自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

減齡達人勳章

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:12
求意見
儲到幾多流動現金先好生bb?
兩公婆都返工 有奶奶幫手湊bb的

睇你點駛,我果時得4位數,老公破產下生左個仔,宜家阿仔3歲有多

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:32
公屋
計哂洗費餘2000蚊

住公屋先容易應付養B費,起碼唔怕業主每年加你兩3千蚊租,家庭支出相對穩定。
我覺得如果立心平養,不怕比較不怕辛苦,手頭有5萬可生B. 5萬是用來買BB床,衫褲鞋襪,奶粉尿片,產檢,BB車……當然,有人送二手就更好。

大宅

你日日計要幾多錢,到夠錢然後又未必有得生,我只能說早生好恢復,再投入工作會比較大競爭力

水晶宮

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:34
呢到啲jm好有錢 會淨到20000一個月

我地得2000咋

我冇$20000,但一定唔會係$2000囉!
$2000淨係1個月買奶粉、尿片都唔夠!
而且99湊,唔洗額外再俾錢?!

水晶宮

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:12
求意見

$2000就真係唔多夠。

就算唔生BB, 只有鬆動錢$2000/月, 都麻麻地夠。

突然有人請飲喜酒?

頭暈身興要睇醫生?(生BB 亦都預BB唔多唔少睇醫生)

老舊電器壞左要買新?

自己老公(奶奶??) 衫褲鞋襪, 都要久唔久添置。
天空之城, 快樂之地

男爵府

當睇到一半,已想提提樓主
有時有D野好難預計的,我果時也想餵人奶(不是$唔$問題),而係有時可能好多問題,如果你餵得唔好,佢又食得唔好,最終餵人奶都成問題,又乳線炎又發燒諸如此類....未非預期!
我意思有時有些問題並非你當初的預期,好多事情也預唔到計唔到,費用也一定並非如你預期的

子爵府

新秦先生 發表於 18-10-3 20:31
咁高興,不如再生多個!

呢個已經第三個,我收工Lu

機會留返比人

珍珠宮

奶粉最少一千
尿片最少一千
BB車,床,衫,消毒用品,奶樽...又一筆
BB好容易病,睇一次幾百蚊
生仔產檢有一筆
住院生仔有一筆
之後N班有一筆
細路學野又一筆
如果得$2000一個月spare,建議你唔好生住啦,儲多D錢先

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

求意見

有d好難計。佢病睇一次兒科都600,有時差起上黎睇4次都唔好。
仲有打針呢?1000-2000蚊都要比。。。上次我老公生蛇,阿仔要打支水豆,又冇700。

所以,好難有一條實數比你。睇你遇到咩情況。

2000太小了點,兩公婆再從詳計議吧。有冇其他開源節流方法?我覺得每月儲5000比較理想。

伯爵府

回覆樓主:

如果一個已婚家庭自己住,就算有小朋友每月行2千儲蓄。我都覺得唔夠。家電,生病。一下都已經冇咗。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:46
謝謝你 好實用~
咁奶粉+尿片預4000一個月可以嗎?

夠哂

侯爵府

2千好忟,我計過我阿囡初生時基本開支係夠嘅,但未計買衫同病,衫我都有要人2手,但女仔衫太得意,好難忍到手,睇醫生真係都幾come計,除非你話唔介意排政府睇law,但我個囡都試過病一次,洗我2-3千都試過(睇左2次專科,2次私家醫院兒科,又驗野咁)
N 班冇資助可以唔讀
K 唔洗錢,雜費揀d唔好咁貴嘅幼稚園,我阿囡都係千幾蚊一個學期,興趣班只跟學校嘅,我阿囡學校興趣班好平,600蚊2個月,小童軍80蚊一個學期,咁都算唔貴嘅,但出面個d你預差唔多成千蚊一個月左右,咁可以唔學嘅

其實你本身開支個度仲有冇得慳d,咁樣會好d

如果係我,我戶口至少有十萬先會諗生喇,不過人人唔同嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Cateye8888 發表於 18-10-3 20:49
奶粉最少一千
尿片最少一千
BB車,床,衫,消毒用品,奶樽...又一筆

同意 樓主加油啊

水晶宮

求意見

要識理財,更要學識錢滾錢,越滾越大嚿先得,如果戶口儲極都只係得幾千蚊咁就緊係唔好生啦,如果一個月固定儲到錢,儲到由幾千到幾萬,越儲越多,生b就冇問題

大宅

點解要生,你會累咗個小朋友,冇幸福

侯爵府

回覆 kitlinggloria 的帖子

樓主如果儲到$20000生都可以, 如果得$2000勸妳唔好生,免後悔, 都唔知夠買奶粉定尿片, 仲未計鎖碎嘢, 睇醫生等

男爵府

開心吸收勳章

求意見

冇話夠唔夠
睇你比咩生活小朋友,
唔係話咩, 得2 千鬆動真係幾難,
所有野用2 手啦,另外諗奶奶有咩事幫唔到手,有咩後計?老人家湊仔好辛苦的!
唔好下下話呢度姐妹好有錢,
香港的確好多中產家庭,
我自己有樓有車有工人, 開支每個月過4 萬,
但我們唔係有錢人, 係小家庭,
要諗下其他人點解會有能力去做,
因為有得一定要有負出的。

男爵府

開心吸收勳章

求意見

另外未計睇醫生, 睇兒科一次都$7-800
未計有事入院,所以要買保險,又係錢,
第時返n班,返k又係錢,
中小學 補習,學興趣班,都要錢,
養大個小朋友好多瑣碎的錢要計,
諗下點增加自己收入,
每月$2000 鬆動真係唔夠!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tommyxsarah 發表於 18-10-3 19:02
無喎 生到第3 個 無預幾多錢喎

老公婆自己慳d 洗,同埋個天比您生得出就養得掂 完全無擔 ...
笑話來架, 你呢啲輕輕鬆鬆換三房, 使咩儲錢生仔呀。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁
34567...13

尾頁

跳至