論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝家大少奶 發表於 18-3-29 15:42
回覆 小白兔co 的帖子

其實我們香港女人有時為了漂亮 為了瘦 工作上不用太多體力消耗吃少一餐也沒關係 但 ...

工人姐姐食幾多米無問題⋯⋯反正食到就得

我翻緊PT,也接觸好多工人姐姐
個個姐姐都話,
早上一定一杯咖啡就得,之後食個面包。
午餐自己煮麵食或前一晚剩飯送(如外出到印尼店買飯,自己俾)

晚餐同主人一齊食。

講真,請姐姐有好的,也有不好,我理解,撞手神
有d姐姐好容易滿足,有d姐姐要求會高

只能講一切靠運氣

我也不是刻薄人

我發貼,就想了解多一點工人多幾多開資,心中有預算

多個姐姐,我自然會多飯送
工人也是人,我也不會分開食要人厨房食。
你對人好,人自然對你好。

大宅

你問養姐姐有沒有壓力如果你看了那麼多意見都覺得沒問題 就請囉
壓力不一定來自經濟 還有妳教他的心機
他病了 誰來幫你照顧家庭 這些問題
他要放假 同時你又想去旅行 不給他放 他就說要離職... ...
和姐姐溝通也會有壓力
如果你覺得你對她好 他就對你好 就太天真囉
不過壓力可能自己給自己 你看開請姐姐之後帶來給你的問題
就沒問題啦

大宅

謝家大少奶 發表於 18-3-29 15:58

你問養姐姐有沒有壓力如果你看了那麼多意見都覺得沒問題 就請囉

全家人旅行,姐姐也放假我也無所謂。
反正打掃好就得。
嘻嘻

男爵府

回覆樓主:

祝樓主請到一位體貼工人

大宅

祝福你找一個和你了解"打掃打得好"的意思一樣的姐姐

大宅

lee度好多人講到如果唔係大把錢就唔好請工人,
但其實事實唔一定係咁,
請工人可以慳返成家飯錢(e+我同老公兩個都會帶lunch,晚餐又唔需要出去食,工人姐姐整嘅好好食)本來伙食$9000-10000/月($300兩個人,每日三餐出去食計),自家煮e+只是$3000幾。亦唔需要俾錢出去抹車同洗西裝恤衫,個度又慳$1000。夫妻倆亦多左時間休息,不再為家務問題煩,
講真我工人開支其實唔會過$6000,
所以我覺得好抵用,起碼呢$6000買番晒我所有時間同埋健康飲食。
如果樓主你覺得每個月花$6000左右是ok, 咁就請la.

大宅

回覆 sabsab122 的帖子

樓主就是不明白為甚麼要HKD6000? 不是HKD4410嗎?我們說的也是HKD6000 - HKD 7000

大宅

sabsab122 發表於 18-3-29 16:22
lee度好多人講到如果唔係大把錢就唔好請工人,
但其實事實唔一定係咁,
請工人可以慳返成家飯錢(e+我同老 ...

其實6千真是無問題⋯⋯

你的確講多我心聲

好多人好似講到成是要好多錢收入先好準備養工人
講真,有左姐姐後平日都基本吾使再外賣
吾使拖住疲倦收工身體到家仲要煩食煩家務再加上囡功課
真是人都顛
嘻嘻

大宅

謝家大少奶 發表於 18-3-29 16:31
回覆 sabsab122 的帖子

樓主就是不明白為甚麼要HKD6000? 不是HKD4410嗎?我們說的也是HKD6000 - HKD 7000

所以我先問
去了解
嘻嘻

大宅

不如你自己計下拉

大宅

回覆 謝家大少奶 的帖子

其實我比較好彩,我只是每月花$5000左右(水電煤費只加左幾十$,餸$多左好少好少,消潔用品(抹地+洗碗)工人姐姐自制環保how素,如果要計埋agent fee($5500 direct hire+insurance ($880 for 2 years), 都只是每月$262/month , 所有什費加埋都唔過$1000。
$6000只是再預鬆d. $7000我真係洗唔到咁多。
當然,case by case la, 我工人係referral,係fit馬當然抵用。

水晶宮

sabsab122 發表於 18-3-29 18:06
回覆 謝家大少奶 的帖子

其實我比較好彩,我只是每月花$5000左右(水電煤費只加左幾十$,餸$多左好少好少 ...

回程機票?
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

$5500已包機票,body check,visa 個d.因為我direct hire兩年後end contract 個個來回機票未計。

子爵府

樓主似乎係好想請個姐姐幫手
樓主就嘗試去找一個吧!

親身感受一吓,就會明白

如果我只得$26000 收入,供保險$3000,我绝不會花5,6仟請個工人!

水晶宮

sabsab122 發表於 18-3-29 19:06
回覆 PCCW2319 的帖子

$5500已包機票,body check,visa 個d.因為我direct hire兩年後end contract 個個來 ...

我就係講回程機票
天空之城, 快樂之地

複式洋房

Hipposan 發表於 18-3-27 23:17
如果你有咁嘅諗法⋯建議你都係唔好請

坦白講你這樣都想法真的建議你不好請工人,姐姐用水同電不少仲有食$40三個人一餐餸,我屋企2個大人加姐姐一餐餸差不多$100,屋企養多一個人不是加雙筷咁簡單

子爵府

小白兔co 發表於 18-3-29 15:53

同工人同枱食飯,不等於對工人好
要工人係厨房食,也不等於對工人不好

這點你要清楚

工人會覺得日日對住僱主食飯,冇自由,有壓力呀!

子爵府

jojojojom 發表於 18-3-28 18:05
買三人蒸排骨三十元得小小,一斤本地菜十多元一斤,可能我地大餸
...
咪係囉!
我用印姐,唔食豬肉,就算只係印姐同我两個人,至簡單,買$30 元牛肉,炒半斤本地菜芯,一碟餸都$40,

慳慳地,加碟蒸水蛋,两隻蛋,幾蚊

咁乾爭爭,唔煲湯,都要滾啖湯飲吓掛,一碟红衫魚仔,都$25 至$30,加少少瘦肉都$10,加隻本地節爪$10

咁唔可以話日日$40,60 搞得掂,食蝦仁炒蛋,三人食,蝦仁都起碼$50,加個红燒豆腐,两件豆腐$10,加d 鲜云耳,鲜冬菇$20

唔可以日日豬肉餅,蒸排骨,印姐唔食豬肉架

你要諗樣餸佢可以食,都煩死你呀!

伯爵府

BK Milk勳章

如果家庭月入3萬,我都絕對不會請工人。小朋友大後開支會越來越大,還有自己養老,旅行,娛樂。。。

水晶宮

細姐姐 發表於 18-3-29 22:13
咪係囉!
我用印姐,唔食豬肉,就算只係印姐同我两個人,至簡單,買$30 元牛肉,炒半斤本地菜芯,一碟餸都$ ...

我姐姐菲律賓乜都食,咁40元冇話唔得架,街市收工十元二斤菜,佳寶買肉,真係40元食唔晒買件鯇魚細細件都二三十元,咁我買餸幾十年都唔夠一個買餸七年嘅樓主精明,係時間自我儉討下

首頁

尾頁

跳至