自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kkarman 發表於 18-4-19 09:17
勞法不嬲都形同虛設,雙方同意唔跟法都可以

咁又唔得
勞工法的利益係傾向勞工
即就算所謂的你情我願
但若勞工去告僱主
而僱主真係違返勞工法
都會入到罪

子爵府

ipipipip 發表於 18-4-21 02:14
菲傭好似無paid sick leave

家下射波文化太勁
家下射波文化太勁x2, BK都唔少, 所以令到某人以為自己好outstanding

子爵府

gumchubb 發表於 18-4-21 01:50
其實病假好難濫請,又要呃神騙鬼,又要錢又要時間睇醫生,d 僱主擔心黎都無謂
...

咪就係LOL, 你估個employee 好想請病假嗎?
其實我覺得多病假的願意係真係俾一D 人, 如果佢真係有甚麼不幸, 成日病的時候就用得上場。(例如做手術)

我有同學仔, 佢做果間新公司, 可能係識人+行業搵到錢的關係, 佢入職未夠3個月, 公司都照俾佢放7日SL 去做手術+休息。

所以從小弟的observation 所見, 如果想要假期(AL+SL)多, 一定要入大公司/profit margin 高的行業/工種, 因為呢D 公司的老細多數鬆手D , 無本地公司咁計較。

當你出緊20K 一個月, 日薪大約900 蚊 (AVG 計). 其實俾多3-5日Paid SL一年都只係多左唔夠4500....除返1年計, 咪都係多左唔夠400蚊一個月(人頭計), 如果呢少少錢都俾唔起, 咁就真係唔好開公司好過.....

子爵府

JoanC 發表於 18-4-21 00:13
如果有人嚟見工,同我針著有幾多日病假。老實,我係絕對唔會請。通常哩類人唔係諗住病假當大假放,就係身 ...

同意,我返左咁耐工,都無請過一日病假!最多睇牙醫洗牙都拎AL半日!

大宅

sabun 發表於 18-4-19 06:38
發高燒都返?

通常前一晚有發高燒徵兆我都會食藥抑制佢

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我現職都係跟勞工例。 勞工例係底線,合法但 mean 囉。

男爵府

回覆樓主

我公司一日都無,請一日已經無2500

伯爵府

畀面勳章

good_pig 發表於 18-4-18 14:05
冇,好多公司病1-3日都係冇薪病假

我舊公司就係請3日都要扣錢

公爵府

HL7646 發表於 18-4-19 14:07
用盡病假, 呢D 人多數appraisal 都唔方靚仔...........
但真係好過份LOL..........

既然有薪病假咁重要,未唔做再搵工,如果佢揾到的話。
但講真,剛剛出來工作最好整靚份CV先,之後先會有機會自己揀工,而唔係等比人揀。 等你朋友自己諗下呢份工重要定多出來幾日no pay leave嘅錢重要啦。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水滴滴 發表於 18-4-21 20:51
我舊公司就係請3日都要扣錢

香港都好多係咁

子爵府

oi_oi 發表於 18-4-21 20:45
我公司一日都無,請一日已經無2500

高薪厚職..........

子爵府

moma1023 發表於 18-4-21 20:57
既然有薪病假咁重要,未唔做再搵工,如果佢揾到的話。
但講真,剛剛出來工作最好整靚份CV先,之後先會有機 ...

我諗她會一路做一路搵, 搵到就走........

子爵府

ilovedior520 發表於 18-4-21 11:57

同意,我返左咁耐工,都無請過一日病假!最多睇牙醫洗 ...

洗牙好難claim 病假.........除非係脫智慧齿......咁都仲有得講..........
其實初初出黎做野, 我覺得蝕底少少都無所謂, 但就真係唔好俾老細搵笨LOR....
同埋公司前景/行業前景/錢景都重要, 如果做緊果間公司甚麼都俾唔到你的, 真係要走.......

(利申: 試過俾衰僱主搵笨賠錢, 雖然金額唔大, 只好同自己講下次醒目D)

子爵府

HL7646 發表於 18-4-22 15:50
洗牙好難claim 病假.........除非係脫智慧齿......咁都仲有得講..........
其實初初出黎做野, 我覺得蝕底 ...

我諗你搞錯左,我洗牙用自己AL 去請,唔係拎病假呢

子爵府

HL7646 發表於 18-4-21 00:54
出左OFFER 去問, 我覺得正常的。
我自己一年都至少3-4日SL (非射波), 有時只不過係唔想扣錢 (好樣衰), 加 ...

我間公司一個月兩日有薪病假,入職滿一年一個月四日有薪病假
年假按職級唔同,但最初級嘅都有18日

我喺呢間公司工作快8年了,病假平均一年都無一日
係有一年大感冒,請左4日
平時小病我都唔請假的,何況扮病?
我自己覺得係責任心問題,我都唔想加重同事負擔

男爵府

HL7646 發表於 18-4-22 15:44
高薪厚職..........

2000係難工黎架

首頁

尾頁

跳至