自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

禁止訪問

伯爵府

nanananana 發表於 18-1-24 09:57
今日已經見到一個教授支持取消普通話課
我覺得好心寒
點解要「指鹿為馬」
依名教授,最主要教授歪理嗎??

大宅

Sumyeema1 發表於 18-1-24 10:40
有個兇英文老師個男生,仲話去中國實習一年中E,依家有好多人向中國間學校投訴佢,分分鐘失去實習機會。
...

最好嘢個學生話幾間大學都收佢,不過自己鍾意讀中醫,就入咗浸大,中醫唔係最好係大陸咩?自己揀得這科,就預咗要同國內溝通,咁讀好普通話,將來無論在學業或事業上都好有幫助,我真係唔明佢諗乜,好冇遠見!

珍珠宮

sharonchung 發表於 18-1-24 17:54
開佢名啦
係度開名就吳係咁好啦,費事比該校忠粉搞風搞雨害到bk又收信啦

所以如果真係想知,又屬48校網嘅,可以pm我

子爵府

aliensss2008 發表於 18-1-24 12:27
題外話

我都聽過Hr 會check fb ,ig
btw, 我facebook 極少updates, 同埋subscribe 左唔少關於炒股, 炒期指的page, 又有D 女model 的page, ig 就無............會不會俾人覺得我只愛炒股, 唔專心工作果種人? :(
而且, 如果有D candidate 佢根本無用facebook/ig , 呢D 你地又唔會唔會覺得呢個candidate 好"毒", 內向, 好神秘, 不擅溝通呢 (推論 only)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

我始終認為,只是一部少分大學生如此,並不代表全部,更多的是沉默。

珍珠宮

王國教室勳章

貓頭雀 發表於 18-1-24 08:48
同意,他們缺乏基本的尊重和禮貌,自我中心。
我想知道,家庭/社會如何成就出這群人?假設他們20 歲,過去2 ...

講得好!
我想講就算外國的學校都唔可以俾學生咁樣。
我自己响外國大,我睇返我中學大學的同學,現在人生幾好,工作順利的,都是人格較好,家教較好的人。
相反,有些同學非常arrogant ,屋企好放任,無論中國人定白人,佢哋發展都唔太如意。
所以一個人唔係成績好就得,人品好重要。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 18-1-24 10:54
佢係咪要驗下個腦?

睇佢D說話,以為佢係剪回鄉証果D人,仲上去實習?

條友應該知道自己個腦有事,但無藥可救,咪試吓讀中醫,睇下仲有冇奇蹟囉。

珍珠宮

回覆樓主

樓主,多謝你公司咁大義!
肯幫學校、家長教訓班垃圾

男爵府

子爵府

Luffy007 發表於 18-1-24 21:47
最好嘢個學生話幾間大學都收佢,不過自己鍾意讀中醫,就入咗浸大,中醫唔係最好係大陸咩?自己揀得這科, ...

佢系話可以入到港大中大,唔系大學收佢,但又冇講佢既分數系可以申請入到邊科囉!有啲學科收分唔系太高。中大港大都有中醫又可以學解剖(浸大冇)為什麼佢又唔入即可能唔夠分啦!2012年浸大中醫22分都入到,反而23分理大護士就入唔到。不如佢話間間大學都入到啦,最低入門系33322, haha

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bobomia 發表於 18-1-24 13:34
想問下,好似今次浸會佔領教員室咁,有成20個學生參與,是否全部人blacklist?你怎麼可以知道他們的資料, ...

其實好容易搵,我地無時無刻都洩露緊自己既個人資料

伯爵府

回覆樓主:

要型係要付出代價嘅 相信佢地好快就知咩叫代價

侯爵府

港大浸大中大教大同公開大學都有人搞過事
其他我唔知 全部唔收?

伯爵府

Joant 發表於 18-1-26 01:55
港大浸大中大教大同公開大學都有人搞過事
其他我唔知 全部唔收?

帶頭搞事見晒報出晒名嗰批肯定走唔甩卦

珍珠宮

2024年龍年勳章

roger5555 發表於 18-1-24 18:11
還有外國䕶照

係呀,搞亂香港有錢搵,又有外國護照。

棄保潛逃走左去歐洲嘅黃台仰,前年被警察拉時,屋內有50萬現金。

佔中學生領袖岑傲輝無啦啦有美國國籍,真係耐人尋味。

男爵府

回覆樓主:

以前嗰啲係尖子。要攪都係攪民主D大單野。
依家好多自以為是。淨係諗自己。

珍珠宮

little06 發表於 18-1-24 08:58
喱個世代,我覺得已經唔係屋企人可以影響到,上網資訊太發達,上個fb YouTube 大把偏激資訊佢地可以接收到 ...

確實係。 我兩個仔都係中學,算幾乖。但不約而同話我知同學之間講粗口係好普遍嘅事。 (ws錄音或打字都有粗口或鞋音粗口).

我嚴重警告d仔,我唔理其他人,我同爸爸一概不能接受佢地講粗口,一係唔好比我地知,唔係一定嚴懲!

好可惜學校並唔配合。 啊仔上通識科討論浸大事件時,老師嘅睇法係:學生當然有唔啱,但邊個唔講粗口啫?未審先判對學生不公。(其實件事個重點根本唔喺粗口上)

Oh my God! 老師竟然咁樣講(嘜佢唔知自己身份,係會影響自己班學生嘅咩? ) 我仔話,都費時同老師討論!

所以話,家庭教育要幾強勁,先可以蓋得住社會嘅影響力?

大宅

宜家D人溝左大6文化,係咁上下啦!以前香港人點會咁,你淨係睇佢地老豆老母就略知點解!香港名存實亡!

首頁

尾頁

跳至