自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

leungszeon 發表於 18-10-26 15:45
個人認為,下星期就算個風黎到香港都無晒力,唔會影響到飛機飛唔到。

聽日飛台北 唔知有無影響

男爵府

回覆樓主:

樓主,根據天文台既最新預測,最接近香港應該係下十一月二號至三號(即星期五至六),預計受東北季後風影響,風力最高只到強烈熱帶風暴級別。
但加上季風既共同效應影響,你認為該兩天對飛機升降往台灣至日本會有什麼影響呢?謝謝

洋房

又打?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆 mimorjai 的帖子

咪係! 嗰個乜哥真係當BK全部係無知婦嬬! 有次我連嗰個淨係識Cap既樓主都閙, 佢竟然答我: 你咪當我呃分囉! 原來分數真係咁重要??

JD930    發表於 18-11-1 14:02

子爵府

siuyi 發表於 18-10-27 00:50
您好樓主!!
非常感謝你的分享!

不好意思由於週末是family day,想湊仔囡,加上慶祝生日(又老一歲,唔認老都唔得啦),所以沒上BK。

如果有留意天文台對玉兔的動向,發現玉兔已經越行越南,甚至登陸到呂宋中部,加上個風不斷減弱,對台灣可以說已經沒有任何威脅。

侯爵府

回覆 leungszeon 的帖子

天文台話佢會有機吹嚟香港, 如果係, 會唔會只係3 號仔咁呢????

BTW : 生日大快樂呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不斷減弱就好囉
樓主

子爵府

flyinsky 發表於 18-10-26 19:45
樓主次次都有理有據,解釋得好清楚,唔識天文既都明,咁11月中台灣仲會唔會打風?
...

不好意思由於週末是family day,想湊仔囡,加上慶祝生日(又老一歲,唔認老都唔得啦),所以沒上BK。

先說說初冬天氣:
1. 由於副高一般都西伸到越南一帶,並且偏靠南邊,所以熱帶氣旋大多在較低緯度向西行。
2. 11月份的風漸漸由內陸(西伯利亞)吹向海洋。內陸的空氣都是較冷,南下時會形成所謂的冷峰(下星期香港正正就會受一道弱冷峰影響),將冷空氣帶到南方。熱帶氣旋需要溫暖的海洋氣流支持,冷空氣不利於熱帶氣旋發展。

3. 海洋相對來說是溫暖的,冷峰抵達海洋時,會不斷減弱。

台灣東邊面是西北太平洋,西邊是台灣海峽。理論上一年四季都會受到熱帶氣旋的威脅,因西北太平洋一年四季都有熱帶氣旋形成,只是冬天時形成的位置北緯度較低(靠近一些赤道)。但受威脅的程度比香港較高,由於:

1. 香港在南海北部,南海空間細,容納/發展不到強大的熱帶氣旋。
2. 香港東邊有台灣及菲律賓保護,熱帶氣旋進入南海前會受一定程度的減弱。
3. 台灣東邊是一望無際的西北太平洋,沒有陸地保護。
4. 如果副高有缺口,會在某點轉東北。但南海北部這時環境已不利熱帶氣旋生存,就好似現今的玉兔,就算到香港都沒力了。
5. 相對而言,台灣雖然北緯度比香港較高,但它身處海洋中間,冷空氣要經過海洋都到達台灣。雖然也不利熱帶氣旋發展,但如果熱帶氣旋距離陸地較遠一些上東北,強度影響會較少。既然強度比去香港的熱帶氣旋較高,相對台灣的影響比香港大。

JD930    發表於 18-11-1 14:03

子爵府

11B 發表於 18-10-27 16:06
樓主,天文台話風向改咗,下星期有機會在香港 800哩內。如果咁應該有1号波,我覺得8号波機會近乎零,但有 ...

我覺得天文台應會發強烈季候風信號大過3號風,原因:

1. 基本上玉兔已不成氣候,對香港的威脅近乎為零,東北季候風才是令香港大風一些的主導
2. 隨時未埋岸個風都消散了
3. 3號風球幼稚園及一些特殊學校不用上課,強烈季候風信號要上課,沒必要攪到唔駛返學咁嚴重

子爵府

sw_nick 發表於 18-10-28 23:09
聽日飛台北 唔知有無影響

沒有

子爵府

ronaldlcm 發表於 18-10-28 23:24
樓主,根據天文台既最新預測,最接近香港應該係下十一月二號至三號(即星期五至六),預計受東北季後風影響, ...

降落:
日本 - 可以忽視,基本上影響不到,個風能不能去到台灣的北緯度都成問題
台灣 - 都係果句,個風能不能去到台灣的北緯度都成問題,就算去到都沒力。東北季候風經過台灣海峽後都會有所減弱。可能間中強風,但不至於令到航班大受影響

香港起飛:
起唔起飛跟幾多號風球,有冇強烈季候風信號沒關係,按實時天氣情況決定。那兩天的"陣"風可能會去到強風至烈風級別,但不會持續,所以有可能delay,但不會cancel

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Calophane 發表於 18-10-28 23:45
回覆 mimorjai 的帖子

咪係! 嗰個乜哥真係當BK全部係無知婦嬬! 有次我連嗰個淨係識Cap既樓主都閙, 佢竟然 ...

佢講果D睇完windy都識講

男爵府

leungszeon 發表於 18-10-29 14:04
降落:
日本 - 可以忽視,基本上影響不到,個風能不能去到台灣的北緯度都成問題
台灣 - 都係果句,個風能不 ...

感謝專業分析。。

子爵府

cubixluk 發表於 18-10-29 12:29
回覆 leungszeon 的帖子

天文台話佢會有機吹嚟香港, 如果係, 會唔會只係3 號仔咁呢????

係最多3號,隨時連3號都不需要(因可能未到岸已死在海中)

子爵府

畀面勳章

leungszeon 發表於 18-10-29 14:06
係最多3號,隨時連3號都不需要(因可能未到岸已死在海中)

頭先聽人講 話個風打散咗 即係打唔成 是嗎?係就好lu

子爵府

leungszeon 發表於 18-10-29 13:54
我覺得天文台應會發強烈季候風信號大過3號風,原因:

1. 基本上玉兔已不成氣候,對香港的威脅近乎為零, ...

加多一點,各天氣象局預測會轉東北到台灣海峽一帶,即是到香港以東幾百公里。莫講玉兔沒力,就算以一個颱風級別的風在這位置行走,都不用3號

子爵府

陳小b 發表於 18-10-29 14:12
頭先聽人講 話個風打散咗 即係打唔成 是嗎?係就好lu

係打唔成,我係上個星期五都預左佢打唔成啦,跟本唔夠力埋岸

男爵府

回覆樓主:

多謝分析

男爵府

leungszeon 發表於 18-10-29 12:23

如果 ...

不要緊啊!!
非常感謝您的回覆!
放心晒了!

首頁

尾頁

跳至