自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我相信世界係有公平既,只係人會改變周圍既事物,對自己有利,先會有呢個"不公平"

別墅

咁求琪 發表於 18-7-30 08:54
其實調轉諗,咁樣可能先叫公平。

如果係熟客,係vip,對待同其他客人一樣,咁佢哋咪會覺得唔公平。同有啲 ...
VIP制度,應該本來就係為左 合理化"唔公平" 呢件事
等D窮人冇聲出,你覺得唔公平?你比錢我咪比相同待遇你囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

不嬲都唔公平架啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主

冇公平的!尤其我呢D一出世就窮的人,永遠預左輸,只求令自己好過一點!

自由太多會令世人失去平衡

別墅

公平呢樣野唔存在!
唔係的話點先叫公平?
每個人都與別不同,已經唔公平,2個人比賽,有一個贏已經唔公平

大宅

A有天分,B靠努力,呢個情況都係唔公平
因為個個人都唔一樣
要公平的話,所有人都要好似公仔咁倒模出黎

男爵府

回覆樓主:

不嬲都唔公平,連時間其實都係。話就話大家都有24小時,但有錢既有司機車出車入,而平民仲追緊巴士。塞車既佢地仲可以改坐遊艇過海,而平民就算有錢搭的士都仲係係車到諗緊要塞到幾時。有錢既一返屋企就有晒管家馬姐廚師保姆工人,而平民放工仲要去買餸煮飯…其他起跑綫既野都唔洗多講…

首頁

尾頁

跳至