自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

如果可以確保足夠金錢養大個小朋友, 會做.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我唔會SIDE錢做人工, 反而更加順其自然, 當唔要細路咁生活! 如果上天係比既, 自然有......
放下自在

子爵府

廷廷媽 發表於 17-3-13 12:29
比我唔會, 44唔想再為子女煩惱, 應該開始為退休打算....

係,好多人 44 仔女都考 DSE 準備入 U

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

都做咗兩次,如果可以咪試埋第三次囉,唔得就隨緣,小朋友都係講緣份

做得人工,係好想有bb先會去試, 外人好難明白一個想生小朋友的女人或一對夫婦對小朋友的渴望同想有而無的遺憾,如果有得可以試咪當比最後機會自己,好過第日後悔

男爵府

命(emoji)有時終需有,命(emoji)無時莫強求

男爵府

畀面勳章

iluduong 發表於 17-3-13 12:14
經過2次IVF失敗(3次取卵、2次放胎)!已經快44歲,應否再試?

有財力,有健康,我一定會盡力試。

珍珠宮

回覆樓主:

如果真係想,又夠財力,必定要,但預左會比一般產婦/媽咪辛苦。

男爵府

回覆 iluduong 的帖子

如果係我, 我不會再試了.

我係IVF兩次先成功, 38歲做媽媽, 小朋友4歲了. 第一次FAILED 的難受, 到今日都仲好記得.

但你試左2次, 身心俱疲. 除非知道失敗原因 , 又肯定一定成功先會試. 但IVF係無一定.

過左40之後, 體力明顯下降, 陪佢跑跑JUMP JUMP 都幾辛苦. 當你44歲得左, 生得都45-46, 初生時湊的辛苦唔在講, 你大可以搵工人全包. 唔湊到, 有咩意思. 到佢兩三歲, 成日要走黎走去, 你都47-48, 點陪呢.

係, 如有錢可解決好多辛苦, 大把人幫, 做父母不是要陪成長嗎?

SORRY, 我很明白, 但都很坦白說你知現實.

男爵府

回覆樓主:

如果係我,財力無問題,我會試,試到最後一刻。但反而擔心每次失敗咗,要面對失望,果種壓力,唔係容易渡過。樓主加油!

男爵府

講多冇謂比啲正能量你

珍珠宮

唔會...

子爵府

虎到金來勳章

經過2次IVF失敗(3次取卵、2次放胎)!已經快44歲,應否再試?

說真話,個天唔比你不要強求,我朋友一次搞掂之後出來是自閉証,非常痛苦

子爵府

過40比我一定唔生, 唔想退休時, 小朋友未讀完書

洋房

回覆 Jasmine-4711 的帖子

多謝分享

男爵府

Jasmine-4711 發表於 17-3-13 13:10
我係过來人,但三到mun生.如你有精力揍或有財力請工人及養大佢,不妨试最後一次,以免老左有遗憾,但請你考慮:
...

好同意你既講法!
我係過35歲生第二胎,結果係SEN,要花好多精力、時間去教佢,我連份工都辭埋帶佢去做訓練,得到既都只係蝸牛式進步,到佢上左小學,漫長又痛苦既學習過程正式開始。
大仔小六一切正常,但佢囗頭禪係:咁辛苦我不如死左佢!
成個小學過程,只係無正境既默書、測驗、考試,要到長假先可以抖下氣!
佢地平日無時間睇電視、做運動、去公園,生活只係做功課、溫習⋯⋯
大仔都只係過去一年先一星期補習一科,家長已經無chur佢!
香港既小朋友好可憐!
仲生佢地出黎?諗清楚啦!

水晶宮

如果會後悔我點都試多次

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 17-3-13 13:10
我係过來人,但三到mun生.如你有精力揍或有財力請工人及養大佢,不妨试最後一次,以免老左有遗憾,但請你考慮:
...
好寫實.....高0 真係好好咁考慮下.

珍珠宮

回覆樓主:

40幾歲我反而諗退休生活喇,仲為兒為女我覺得真係攰啦

子爵府

如果第一胎,我可能試到45。但如果已經有小朋友,我就唔試啦,專注於一個小朋友算

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非自己的體魄仲可以應付得到...否則唔會了...

仲有, 如4X歲才生小朋友...小朋友大學時, 自己都年紀唔細了

首頁
34567...16

尾頁

跳至