自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原文章由 tkkmama 於 08-12-30 11:51 發表
近年聽校長講口號一句: '沒有最好, 只有更好'..已經令我心膽俱震啦...

我個女二年級, 拿成績表, 見班主任............個老師同我講, 我個女可以更加好, 我話佢甘既成績, 我已經好滿意, 佢答我, 小朋友要谷架, 佢可以做得更加好, 點解吾谷......................

伯爵府

咁真係睇學校喎, 我仔都係N2, 完全無功課喎! 呢個假期真係衰玩

原文章由 chinghomama 於 08-12-30 10:14 發表
講真, 我個仔先3岁幾, 佢有排都未上小學啦.....
雖然未有呢啲經驗, 但我都想分享下囉.....
因為我同老公都要返工, 所以佢讀既幼兒園係全日既, 即係要等我收工后去接佢, 佢先可以返屋企, 佢咪一样係因為环環迫成佢要 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔通係同一個校長?!
可惜我講呢位校長已經退左休喇。

原文章由 bbdou 於 08-12-30 13:49 發表
同我個仔學校個校長講的好似喎,佢同d學生講:「我地學校有精英班,班班都係精英班,因為你地個個都係精英!」都幾感動架!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-12-30 11:15 發表
人總是矛盾的.....
想有選擇權,想入到最心儀既學校,
唔想亞仔名落孫山,但又唔想亞仔辛苦,
除左no money no talk,
有一句仲真係 - No pain no gain,
我覺得,細路有細路既責任,
佢地唯一係讀好書,讀好可以去玩,
未讀好 ...

我都係咁諗No pain no gain,叻仔ge咪讀到大學22歲。係打好個底辛苦D,上左軌道就會好好多。
我都唔會係仔面前UP辛苦,人人都係咁做,係習慣。
我仔一至日都早起,返學6:15am起身, 7:30am到school. 4pm返到家。Sat 9:30am Swim Sun, 8:45am Sunday School
佢時間表我排好哂, 一樣要學其他野,但上門多唔洗小朋友走來走去。
我話想玩就要快手, 唔係乜都無。工課我只check有無做.我唔陪做唔陪溫,唔識就問。
父母要give up
我好少帶仔Shopping留企多。or Sat Sun 排學野排到好密。有時間都留俾仔仔休息。

男爵府

回覆 #84 ANDREAMLEE 的文章

身同感受,陪讀重慘過返工,小朋友對功課不明,惟一只可求教家長,但最難是家長有所不明,就不知求教誰人?學校的老師,持有專業知識,飽經訓練,都只是負責三数科,惟家長就必須十項全能,要問果樣識果樣,所有老師你都要做埋,慘過自己開學校,簡直要做百科全書。

伯爵府

我唔想講半日制好定全日制好, 真係各有所需!

但我睇到之前各位講半日制好, 理據係咩? 早D返OK, 可早D完成功課, 多D時間學課外活動?

我自己睇全日制有D好處, 半日制係比唔到學生架, 係學校生活! 全日制學生有多些時間和同學交流, 學校也可在午飯時間安排活動給全校學生參與, 如英文周, 普通話周, 音樂周, 環保周等。 我小朋友會約埋同學仔一齊去電腦室/圖書館, 佢返嚟會同我講邊個邊個教佢打咩機, 一齊睇咩書等, 又會玩咩攤位遊戲。 呢D都會令到小朋友對學校產生興趣, 因為係OK唔會有朋友仔同佢一齊打機, 說笑。

我自己覺得, 無論全日制或半日制的學校都一定有精英中的精英, 亦一定有追唔上的學生, 小朋友的童年是否快樂, 唔係學校功課呢一樣嘢就會完全改變左佢囉

家長係對小朋友的要求和期望, 可能影響仲大

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

身同感受,陪讀重慘過返工,小朋友對功課不明,惟一只可求教家長,但最難是家長有所不明,就不知求教誰人?學校的老師,持有專業知識,飽經訓練,都只是負責三数科,惟家長就必須十項全能,要問果樣識果樣,所有老師你都要做埋,慘過自己開學校,簡直要做百科全書

yes,

我女中一要邏輯推理,
if a then b, if b not a,.......
佢唔識叫佢問老師同學,
呢段時間無堂上問唔到老師,
個個同學都holiday mood和大部分都唔識
最後要自己來上佢學校內聯網找資料才攪拈。
我覺得自己呢幾年比自己學生時代還學得多。

禁止訪問

伯爵府

但其實好多名校, 有少少家底的學生都會出國留學, 而家仲咁多回流家庭, 拎主外國PASSPORT的小朋友唔知幾多, 佢地去外地讀書都係比本地學生價, 所以, 今時今日香港大學生的質素真係每況愈下, 我自己都未必想比小朋友係香港讀大學

原文章由 awah112 於 08-12-30 16:37 發表
香港既大學名額約1萬多,約7萬個小學生開始去爭,名校既已經爭咗4成名額,再加大陸尖子,外國學生,可能得返5千個位比唔係名校出黎既學生去爭。

所以咪谷成咁囉......

(數字錯咗請修正) ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

. . . . 家長係對小朋友的要求和期望, 可能影響仲大 . . .

我都明白個問題可能係哩度 . . . . 不過, 知易行難, 好難做到無要求&期望

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就係看TVB既"係咪小兒科"看到啲題目10題都唔知有無7題識答,重要有啲小,二既添,幾恐怖呀,我係到諗我係咪要再讀小一就佢添呀
我個女出年都P1,我都係選左間無咁出名既學校,希望佢係6年讀得開心啲,6年後咩世界都唔知啦,係咪

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

講起呢個問題, 真係把幾火, 又話求學不是求分數, 家陣所有學校都係谷緊d 分數, 唔理你識唔識, 總之就不停咁谷谷谷, 做學生固然慘, 其實做家長仲慘!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ZZdaphne 於 08-12-30 00:27 發表

住長洲,南丫島???

我女小一時,7時起床,
3時30分回家,
要睡3-4粒鐘才做功課,
我任她睡夠才做功課,無溫書,
晚上10-11時才攪拈功課上床睡,
默書多數星期六日才溫,
要到升3年級才適應唔使午睡。

...

可以星期六日先溫習咁好?
我仔學校一星期5日..著左4日要默書,測驗...冇可能只係sat同sun溫
我仔7點起身...最早4點放學..4.30返到家..
有時放5點...5.30先返到家
做完功課,溫習..就要食dinner..好彩既..少野溫既..dinner後都可以玩番半小時或睇半小時vcd..先去沖涼訓覺...唔好彩既..連半小時休息都冇..重可能要10點打後先訓得

禁止訪問

大宅

我今日都係餐廳聽到有個爸爸話,in 咗間間幼稚園(名校)都收,唔理間幼稚園啱唔啱個囡,最緊要出嚟成績好,又能直上到中學(佢認為),有保證唔理得咁多喎!好似一入名幼稚園就包去到大學畢業咁,仲要唔理個囡係咪啱讀,好得人驚!

大宅

原文章由 VKwan 於 08-12-30 11:23 發表
我認同你呢種睇法,我都係好嚴格的媽咪。
我發現有個怪現象:我識有媽咪千辛萬苦考入一間輕鬆的學校,唔要有壓力,要交學費架,然後又驚唔夠競爭力,再供佢出面再學野,你話奇唔奇?

...

當佢有比較時咪騰囉!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

原文章由 月希 於 08-12-30 17:48 發表

可以星期六日先溫習咁好?
我仔學校一星期5日..著左4日要默書,測驗...冇可能只係sat同sun溫
我仔7點起身...最早4點放學..4.30返到家..
有時放5點...5.30先返到家
做完功課,溫習..就要食dinner..好彩既..少 ...

我剩係聽你講, 已經感到辛苦

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原文章由 愛的小屋 於 08-12-30 17:53 發表
現今小學生真係谷得好勁,想仔女入讀BAND1中學,就一定要下苦工,想放鬆都唔得,話就話聖誕有十幾日假放,但真係休息既日子並不多,因放完假就要考試啦 ...

最慘放假仲有幾十樣功課要做添.....(中學大囡同小學細囡)....根本都沒有太多時間去溫書..........仲慘過返學......(另完唔放假).....一d 想去玩時間都唔太錦用.........怕唔夠時間溫書同做功課.........我見到都鄧她們可憐......

首頁

尾頁

跳至