自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

vickykiu 發表於 17-4-2 20:12
令我聽返陳百強既歌。佢唔係到個時我好細個,依家做左中女,聽下佢喲歌,我覺得好細膩。只可惜佢個人唔係到 ...

人不在,但音樂卻永遠長存!

伯爵府

育兒性格勳章

20162016 發表於 17-4-2 19:21
去邊到學?

媽媽去邊間佛堂我唔清楚,只係知响香港區。
不過佢介紹我可以上網睇,佢建議我睇觀成法師嗰D,因為講粤語,使我可以易明D,易接受D。好啱我D無時間去佛堂但又想聽道理嘅人。其他網上說普通話的由於要追字幕,我會覺得麻煩D。
我近期見有時間都睇咗“六字大明咒”嗰段,易明又有教点樣讀,我覺得幾好,有時書上有讀音,但都唔似得直接聽咁好。

別墅

現階段我在追求心靈上的富足與平靜,我發現在繁華喧囂的都市要做到亦不容易。

伯爵府

cedarcone 發表於 17-4-1 01:29
常霖法師 :
不再追求夢想 ,只是步步踏實去走,反而更容易得到身心兩相安的感受。
很多人都不明白這個道理 ...

呢個我明。 但以前中化有分析過, 點解中國科技會慢慢落後而西方超前,就係因為佛家, 道家思想

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

平淡是福

大宅

smiletigger 發表於 17-4-1 00:24
我好細個已清晰目標,唔影響他人,唔傷害自己前題下,做人為求開心快樂。
不過開心快樂,感覺好主觀。慶幸 ...

"無謂因身外物而粗心,反正租屋都係有得住"
真係講得好好

珍珠宮

janice_BB 發表於 17-4-1 00:10
其實我都唔知自己每天做緊乜?

自己返工,放工,出糧,再返工,再放工,再出糧..

因為你只著眼因循那一面,返工中有開心有失意時,月尾出糧,有錢花(多少不是問題,享受過就得)

仔女總有激心時,但也有窩心的搞笑的時候。

著眼你笑的時間,沒有那些因循苦難,不知甚麼是開心。

我好簡單,返工交足貨,有時開心和同事吹下水,出糧,間中幻想下出糧去邊樹旅行就好開心。仔女成績都係時好時壞,只要唔太差就算。。反正成績好壞與未來是否不一定成正比。

太遠又唔太控制到就無謂太杞人憂天。。唔好想太多

子爵府

回覆樓主:

我好簡單,只要自己及身邊人身體健康便已足夠。

大宅

人生真係五知道為咩?每個人都五同,選擇適合自己的生活最重要!

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

世界很簡單,人類太複雜。
我地d凡人不知不覺地把自己放到太大,有時會迷失了自己。
其實生活很簡單,但係住係城市吾多吾小會被迷惑,會互相比較;吾開心既因由係你會 與人比較,會有無窮無盡嘅 慾望。

嘗試將自己思維正向點想,吾好活於過去,擔憂未來,要活在當下,唸太多野無用,只會加重自己壓力,好好過每一個“今天”。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至