自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

Okayama 發表於 18-4-18 12:41
日日見好難唔講「減肥」哩個term,我不嬲話對自己要求高,我冇干涉佢飲食生活習慣,講自己都唔得,做人真係 ...

唔知點解,我覺得前面d JM 都好harsh。我覺得你又唔係惡意恥笑距肥,見到間舖頭覺得好似適合距開心share咋窩,我覺得係距玻璃心左d..... 同埋女人好多時都講扮靚㗎啦....... 咁即係扮靚都唔講得,如果一年見2-3次都可以,日日見都要唔準講,好難......

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

樓主,睇你回覆,其實你平時應該都積落唔少黑猪印係你朋友心中,只係你唔覺。真係留意下自己說話技巧。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

女人就係小器,特別講外表問題方面,崩口人忌崩囗碗呀!

珍珠宮

等等....
你send去whatsapp同朋友分享
仲有無打左d咩字同朋友講?
要睇埋先評論到

你朋友反應係唔開心都無出聲話你
咁佢反應都唔係過份既
同埋朋友之間好多話題既
有心做朋友可以自己避忌一下某d話題
夾到就夾,夾唔到就隨緣....

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

女人一般會介意自己外表身材, 明知人地肥, 我唔會提起呢D話題....
除咗減肥買衫, 仲有大把嘢講。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

ninjarabbit 發表於 18-4-18 15:06
樓主,睇你回覆,其實你平時應該都積落唔少黑猪印係你朋友心中,只係你唔覺。真係留意下自己說話技巧。
...

其實我已經改善左,以前把口唔收,自以為坦白直接最舒服,發現好多人唔鐘意聽真話,所以我有提醒自己「言多必失」,依家我當對方係朋友,我先會講真心話

公爵府

Okayama 發表於 18-4-18 15:33
其實我已經改善左,以前把口唔收,自以為坦白直接最舒服,發現好多人唔鐘意聽真話,所以我有提醒自己「言 ...

問題係你高估左你地友情
不過佢咁小器相處都好麻煩
岩咪夾唔岩咪算囉
無謂要令自己咁頭痛,過幾年可能只係一個過客,值唔值?世界咁多人
咩都唔傾得,好似講下劇入面人地衣著咁普通都有可能中地雷,太麻煩

公爵府

回覆樓主:

我諗起一樣野,好耐以前我同過個朋友講好想染紫色但唔想漂,過多排佢sd個紫色洗頭水我,唔通我又話佢串我唔漂咩,之後我漂髮玩到頭皮傷哂無得漂,咁係我身邊講要染髮係咪又係串我?

好明顯你同依個人唔太夾啦,相處最緊要舒服,係每個人相處都唔同,如果當你改變令佢舒服時變左係你唔舒服就不如算,我唔知你點,但如果我係你我會算

我身邊有朋友肥肥地,我sd減肥藥俾佢都無野嘅,仲一齊研究,有時都會sd返俾我,唔岩個陣照直講,我中意依種相處方式

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Okayama 發表於 18-4-18 15:33
其實我已經改善左,以前把口唔收,自以為坦白直接最舒服,發現好多人唔鐘意聽真話,所以我有提醒自己「言 ...

樓主你都係聰明人,我相信你唔會只得一個方式至講你既真心話。

我上一個回覆都係叫你留意自己說話技巧,唔係叫你唔好講。

即係同一個意思,我亦可以回覆:

直腸直肚大哂呀,唔洗願人感受至講到真心話?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

回覆樓主:

樓主,我知你一番好意。但女人多數小氣包括我自己,我試過比位當時既朋友話我好難買衫,韓國女仔咁好身材 ,你邊度適合去韓國,我當時都堅嬲,之後答番佢,我去日本都買到仲要著到當地free size. 唔難喎。前題佢本人都無去過韓國加唔係瘦囉。佢知自己話得太盡,我之後都唔睬佢。不過,你無心加一番好意,你朋友會睬番你

伯爵府

Okayama 發表於 18-4-18 12:00
我唔係send去gp,係forward去whatsapp俾佢一個人咋

呢個世界, 你做好心, 人地未必領情。 我早排都中招。 好人當賊辦

子爵府

回覆樓主:

佢玻璃心就當然事, 但作為朋友我會同佢講 sorry 同以後唔講呢個話題。

公爵府

回覆樓主:

可能你睇佢係欣宜咁,佢睇自己係香香咁呢!所以咪嬲你囉!

大宅

moniko 發表於 18-4-18 16:05
呢個世界, 你做好心, 人地未必領情。 我早排都中招。 好人當賊辦

講嚟聽下點中招?

水晶宮

回覆樓主:

女人都是比較敏感架

大宅

jenkaka 發表於 18-4-18 16:04
樓主,我知你一番好意。但女人多數小氣包括我自己,我試過比位當時既朋友話我好難買衫,韓國女仔咁好身材 ...

原來身材外貌真係朋友間禁忌話題,你朋友可能隨口up,你都唔好激氣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

一場誤會

大宅

TATEYAMA 發表於 18-4-18 16:21
可能你睇佢係欣宜咁,佢睇自己係香香咁呢!所以咪嬲你囉!

俾你個留言笑死我

大宅

ninjarabbit 發表於 18-4-18 15:52
樓主你都係聰明人,我相信你唔會只得一個方式至講你既真心話。

我上一個回覆都係叫你留意自己說話技巧, ...

說話技巧唔係一朝一夕可以學識,所以我唯有講少句算數

子爵府

牛年勳章

Okayama 發表於 18-4-18 12:08
我都好後悔自己太厚多士,可以點補求呀?

多一事不如少一事,慢慢淡忘。一係你就增肥到佢咁咪可以真正開心些牙囉

首頁
34567...8

尾頁

跳至