自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

禁止訪問

男爵府

20020116 發表於 18-7-22 23:05
你唔明,唔緊要,我個留言係比其他人睇。

你解釋的好清楚

公爵府

amysnlee 發表於 18-7-22 23:00
我媽本身自己都有少少投資嘅,買吓外幣,有d做左定期,所以佢唔會對年金有興趣 佢賺番黎都唔止58 ...

如果長者早年識打算計劃,已set up到一個收租、收息嘅組合,並且運作中,並且不斷有現金流,就梗係唔需要買年金啦。好似我咁,已有4個收租物業+收息股組合,根本唔需要政府任何嘅計劃我都有信心退休後有穩定收入。但唔等如政府年金冇價值,佢的確會幫助到部份市民。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

manki1610 發表於 18-7-22 13:01
冇錯
我第一次睇就係以為有額外既錢
但原來只係俾錢政府再分配俾番自己

搵笨,俾舊錢佢限制自己每月攞幾多,重要中間瓜左益哂佢,搵老人家同佢鬥長命諗呢條橋既人真係陰毒

子爵府

Teletrend 發表於 18-7-22 22:57
你說得啱,但好多長者以為除了收息,終老時仲可取回本金

终老時攞返本金比邊個?除左老伴,仲有邊個在乎?

如果又要收月入又要收返本金,咁就可能要買保險公司果啲儲蓄計劃,鎖住資金幾十年,一百歲唔死唔攞出黎就實賺幾倍。

珍珠宮

好媽媽勳章

redhot 發表於 18-7-22 14:33
比你而家係一個65歲長者,大約有100萬上下啦,你揸住100萬好大機會過唔到世啦。咁你已冇收入來源,呢100萬 ...

其實我都係咁睇法, 我覺得呢個年金, 如果係冇仔女既, 係好有用, 因佢可以擔保每月比$5800至死, 反正冇兒女, 死左啲錢都唔係自己, 我寧願攞啲錢, 擔保我至死個日都有錢用

同埋我之前計過, 假設我擺100萬係銀行, 當咁著數有3厘息, 而我每年會攞番5800*12*=69600出黎用, 100萬, 21年到會洗哂。除非老人家, 覺得收3厘息, 每月洗2500係夠用, 咁就可以唔洗考慮年金呢個計劃了

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

20020116 發表於 18-7-22 23:05
你唔明,唔緊要,我個留言係比其他人睇。
我都明你, 其實每人投資, 買保險方式都唔同, 冇話邊一個一定岩, 邊一個一定唔岩
唔明點解反對年金個啲人, 啲語氣差得咁緊要, 咁樣跟本唔洗討論落去

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

伯爵府

redhot 發表於 18-7-22 14:33
比你而家係一個65歲長者,大約有100萬上下啦,你揸住100萬好大機會過唔到世啦。咁你已冇收入來源,呢100萬 ...

非常認同!

子爵府

Jameskey 發表於 18-7-22 23:39
终老時攞返本金比邊個?除左老伴,仲有邊個在乎?

如果又要收月入又要收返本金,咁就可能要買保險公司果 ...

所以話呃長者囉!

子爵府

20020116 發表於 18-7-22 22:31
我本來唔想回覆,因為唔係想同你爭論,但諗諗下,為著想比其他人多一個參考,我就惟有好笨拙咁再表達一次 ...
解釋得非常清楚我家長者70歲,我都鼓勵佢買,因為佢放一佰萬係銀行,係唔敢用錢架,我話將層樓逆按+高長津+年金,咁佢就可以好豐盛咁渡過晚年,到時就唔怕長命百二歲啦其實我覺得呢個計劃背後有個意義係鼓勵長者注重健康,唔駛怕命長但俾仔女嘅包伏越來越大,自己嘅錢用返自己身上,有多餘錢買下糖俾孫仔食,老左都可以有尊嚴唔駛靠人
我係bearbeardo

子爵府

Teletrend 發表於 18-7-23 00:03
所以話呃長者囉!

都唔係呃,只係生老病死呢樣野不由人。呢個年金計劃唔可以只係賬面上睇,反而係老人家心態取向多啲。有啲老人家仔女都信唔過,惟有信政府。

伯爵府

洋洋 發表於 18-7-22 23:42
明顯搵笨。但呢度有人贊成買,因為仔女可以唔駛比錢長者,佢哋慳慳地都過到活喎
...

人到左長者年齡,仔女都中年啦!又要面對中年就業危機,現今社會有個趨勢係年紀越大,收入會開始減少,上一代思想"養兒防老"佢哋無養老計劃無儲蓄,供養老人就會成為中年子女負擔,所以現在有好多人上有老下有幼,自己感到呢個壓力,留錢俾仔女不如有退休計劃,盡量唔洗佢地有經濟重擔,已經幫左好太忙了。
有樓收租就已經係自制長糧,如果有自住樓或公屋,有百零萬現金的就應該要買,每月$5800+長者生活津貼,每日可以洗$200,2老每日可以洗$400,而且長津合資格人,社署有醫津,所以政府醫療免費,包括住院和專科,再加醫療券,生活真係唔錯了。

珊瑚宮

回覆樓主:

如果只係六十中,又有閒錢,當然值得買

伯爵府

20020116 發表於 18-7-22 23:14
如果長者早年識打算計劃,已set up到一個收租、收息嘅組合,並且運作中,並且不斷有現金流,就梗係唔需要 ...

你解釋得好清楚
至於某啲人,其實唔適合自己可以唔買,但講到係政府整出嚟呃老人家錢就不敢苟同。

伯爵府

bing-jing 發表於 18-7-23 00:52
如果只係六十中,又有閒錢,當然值得買

有閒錢就唔值得買。

年金對於d 緊緊有五十至百零萬既人,而無其他收入既人最適合。幾十萬過唔到人世,但年金俾佢一世都有現金收入。 有閒錢既做其他投資會更好

伯爵府

洋洋 發表於 18-7-22 12:45
以數計,絕對搵笨。
65歲付100萬。
政府宣傳話4厘,完全係誤導,係收錢/長命到100歲。

如果你65歲得100萬,每月要用5000蚊,你有乜方法可以夠用到90歲? 請教下你有乜高見

珍珠宮

redhot 發表於 18-7-22 14:42
可以,在設定年期內受益人可以繼續攞。例如:保証期有180期,但長者攞咗10就走咗,咁後人可以攞埋嗰170期 ...

JM. 你好有智慧! 分析得簡單易明有道理。

年金對中國人來說最過唔到嘅係,一般長者都想留返d資產比子女。 以前嘅concept就得,因以前子女唔會將養父母嘅支出為額外開支,會計埋落自己家庭開支之一。 反之現代子女,無論能力同心態都唔想養上一代, 能夠利用年金去減輕子女要養非常長壽嘅父母嘅負擔,對大家都好。

如果我比出100萬,有人每月$5800, 另加長者高津$3xxx, 養我過世,仲要每期攞錢明正名順,唔使睇人面色,唔使令下一代覺得自己係負擔。 我覺得好值!

珍珠宮

油麥麥 發表於 18-7-22 15:12
100萬每年有3厘息,每月拎5仟8蚊,可以食到19年,比政府年金多4年 ,唔知我有無計錯數呢?。不過買 ...

1) 講緊 得100萬到穩收每年3%回報的投資,有什麼投資工具呢?

2) 即使有,19年之後呢?萬一未死得, 100萬資產已用完,之後生活又點算呢?

珍珠宮

tang0809 發表於 18-7-22 21:00
咁我點知自己由65歲至80歲之間有冇急病,需要用錢架?

所以年金不能用晒全付身家, 應留部份現金備不時之需。

當然,大病急用錢嘅時候,最理想嘅係子女會出錢幫助, 如果去到呢d位子女原來係無能力或唔想幫嘅, 老人家又如何期望無年金下,萬一已使晒d積儲,子女會義無反顧咁維持老人家現有生活水平咁去供養老人家囉~

首頁
34567...8

尾頁

跳至