自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

力神 發表於 18-8-24 10:54
係羅,唔明點解圖書館無福爾摩斯借,老x記者反而有

因為福既出版社唔比版權圖書館借

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

借,睇完好多次都仲鐘意會買。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

侯爵府

2024年龍年勳章

miriam 發表於 18-8-24 14:52
打乞嚏事少, 更恐怖既已經回收返總館處理

點恐怖法

侯爵府

2024年龍年勳章

Moti 發表於 18-8-24 13:43
返去抹書用咩抹呀?好多頁喎,咪抹到頭暈

我買書多, 但真係要消毒, 我就用噴樽入火酒噴

男爵府

回覆樓主:

本身自己好鍾意睇書,但都知圖書館D書污糟,所以絕少借,多數買,之後有親戚接手,所以都係買多

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

從來唔借書,圖書館d書攞上手,10本有9本感覺好污糟,我全部都係買。其實買一本書,唔只睇一次。同埋上網買又平D.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

屎漬, 尿漬, 鼻屎, 血呢 d 都有, 內頁唔知畀咩野黏住左咁囉.

抹到個 cover 又點, 內頁.....................點抹丫.......................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

29XX86 發表於 18-8-24 15:39
我用規液用布初黎抹渣, 抹COVER.

抹cover有鬼用咩!內頁先核突呀

子爵府

miriam 發表於 18-8-24 17:08
屎漬, 尿漬, 鼻屎, 血呢 d 都有, 內頁唔知畀咩野黏住左咁囉.

抹到個 cover 又點, 內頁................... ...

乾咗嘅精x都見過

侯爵府

馬爾太 發表於 18-8-24 17:15
抹cover有鬼用咩!內頁先核突呀

咁出街啲車椅子,扶手夠污糟喇,咁係咪唔出街呀,我無咁富貴,我有錢開個私人圖書館喇!

公爵府

miriam 發表於 18-8-24 17:08

抹到個 cover 又點, 內頁................... ...

我簡中有見過內頁勁污穢既書

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

馬爾太 發表於 18-8-24 17:16
乾咗嘅精x都見過
我無講既你講左

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

miriam 發表於 18-8-24 18:18
我無講既你講左

之前我已講過有腥臭味,但呢度冇人覺得係一回事,我唯有講白啲啦。

伯爵府

好媽媽勳章

birdbird 發表於 18-8-24 09:10
我買多、借少。我仔喜歡的書, 每本書都睇好多次。

x 2

洋房

回覆 mypineapple 的帖子

我女都好鐘意睇書, 一年加加埋埋睇唔少, 所以一定會去圖書館借, 買唔到咁多

珍珠宮

hahaha1231 發表於 18-8-24 15:46
因為福既出版社唔比版權圖書館借

我覺得最吊鬼的是:厲河曾在訪問中說過,小時家貧,閱讀就在公共圖書館中培養一起來,佢甚至打聽得圖書館何時處理丟親舊書就跑去執......
現在借人家名著上位,卻......

大宅

hahaha1231 發表於 18-8-24 15:51
我買書多, 但真係要消毒, 我就用噴樽入火酒噴

逐頁逐頁噴?噴完火酒d紙咪濕晒?

珍珠宮

29XX86 發表於 18-8-24 15:43
借書有樣好係, 你會借唔同種類既書, 唔岩睇咪還囉, 但買書可能你會揀返岩心水既書, 變相睇書既範圍會窄左. ...

其實人各有志,去買又好、借又好,各自修行。對喜歡把一本書看一百次的人,你說看一百本更有趣味是沒意義的。我不是不欣賞認真看書,但兒書不可能看一百次還有新意。況且,似乎不願借書看的,集中是因為“衛生水平”而止步,而不是書本本身的知識趣味,所以根本各說各話。

圖書館的確有些缺德的讀者,但總體來說香港圖書館藏書比附近地區衛生水平好得多。
每次孩子借,我會先檢查一下(薄薄一本不難吧?),若污糟我會俾館員處理,同時也教孩子注意“己所不欲勿施於人”的公德心。有得3、4歲敎佢注意個人衛生也很重要呢。

侯爵府

brindlewin 發表於 18-8-24 19:17
其實人各有志,去買又好、借又好,各自修行。對喜歡把一本書看一百次的人,你說看一百本更有趣味是沒意義 ...

無錯! 香港人公德心確實做得好差,公民教育做得差,當然家長最大責任。

我常去圖書館,眼見唔少人公德極差,大聲說話,借完書就咁掉係枱就走,做完功課一枱擦膠碎,我心唸呢類人讀多多書都無用。

子爵府

brindlewin 發表於 18-8-24 19:17
其實人各有志,去買又好、借又好,各自修行。對喜歡把一本書看一百次的人,你說看一百本更有趣味是沒意義 ...

用缺德呢兩個字實在太文雅,有啲係變態架!!自修室攞住本故事書自x都見過!時不時都聽到有人用公家wifi睇小電影!童書有乾嘅xx都唔難想像係咩事啦!唔通真係維他奶咩!
啲家長仲要擺小朋友係圖書館自己走咗去!

首頁
34567...10

尾頁

跳至