自由講場

跳至

首頁
34567...34

尾頁

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-1-25 01:46
請問係唔係冇分國藉,
所有同學都要讀英文科?
我好彩當年有exemption唔駛take所以唔知詳細學生情況。 不過,呢個lang 00x 既課程exemption 既求只係A-level UE 要credit 及以上,因此好可能呢個Lang 00x係為修讀香港A-level課程入學既學生而設。 我識得要take 呢個course 既同學都係香港中學畢業。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 02:12
豁免試目標就是評定水平再決定學生需要修讀與否。我只是想討論校方所定的水平究竟有無數據或其他任何基礎 ...

咁你就再睇吓新聞,了解睇吓個試係幾耐之前就已經存在,間大學有幾耐數據
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 02:26
咁你就再睇吓新聞,了解睇吓個試係幾耐之前就已經存在,間大學有幾耐數據
...

我就是睇完新聞睇唔到先開舖討論的。咁如果你唔想討論的,其實可以唔使入來叫人睇新聞的。新聞如果睇到我都巳經唔會問啦,係咪?

侯爵府

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 01:58
其實一開始只要將畢業要求改為考國家的普通話水平試,浸大的語文中心提供課程。覺得自己會合格的咪唔修個 ...

以你咁講
其實覺得浸大呢個決定唔好咪唔好讀浸大囉

公爵府

RelaxHippo 發表於 18-1-25 02:26
我好彩當年有exemption唔駛take所以唔知詳細學生情況。 不過,呢個lang 00x 既課程exemption 既求只係A-lev ...

清楚明白。

即係冇論乜嘢國藉,只要佢係考UE 而分數低過C,就要修讀Lang00X.

Thx

大宅

Mary媽咪 發表於 18-1-25 02:34
以你咁講
其實覺得浸大呢個決定唔好咪唔好讀浸大囉

其實都係架。不過其實是兩回事,學生認唔認同去考,同學校份卷啱唔啱程度,有無低估高估都無關係的。我只是有懷疑咁低合格率會唔會是份卷低估左學生能力姐。

珍珠宮

Chowying 發表於 18-1-25 01:49
唔該你

我果年 oral 有 b, 所以我有特登查過, 攞 a 大概有 4%, 其後 b 有 8%, 咁攞到 c 都唔少 ...
呢個Lang 00x一啲都唔hea 得。 我好彩有exemption, 見其他同學要時時攞住一大叠paper 去做, workload 重過晒有credit 既必修科。 最攞命係遲到兩次就要降一個letter grade, 無上兩堂就算英文程度變得極高都要fail, 所以take Lang 001 既同學對呢堂係無比認真, 無hall 住又要take 最早嗰堂既同學甚至會為咗趕上堂而飛的返學。 不過, 只要英文唔係太差,無遲到無缺席,交齊功課要合格絕對唔難。 聽聞要去到上003既都係極少數science 或engine 同學, 有無人fail 003 就唔知了。 有咁嚴格規矩但又頗廢既lang course, 大家都仲好認真咁上, 無人會為咗呢個course 同學校嘈,亦無人話啲規矩唔合理。
睇見浸大班垃圾學牲, 真係世界變

珍珠宮

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 02:42
其實都係架。不過其實是兩回事,學生認唔認同去考,同學校份卷啱唔啱程度,有無低估高估都無關係的。我只 ...
所以我認為浸大夠精既就趁機改以國家普通話水平測試嚟做標準就可以減少一啲無謂既爭抝。

恩祺媽(carol)    發表於 18-1-25 10:12
學會放下    發表於 18-1-25 03:39

伯爵府

豁免試程度應該深。

正如大學要求學生修讀英文提升課程。 個個大學生公開試英文科都合格啦,點解仲要讀,皆因公開試合格都未能滿足大學要求水平嘛。 如果豁免試程度係淺,個個合格,冇人需要讀,冇人需要提升語文能力? 但係現實話你知,僱主反映你知,浸大畢業生普通話水平不足。

luvkaka    發表於 18-1-25 09:31

大宅

回覆樓主

咁我覺得所有議員同行政長官,所有各級官員校長全部都要考普通話試,相信有心讀一定pass,仲有警察都要考,咁先提高到香港質素同競爭力。

luvkaka    發表於 18-1-25 09:32

珍珠宮

WWT1234 發表於 18-1-25 02:38

清楚明白。
我認為與其抝咩國籍既學生要必修咩科, 正確啲應該係睇班留學生讀咩認可高中課程及其成績而論。 一般大學承認既考試都係gce a-level, ap, ib等國際認受性高既課程,而大陸學生就睇高考,台灣學生就學測。 收得海外學生,大學就自然會根據佢哋既入學成績及機制去定佢哋既必修科。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

RelaxHippo 發表於 18-1-25 02:44
呢個Lang 00x一啲都唔hea 得。 我好彩有exemption, 見其他同學要時時攞住一大叠paper 去做, workload 重過 ...

咁港大果個其實幾 hea 吓 上堂做吓 presentation 咁,考試普通,一年都冇幾個唔合格。

當年我都好想抽普通話,抽左三年都抽唔到,每年去抽既 form 多得不得了, 一日就放滿成幾個紙箱,我最後係自己比錢去學
總有離別的時候

翡翠宮

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 02:32
我就是睇完新聞睇唔到先開舖討論的。咁如果你唔想討論的,其實可以唔使入來叫人睇新聞的。新聞如果睇到我 ...

我就係睇新聞睇到的
總有離別的時候

大宅

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 01:02
如果講政治同態度,出面有幾個舖⋯⋯⋯⋯

唔好所有嘢都拉埋政治講啦!

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 03:10
我就係睇新聞睇到的

咁所以你咪唔使為E條問題開舖。如果你睇完我問的問題之後覺得好無聊,睇新聞都知,咁咪唔好入。而家BK應該唔使人日日睇幾份報紙聽幾個新聞先可以出舖討論的,對嗎?

大宅

心肝寶貝 發表於 18-1-25 03:12
唔好所有嘢都拉埋政治講啦!

我真是想了解多D個試先開主題,又何來有政治呢?

翡翠宮

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 03:16
咁所以你咪唔使為E條問題開舖。如果你睇完我問的問題之後覺得好無聊,睇新聞都知,咁咪唔好入。而家BK應該 ...

咁你唔係有心討論喇,基本資料都冇,討論咩呀,呢 d 資料唔好講新聞, bk 唔少 post 呢幾日已講到爛

總有離別的時候

大宅

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 03:18
我真是想了解多D個試先開主題,又何來有政治呢?

真係世界變, 以前讀書考試, 只會盡力去考好成績, 依家班學生, 只會要人遷就自己程度去攞好成績, 自己就冇責任, 錯一定在别人身上。

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 03:24
咁你唔係有心討論喇,基本資料都冇,討論咩呀,呢 d 資料唔好講新聞, bk 唔少 post 呢幾日已講到爛

其實是不是要認同大學的評分標準先可以討論?咁請教你我可以點樣揾到個試的評分標準?

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 00:50
豁免試就當然要求高喇,合格左連成個 course 都唔洗讀喎,港大 year 1 必讀既英文 係要有 dse 5** (唔記得 ...

港大 year 1 必讀既英文
DSE 要有5**先可豁免, 我囡5*都要讀, 全港DSE ENG 5**得1% 呢1%又唔會個個入港大

首頁
34567...34

尾頁

跳至