自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

淘寶 發表於 18-2-7 11:48
我贊成,起碼來咗先,打唔打1家長決定

到時班家長唔好話無針打,無時間打。

實有人話病幾個月

男爵府

回覆樓主

支持到校打,但私校有無呢?

伯爵府

回覆樓主

但唔夠人手去做呢
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

贊成

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

絕對同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仔間小学一向冇安排,年年都係自己找医生打。如去学校打當然方便家長。唔想打的可拒絕。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yaumuimui 發表於 18-2-7 11:51
我仔在校第一次打流感針,要在外邊打多一次補針,但宜家出要斷曬貨,尚欠一針會唔會都冇用?
...

剛有一批針到左,快d訂針啦。第一年打係一个月後打第二針。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-2-7 16:07
剛有一批針到左,快d訂針啦。第一年打係一个月後打第二針。

沙田、大圍、馬鞍山區今日我已打電話到好多間診所都話冇針,唔知邊間有番到貨呢。

公爵府

cindygo2011 發表於 18-2-7 11:35
我仔間小學有到校打啊,好似11月果時打

我仔都係 所以咁多年無大規模爆

公爵府

milktealai 發表於 18-2-7 15:14
我女學校有呀,但打嘅人好少

我仔間學校幾乎打哂 病左除外

公爵府

joetsang 發表於 18-2-7 13:33
以我所知政府學校打流感針多數係家教會搞, 如佢地唔搞學校好少會自己提出 ...

我仔學校係校方安排 揾大集團合作派醫生黎打

大宅

hayley_leung 發表於 18-2-7 11:31
唔駛家長周圍搵針打,想打就打,唔想打可以唔打,又唔駛D針係母嬰健康院有針又唔比人打
...

乜你學校冇搞打針咩?要打的早就打晒,我哋分兩種,一)學生在學校打,二)學生和家長在診所打。如果你校沒有的話,建議下學校和家教會去搞下依D打針,年年都有高峰期,,高峰期前要打定(好小會冇針)。高峰期時打,藥廠不會有太多貨,再生產也要時間。

子爵府

anniecheung00 發表於 18-2-7 13:46
政府係一早宣傳話要打,咁即係有足夠疫苗啦,但點解而家周圍都冇呢?!咪又係大陸好多人落黎打囉,搶資源! ...

冇人會拎定一lot 針返唻
冇人打要void 又俾審計署媽叉
啱啱開波打流感針
有班家長又乜又七
驚死打枝針打到佢哋啲寶貝「唔病都變病」,呢啲怨氣我食唔少
佢哋啲小朋友有病搽精油架嘛

所以一路都係,用到咁上下先攞貨
唔多人打,自然唔入咁多貨
今年死咗人,班平時唔肯打針嘅家長驚喇,一窩蜂咁打,連藥廠都冇咁多貨喺香港

我間中會做part time 去會所同社區中心打針,得罪講句,10-12月,啲媽媽睬你都傻(應該唔會個個媽媽嘅小朋友都病啩)

其實年年都咁多大陸人唻打
只係今年啲香港家長遇著冇貨
咪咩都瀨晒大陸人

bufferzone    發表於 18-2-8 10:39

大宅

回覆樓主

我都贊成都校打針,方便好多,今日睇新聞記者會先知全港得500間學校參加衞生署到校打針計劃

大宅

回覆樓主

我覺得如果個媽媽本身係想幫個小朋友打針就算學校冇得打都會出去打,政府本身有資助,就算出去打都唔使點俾錢。
個媽媽本身唔想幫小朋友打針,就算去到學校氣都係唔會打。
其實一早10月已經開始可以打,如果係想打的一早已經打左。

珍珠宮

回覆樓主

贊成
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

hayley_leung 發表於 18-2-7 11:31
唔駛家長周圍搵針打,想打就打,唔想打可以唔打,又唔駛D針係母嬰健康院有針又唔比人打
...

係囉,中招源頭是因為無打針嗰堆人,有人死,爆發恐慌。既然係咁,點解唔按排係學校打針,default 每個學生都要打,家長真係介意咪唔打囉

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

到唔到校打我無意見,
依家個問題係去診所好難咩?
根本係時間問題,11月明明間間都有針,點解唔去打?過左就話人地準備得唔夠
如果11月到校,家長當時唔打算打,到1或2月高峰先想打,唔通又投訴學校準備不足?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

之前D人咪話死都唔打,如果學校打跟住又投訴,又話呢樣個樣。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Rjeuxxx 發表於 18-2-7 18:18
係囉,中招源頭是因為無打針嗰堆人,有人死,爆發恐慌。既然係咁,點解唔按排係學校打針,default 每個學 ...

係!唔打就簽返名, 後果自負! 唔好臨急抱佛腳又話想打都無針!
放下自在

首頁
34567...8

尾頁

跳至