫啦,如果唔專心,根本睇唔到佢有做過份功課呀mouth: (因為佢手仔唔夠力,所以寫唔出字呀) ...

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 22:10 發表
我初時都閙閙閙, 不過后來都明白閙係完全無用架.......有時佢地真係控制唔倒......特別d字大小, 好唔岩比例, 有時一邊高, 一邊低.....我阿仔就好大力寫字, 佢好易倦.....原子筆都成日比佢整壞筆頭......壞左好多支.. ...

我已經無閙好耐啦,因為我知道佢地都唔想,同埋,做曬評估交番學校,所以學校d老師都明白,唔係佢地自己想咁呀

男爵府

我而家見倒佢d字有時都忍唔住架 , 所以我都唔多睇住佢做功課.......

我阿仔6歲話佢過度活躍, 成日都唔見野, 唔記得交功課, 一, 二年級同佢一齊摺書包同對功課, 簡直想死, 成日唔見野, 通告, 不過三年級比佢自己摺書包同攪掂功課, 佢又好似無成日唔見野, 可能佢無得再靠我, 所以自己要小心d卦.....佢d老師又好好架, 成日鼓勵佢, 佢可能又唔想做無交功課個個, 所以真係小心左.....

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 22:12 發表

我已經無閙好耐啦,因為我知道佢地都唔想,同埋,做曬評估交番學校,所以學校d老師都明白,唔係佢地自己想咁呀

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 22:26 發表
我而家見倒佢d字有時都忍唔住架 , 所以我都唔多睇住佢做功課.......

我阿仔6歲話佢過度活躍, 成日都唔見野, 唔記得交功課, 一, 二年級同佢一齊摺書包同對功課, 簡直想死, 成日唔見野, 通告, 不 ...

我同你講,我兩個孖女,唔見我ge文具,++埋埋,我絕對開個鋪頭都無問題呀,到而家3年級,都仲係日日最少唔見鉛筆,一星期唔見擦交,mouth: mouth: 所以我都無曬計啦

不過功課,大孖明顯好過細孖,佢起碼都會交功課,細孖3年,都無咩改善,好在,我都有同佢咁多位老師講,佢日日都會做曬所有係手冊ge功課,老師會放佢最近ge位置,日日都提佢攞曬出來,唔係,日日比人寫手冊都似呀

男爵府

唉, 如果要計阿仔唔見D文具, 我都唔識計......不過佢整爛的重多, 佢專門拆我D原芯筆, 改錯帶, 好好地新買返來全部可以1, 2個鐘頭爛晒......佢係拆晒多過真係用的, 不過我同自己講, 閙完叫佢下次唔好, 再嬲只有激壞自己, 你嬲佢又唔會有歉意......

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 22:32 發表

我同你講,我兩個孖女,唔見我ge文具,++埋埋,我絕對開個鋪頭都無問題呀,到而家3年級,都仲係日日最少唔見鉛筆,一星期唔見擦交,mouth: mouth: 所以我都無曬計啦

不過功課,大孖明顯好過細孖,佢起碼都會交 ...

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 23:02 發表
唉, 如果要計阿仔唔見D文具, 我都唔識計......不過佢整爛的重多, 佢專門拆我D原芯筆, 改錯帶, 好好地新買返來全部可以1, 2個鐘頭爛晒......佢係拆晒多過真係用的, 不過我同自己講, 閙完叫佢下次唔好, 再嬲只有激壞自 ...

所以我地兩個都好大壓力呀

mouth: 我已經放棄左比原芯筆孖女用啦,而家我只會日日數定10支鉛筆比佢地,因為我就係好似你咁,比多多,比靚靚佢地都無用,因為最後都係支離破碎呀

子爵府

我都有無比的壓力. 仲要無人SUPPORT我, 只有話鬼我!
我ONE-MAN-BAND.......都好可憐!!!
可能係我無用,以為自己已做得好好,但有基本唔係啱個事情...anyway, 無人了解同體諒最可悲
小朋友有心仲有得教, 但自己的心情就唔係時時可以放鬆....

盡力而為啦.....

原文章由 joanne831 於 08-12-19 00:55 發表

真係好重好重好重好重.......
好多野要教,要提,要keep,要我睇住...唔睇唔提唔理又唔得!!!!!我要求合理ga,唔過份ga!小學最舒服ga,連禁簡單嘅野都 ...

男爵府

係呀, 不過有時我又會好阿Q, 覺得佢比起以前已經進步左, 我已好開心......

我個仔係好堅持, 一定要用原芯筆, 佢C都唔肯用鉛筆, 我諗係因為佢用原芯筆先有得拆.....佢好鍾意又拆又砌咁玩......佢當然話係唔洗刨筆啦.....

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 23:06 發表

所以我地兩個都好大壓力呀

mouth: 我已經放棄左比原芯筆孖女用啦,而家我只會日日數定10支鉛筆比佢地,因為我就係好似你咁,比多多,比靚靚佢地都無用,因為最後都係支離破碎呀 ...

珊瑚宮

原文章由 77777 於 08-12-20 23:15 發表
係呀, 不過有時我又會好阿Q, 覺得佢比起以前已經進步左, 我已好開心......

我個仔係好堅持, 一定要用原芯筆, 佢C都唔肯用鉛筆, 我諗係因為佢用原芯筆先有得拆.....佢好鍾意又拆又砌咁玩......佢當然話係唔洗刨筆啦. ...

我比你仲q呀,佢地默書唔合格,我都仲要讚佢地,話佢地知今次咁低分,下次一定會進步呀

我大孖最初都堅持呀,不過我比佢仲堅持,佢唔用鉛筆,好呀,唔好攞筆返學lor,又唔係我比人罰,最後,佢先死死地氣用鉛筆呀

翡翠宮

我細個時寫d字似打風(打橫打直係咁飛...)...老竇成日鬧又小老母(也不能改變!),中作時老師例扣幾分加上評語(甚麼字仍文章之衣冠,文章雖好但...下刪幾十字!),不過扣我三五分~我依然屬全班最高分前幾名~吹咩!

伯爵府

原文章由 櫺囹桼 於 08-12-20 23:28 發表
我細個時寫d字似打風(打橫打直係咁飛...)...老竇成日鬧又小老母(也不能改變!),中作時老師例扣幾分加上評語(甚麼字仍文章之衣冠,文章雖好但...下刪幾十字!),不過扣我三五分~我依然屬全班最高分前幾名~吹咩! ...

七兄,好野 !

男爵府

你做得岩呀, 今次已成事實, 最多咪下次努力d law, 你閙佢佢可能覺得我係咁差架啦, 反而你同佢講, 下次佢一定會進步, 佢可能反而會肯溫多幾次或比你同佢默多幾次, 合作d溫習, 我阿仔都係咁架.....

我阿仔會c都攞番d原芯筆返學校, 不過佢如果佢上堂玩, 就會比老師收晒lu......無得玩....

原文章由 phoebelamlam 於 08-12-20 23:19 發表

我比你仲q呀,佢地默書唔合格,我都仲要讚佢地,話佢地知今次咁低分,下次一定會進步呀

我大孖最初都堅持呀,不過我比佢仲堅持,佢唔用鉛筆,好呀,唔好攞筆返學lor,又唔係我比人罰,最後,佢先死 ...

男爵府

我都問過阿仔d字做mud事打緊8号風球, 係咪心情唔好 , 又試過閙 , 不過而家都會諗通d, 佢d成績幾好就算.......我會繼續叫佢寫好d, 不過佢做唔做倒又係另一回事.....mouth:

原文章由 櫺囹桼 於 08-12-20 23:28 發表
我細個時寫d字似打風(打橫打直係咁飛...)...老竇成日鬧又小老母(也不能改變!),中作時老師例扣幾分加上評語(甚麼字仍文章之衣冠,文章雖好但...下刪幾十字!),不過扣我三五分~我依然屬全班最高分前幾名~吹咩! ...

首頁

尾頁

跳至