自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

冇法,依家開戶口是好難

男爵府

原來而家咁難開戶,真替大家激心! 咁邊間最易開?我想幫初中仔女開,定係18歲先自己開好?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

Maya5488 發表於 17-2-18 22:09
琴日帶住址證明同5000蚊,諗住開返hsbc戶口,有個後生既女業務主任審犯咁問左我一堆問題
佢問:你有冇做野 ...

係。。 HSBC 開戶堅煩

珍珠宮

Maya5488 發表於 17-2-18 22:46
後尾去左citywalk分行,d職員好有禮貌同埋普遍返咁上下年紀,態度完全兩回事
...

citywalk係幾好,之前門口ee大年紀好好禮貌我去換外幣-早預留,
我區間分行無外幣,態度幾好,做街坊生產。
之前灣仔premier teller 個妹妹仔,超無礼勁頂氣,反而門囗d 中年女staff好好礼

子爵府

Maya5488 發表於 17-2-18 22:22
條氣仲chok住chok住,點都要complain佢地架喇一日都唔知趕走幾多客,唔係出糧就唔可以開,歧視我 ...

投訴都冇用,跟本就係公司敎佢地咁做,唔志在細客戶麻

子爵府

畀面勳章

點解咁天真會認為有幾百萬去開個戶口會容易過幾千蚊呢
你可以投訴佢態度非常差,但開戶口所有程序不論大小銀碼都係一樣嘅,金管局有所有指引比銀行,法律又有歧視條例,今次樓主只係職員語氣態度問題啫

侯爵府

可能佢地唔care $5000 最低開戶額既客,如果你話係百萬戶口,立即請你坐低請埋你飲咖啡。

子爵府

Maya5488 發表於 17-2-18 22:09
琴日帶住址證明同5000蚊,諗住開返hsbc戶口,有個後生既女業務主任審犯咁問左我一堆問題
佢問:你有冇做野 ...

我都試過,最後走左無開到

珍珠宮

winner128 發表於 17-2-19 00:35
可能佢地唔care $5000 最低開戶額既客,如果你話係百萬戶口,立即請你坐低請埋你飲咖啡。
...
背景sensitive都會趕你, 即使係現有客戶, 話cut account就cut, 手起刀落

珍珠宮

Maya5488 發表於 17-2-19 00:00

如果唔係生活上要用到Hsbc我直頭唔想開,唔使指意我用佢地 ...

好老實,如果你用hsbc on line banking炒股,個市高交易量時,我同時幾個銀行a/c, 係得佢對到盤。
我cut唒其他銀行都keep hsbc, 忍佢攞錢人多,咩都要排,問野員工答案個個吾同……

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:回覆+李豆豆+的帖子我諗係。因為我好早開戶

原帖由 chingchingbb14 於 17-02-19 發表
回覆 李豆豆 的帖子

我諗係。因為我好早開戶,當年唔使提供任何資料,非常簡單。我諗因為咁,佢要我補充資 ...
我個中銀戶口都開左好多年,可能有廿年,不過我諗可能我用佢做出糧戶口,所以佢覺得都正常卦

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

假如跟程序做嘢係ok,但態度差真係唔要得

已刪除用户

侯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

Wakamama 發表於 17-2-19 00:45
銀行其實都係跟金管局要求去做
好多野聽落好白痴但係又真係要報告
唔係一句唔滿意或者取消戶口就可以大到銀 ...

其實個程序並非針對個人或歧視銀碼,但每個人敏感程度不同。

侯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

小心到financial institutions 都唔想做retail 客, 只做agent, KYC個責任就落左agent度
好似以經有銀行想退出retail banking....

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

回覆 Maya5488 的帖子

咁衰!

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章

係米因為而家多左個共同滙報標準?我上星期都係去匯豐開左個帳戶,佢都問我開嚟做乜,我話出糧,存錢,佢要我寫低公司名同地址,同埋響嗰間公司做咗幾耐,問得好詳細

禁止訪問

首頁
34567...14

尾頁

跳至