自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

Abbie_mimi 發表於 18-1-30 09:39
Reference letter 唔重要,但如果抄你,你既termination 會有寫,既係新公司會知,大公司會問你有冇被termi ...

我覺得吾使講甘多,剩係話缩人手裁員就夠。如果講埋驚告信果D,反而HR容易諗多咗囉

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵dept. head or 其他相熟既 dept. head 寫都得!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我試過,當年年紀細又要我即時答揀左當resign,但諗番轉頭,公司無警告(口頭/信),突然炒我應該算「無理解僱」,後悔當時揀左resign !

公爵府

moon.n 發表於 18-1-30 06:35
被炒我唔知可以點包裝呀……
又擔心新工可能打電話比舊公司問嘢,舊公司會唱衰自己
BONUS 如果你由始至終都有的話, 不要相信賤公司既HR , 我舊公司就係一直用 BONUS 代替咗DOUBLE PAY, 但因為一直以嚟都係有的, 我問過勞工處即使被炒, 都要發放的, 連代通知金, 大假錢等等.....有疑問最好按照自己情況被炒後問勞工處, 不是因為"BONUS" 一字就以為可以豁免發放的. 我會企硬慢慢同佢玩...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果岩岩做無耐, 可能都會揀resign + ref letter, 搵下份工好D

但你有一定經驗, 同一工司做左5年, 仲要新年前 (esp. 出 bonus 前)被炒
對見下一份工唔會影響太大, 表現唔好都唔會俾你做到5年啦, HR 睇年份都知, 拎返工作証明算啦, 到見工解釋一下就OK

你大有理由拎代通知金同長服, 至於Bonus, 通常都會話係discretionary (今年我地公司都大CUT!!!) 我唔認為可以用過往出幾多為由去追, 公司都試過臨出bonus前炒, 只可以話賤... 但JM可以試下

珍珠宮

2024年龍年勳章

moon.n 發表於 18-1-30 05:34
求助 感謝每位jm意見先

請教做HR嘅jm,如果公司即日解僱你,但用reference letter交換當你自己辭 ...

一定無得商量, 要人即走又唔想賠一個月? 賤~去見新工咪照直講公司出咗呢個情況被解僱囉。
我之前份工就係咁, 有賠一個月通知, 但無補年終花紅(係慣常性, 要自己提証)。
我見新工時都有講明因此暫時無法提供工作証明(舊公司唔肯出,拖我)。
自己帶定舊公司份合約(如有需要可出示, 但只可以証明自己邊年係前公司開始工作~)。
新公司都會即場考你符唔符合佢哋要求, 被炒或無工作証明都唔係最大問題。
最後都請我~可能文職只睇經驗同能力多...

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

9秒9去勞工署 report case la..

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唔會接受...
我一定要錢...reference letter 都係寫D 大路野..有同無都無咩分別...
我只會要佢出一封 "在職証明" 我呢段時間..係呢個公司做咩POST...

點都唔會話自己離職.....

子爵府

cbeyond 發表於 18-1-30 07:22
計清楚條數先, 其實僱主會係MPF攞番佢幫僱員供既錢, 仲要連賺個部份都攞埋, 分分鐘鐘大過遣散條數好幾萬。
...

僱主要先比 ( 例如是$5萬) 長服個僱員, 一般個數跟僱主累積供的成本差不多, 然後僱主才去申索返 此僱員 的mpf-僱主 個份 最多都係取去 (例如的$5萬) ,mpf-僱主 個份唔夠$5萬, 差額 僱主就自己負責。。長服當從mpf 裏取,都係當早d拿出來用, 其實就自己 得益唔多。僱主比你,佢又冇乜蝕

男爵府

請教做HR嘅jm,如果公司即日解僱你,但用reference letter交換當你自己辭 ...

唔要reference letter , 要錢先

男爵府

當然攞錢最實際啦! 個封reference letter咪最多寫你做咗幾耐, 咩職位同人工, 如果有糧單, 除咗做咗幾耐, 糧單都巳經有呢d資料, 真係無既話, 咪用稅單囉! 學其他姊妹話, 見工表現緊要d, 對上一份點解離職, 你可以話年尾裁員囉! 因我覺得好多時裁員同員工表現係無關係既!

男爵府

回覆樓主

我唔會為封信唔要錢,呢D只係一貫hr手段,對D初出茅盧既新鮮人就話有用,對我地呢D,要左你封信又唔係即時搵到工

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

叫佢速速磅,唔好四圍望。 諗d咁嘅縮數 見工有機會俾你解釋情況,唔係佢一面倒話咩就咩。

男爵府

回覆樓主:

佢想諗縮數,
就馬係要錢~

子爵府

1. 搵hr 相熟同事幫手出ref letter, 唔洗打得靚, 有職位+在職時間+公司蓋印就得, 見工主要睇現場表演, 好少人會慢慢睇封信。
2. Keep定公司報員工稅表, 糧單等等出糧資料, 無就叫hr出番比你, 若公司真係唔出ref letter比你, 照攞出糧資料見工, 話公司裁員照講番個故事比佢聽, 最緊要有文件證resume。

樓主公司真賤, 我做過咁多公司, 就算即炒都補足錢+1個月通知+ref ltr, 未試過咁樣蝦員工。

珍珠宮

vivi2008 發表於 18-1-30 06:57
咁唔合理,唔好比佢得逞。打左去勞工署先,問清楚。錄音都係一個好方法,將來有機會去法庭,好有用的。至 ...

同意!! 間公司賤到!

子爵府

嵐嵐喵1234 發表於 18-1-30 10:29
1. 搵hr 相熟同事幫手出ref letter, 唔洗打得靚, 有職位+在職時間+公司蓋印就得, 見工主要睇現場表演, 好少 ...

HR同事就算friend, 應該都幫唔到手, 老闆應該落咗order, HR 都知乜事, 而且HR 要用公司信纸出, 吸印.... 。HR幫你 , 佢有風險...

侯爵府

要去勞工署求助. 妳僱主系無理解僱.
無可能用reference letter 來換$(代通知金&長服) 咪上当呀.
仲有, 新僱主唔一定要reference letter, 而且, 佢地会打电話問旧公司, 唔会信reference letter, 所以一定要攞錢走.

男爵府

我朋友類似, 她放完產假公司叫她自己走, 她無長期服務金但有三個月通知金(多年前15萬), 她寧願被炒。

首頁

尾頁

跳至