自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

vivibabyvivi 發表於 17-4-25 13:12
你條數,一年平均加$2500人工,唔係人人有咁理想。如果你suppose所以人都會升職既話,咁咪全公司都係高層? ...

仲有中途比人cut左出黎呢?
市唔好比人減人工呢?
自己轉工呢? (唔係老馮過塘堅有得加架喎)

一年平均加2500; 又年年有得加無障礙. 真係天方夜譚.

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 17-4-25 13:12
你條數,一年平均加$2500人工,唔係人人有咁理想。如果你suppose所以人都會升職既話,咁咪全公司都係高層? ...
咁可能係我公司同身邊朋友啦.我公司真係可以成個department都係senior.
只係d人走先請返junior返黎.之後咪又係幾次升一次.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 17-4-25 13:59
咁可能係我公司同身邊朋友啦.我公司真係可以成個department都係senior.
只係d人走先請返junior返黎.之後咪 ...
成個dept都係senior我信,咁係咪成間公司都係senior?

別墅

yeeeeeeee 發表於 17-4-24 22:25
30歲,你地心目中既30歲應該係要搵幾錢人工?男同女應該有D唔同

我心目中30歲應該退休唔洗做

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 17-4-25 14:02
成個dept都係senior我信,咁係咪成間公司都係senior?
除了茶水呀姐....

琥珀宮

mini1204 發表於 17-4-25 13:54
仲有中途比人cut左出黎呢?
市唔好比人減人工呢?
自己轉工呢? (唔係老馮過塘堅有得加架喎)
終於有JM講返句人話

琥珀宮

ivycwl 發表於 17-4-25 14:02
除了茶水呀姐....
哦,好啦,咁一係你同你朋友都好幸運,一係又係我見識少囉,仲有一個可能性,你公司規模唔大

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 17-4-25 14:04
哦,好啦,咁一係你同你朋友都好幸運,一係又係我見識少囉,仲有一個可能性,你公司規模唔大 ...
唔係.公司香港有150人左右.你話30歲搵1萬幾,咁實有架.

但正正常常讀完大學,真係冇咩人30歲去不到3萬.
我地仲要唔係專業人士.

男爵府

回覆 catcatcati 的帖子

例如月薪24000,bonus&double pay各一個月,平均返一個月實際24000x14/12=28000一個月,接近30000啦。
24000好難咩?好多行業都有,要轉工跳槽囉。

銀行,fashion retail的office工,buying,marketing,好多啦。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 ivycwl 的帖子

可以同你講, 好多大學生30歲冇三萬. 沙士個年畢業, 好多私人公司係起薪點 $4000-$7000.

好多去到兩萬零, 中途比人 cut 出來, 又去返萬零兩萬, 會計, buying...好多都係兩萬零重要驚年紀大被cut.

成個 dept都係 senior, 咁d嘢邊個做?

真係咁一條直路同年年有兩三 k 加, 唔會咁多人係 bk 呻買唔到樓.

珍珠宮

回覆樓主:

唔可以用年齡來睇賺幾多一個月囉…大家工作性質都唔同啦,我奶奶做酒樓推點心一個月都有1萬3千幾一個月,朋友30幾歲做文職1萬5,各有各好。

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-4-25 07:30
太虛無飄渺
讀咩科係唔係professional已經差好多。
唔講醫生呢d,就算做中學老師,起薪都16000-18000,咁過 ...

中學老師起薪不是最少2萬幾咩?做8年,年年跳point 應有4-5萬了?

侯爵府

_kapo 發表於 17-4-25 08:10
我見好多保險經紀真係好高人工,卅萬一個月係好常見
有人平均6x萬一個月,有時月薪有8/90萬
年。年薪真係可 ...

我想講既係好多agent好霉㗎,又好多跑到數的agent表面風光爭人周身街數。真正賺到大錢的大有人在,但係大部分都唔係囉。

yeeeeeeee    發表於 17-4-25 20:47

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

honeyfamily@@ 發表於 17-4-25 15:13

例如月薪24000,bonus&double pay各一個月,平均返一個月實際24000x14/12=28000一 ...
我覺得好難@@ 無咁容易畀24,000你。除非你係 sales 或專業人士識搵生意?

就算做 paralegal 都未必有咁多人工 @@ 要睇係邊間公司.
身邊30歲的人真係搵到咁多?

侯爵府

yeeeeeeee 發表於 17-4-24 22:25
30歲,你地心目中既30歲應該係要搵幾錢人工?男同女應該有D唔同

BK theory 30歲應該月入5萬以下叫做低收入,10萬咁先係皇道

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

honeyfamily@@ 發表於 17-4-25 15:13

例如月薪24000,bonus&double pay各一個月,平均返一個月實際24000x14/12=28000一 ...
其實24000我覺得都算正常, 30000我覺得算多, 應該只有少部分人有...24000 我覺得都唔係大部份人都有
而且未必一定有 bonus + double pay 各一個月

琥珀宮

flori 發表於 17-4-25 16:26
BK theory 30歲應該月入5萬以下叫做低收入,10萬咁先係皇道
十萬唔係皇道,十萬係好普遍,自己全部friend都搵十萬

男爵府

我沒有誇大,真係我,同身邊的朋友大學畢業,30歲的時候都做咗7,8年。要轉工囉,留守一份工每年加4-5%,有排啦。

我有些同事,或朋友,搏少少,30歲都assistant mgr,月薪唔會無30000卦。

如果accountant,專業的,更加唔止啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

活出彩虹 發表於 17-4-25 15:47
中學老師起薪不是最少2萬幾咩?做8年,年年跳point 應有4-5萬了?

我frd 做了8年,3x k only

男爵府

我愛Corina 發表於 17-4-25 16:58
我frd 做了8年,3x k only

oic!是GM嗎?

首頁
34567...8

尾頁

跳至