自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

c.vieri 發表於 18-10-25 16:17
呢間咁嘅銀行,今日打上去追問條數翻左單未,要唔要報警。

個姐姐答我,報警就睇你自己個人需要啦:igiveu ...

係啦!答完好似冇答咁...

就我事件,我多方向銀行投訴 得出來既結果係 如果商戶唔肯退錢 你就要報警。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我老公張卡都係,有一晚原來銀行打比佢確認,但半夜三更黎,c6冇聽。第2日打番銀行話問佢係米look左百幾磅。但c6 冇聽銀行即時凍結張卡。c6 睇番初初係1磅1磅look, 可能想試下,但一look大銀碼就銀行凍結卡,我懷疑佢地銀行係出了問題。

大宅

妹妹貓咪 發表於 18-10-23 17:55
試過2次
唔洗報警
打上card centre後等調查報告

我岩岩10月頭都係,我係隔左半個鐘先睇到俾人過左數既SMS,俾人前後碌左我USD1000去買steam遊戲

即刻打返上痕身card centre,佢幫我即cut卡同寄過張新卡俾我!宜家仲調查緊 希望唔駛找數啦!

子爵府

cutieringo 發表於 18-10-26 12:47
我岩岩10月頭都係,我係隔左半個鐘先睇到俾人過左數既SMS,俾人前後碌左我USD1000去買steam遊戲

...

唔洗找數啦應該
唔好擔心
痕身成日出事

用戶要求終止服務

fghjkl 發表於 18-10-24 16:46
所以吾明点解咁多人出外旅遊重實牙實齒要用电話咭,一问用wifi蛋就比人話幾十元張咭好方便,问题係我擔心收 ...

所以我買左部低能nokia手機入香港咭,只用作收銀行SMS
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有,又係PayPal, 向PayPal 投訴,investigate 完,我不用負責。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

vet 發表於 18-10-26 17:46
有,又係PayPal, 向PayPal 投訴,investigate 完,我不用負責。

我無paypal account

珍珠宮

paypal 又好, itunes 又好,只係億萬間收卡公司之一。

盜用通常用佢嚟試張卡

公爵府

我試過 ,跟住send去paypal 話比人盗用 佢地好快會攪掂。

跟手起碼要delete paypal 既信用卡record. 我覺得paypal 唔多安全。

水晶宮

wannabe118 發表於 18-10-26 19:52
我試過 ,跟住send去paypal 話比人盗用 佢地好快會攪掂。

跟手起碼要delete paypal 既信用卡record. 我覺 ...

我想sent email 比paypal,但我根本無佢account paypal sent email 要有account 先得

大宅

題外話:look完卡有銀行短信提示嗰啲服務係咪可以免費申請嘅?

禁止訪問

水晶宮

檸檬茶葉 發表於 18-10-26 21:34
題外話:look完卡有銀行短信提示嗰啲服務係咪可以免費申請嘅?

基本上好多間銀行都有sms通知

大宅

壞蛋獎門人 發表於 18-10-23 17:30
兩次都係外國碌,兩次都冇事唔駛我找,放心

9月中滙豐比人係半夜一點過咗一萬人仔買機票,收到SMS馬上打電話上card Centre. 馬上Cut card. 佢話條數唔洗我找,點知收到帳單有個匯率差價要我找,差價五百幾蚊,又馬上打上問,card centre話3日后回覆,等左十日都冇覆,再打去問,又話要check 單,叫我等多60日!火都黎!

大宅

c.vieri 發表於 18-10-26 22:13
基本上好多間銀行都有sms通知

可以網上申請?

珍珠宮

回覆樓主:

我都試過hsbc咭 好在有電話message send到手機話有交易,如果好似其他咭,交易咗都冇提示,又只有上返網睇月結先知就慘。攪到我想cut果堆咭。

珍珠宮

elainechoy 發表於 18-10-26 22:18
9月中滙豐比人係半夜一點過咗一萬人仔買機票,收到SMS馬上打電話上card Centre. 馬上Cut card. 佢話條數唔 ...

唔會掛 ,我情況一樣被碌機票兩次,銀行職員話要check, 依家等結果.

大宅

olkan 發表於 18-10-27 09:56
唔會掛 ,我情況一樣被碌機票兩次,銀行職員話要check, 依家等結果.
...

記得睇下單有冇收手續費或對換率差價!

珍珠宮

elainechoy 發表於 18-10-27 14:33
記得睇下單有冇收手續費或對換率差價!

原先職員收我先找條數,我話又唔係我碌,依家俾人盜用,點解要我先俾。跟住佢問我申唔申請暫時凍結果兩個收取款項,我問洗唔洗俾手續費同款項,佢話唔洗,我再問:我問找果兩畢數而有遲交款項,我洗唔洗俾,又答唔洗。咁我當然唔俾啦,成萬一蚊。佢叫我填完表格,等2個月,佢哋調查組會調查,如證實係被盜用,就嘜錢都唔洗俾。

子爵府

虎到金來勳章

c.vieri 發表於 18-10-23 17:27
今朝一起身見到銀行個SMS短訊,話半夜有人用paypal 簽左$2000
跟手打上獅子銀行通知返,就話cut ...

我之前試過,銀行發現有可疑交易,自動cut晒d交易。sms我叫我打去卡中心,銀行幫我cut卡,唔駛找個d錢

首頁

尾頁

跳至