自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

你比我算好!我唔係親生!自细已明白愛不是自己擁有!還要學會感恩!亦從無惘想家人會分D咩俾我!

子爵府

mmmo 發表於 18-10-26 00:13
男仔新年有新衫新玩具,我就乜都冇。
永遠等埋個仔先開飯。
出街返黎,如果個仔在家會買個仔喜歡的食物俾個 ...

就係生你,先可以將你賺的錢比個仔嘛!

父母多是無用之輩,自己賺唔到錢,先去生!生!生!

伯爵府

畀面勳章

萍pig 發表於 18-10-28 19:32
就係生你,先可以將你賺的錢比個仔嘛!

父母多是無用之輩,自己賺唔到錢,先去生!生!生!

係啦~有錢可能會落咗我,我冇得出世

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前我都對我媽好好,我爸有病開始,就慢慢發覺佢好自私,到我哥有事,一樣咁對我哥,我哥好憎佢,講明第日佢走左唔會去送佢

我以家都好憎佢,佢知我大肚叫我落左佢,同我講叫我唔好話比人聽我大肚,以家見佢同我女玩就眼火爆

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

C.yan110 發表於 18-10-26 12:17
每次我覺得自己好慘時, 我都會諗自己已經係"比上不足, 比下有餘"了... 講慘有大把人慘過自己, 最緊要自己5 ...

見到有JM想知道多D我既故事, 咁我繼續講:

故事之前講到幾經辛苦終於捱過左讀書比人欺凌既日子, 原本想繼續讀書, 但因同母異父既細佬出世, 家庭經濟問題, 我就冇讀書出左去做野, 之後就自己搬左出去住...

出黎做野發現D人成熟好多, 或者其實佢地5多5少都有D歧視你(我腳既問題), 但至少5會太表現出黎~ 由個時開始, 我開始有D朋友, 變得開朗起來! 之後仲識到人生中第一個BF, 我地拍左好多年拖, 但最終都係行5到去最尾, 但佢個人本身係好既!... 不過, 有時5到你5信, 緣份既野係有安排既~~ 同個BF分開個時, 咁岩我婆同姨一家吵大鑊, 姨一家搬走左, 擬於我舅父佢地成日聽到我婆呻話自己住冇人理, 死左都冇人知...呢D說話, 咁我舅父佢地就叫我不如返去同婆住啦! 我都諗左好耐好5好咁做, 因為始終同返婆住有點易入難出的感覺, 大家相處有咩問題想搬, 又比人話掉低個老人家一個... BTW, 最後我都係搬左返去住, 一來個時聽到婆講到咁, 2來自己讀書5多腳又有問題, 所以份工都5係賺得多...

咁搬返去, 又一個惡夢既開始...
個時因為剛分手不久, 所以個人心情5太好. 咁我家個位老人家好中意講野有骨, 所以搞到D仔女都5多願去搵佢... 咁大家應該都明我地知同有興趣既野同佢地會5同, 所以除左講下電視劌之類既野, 都冇咩特別野可以講太多... 咁老人家就成日話你冇野同佢講, 同朋友就大把... 又會成日搵D野黎話你, 係日日!!!! 所以我明點解我姨佢一家會頂5住搬走... 咁其實我姨呢件事都好影響佢地幾兄妹既感情, 但後來大家講返先知其實係老人家對人講人話, 對鬼講鬼話, 搞到件事搞到咁... 雖然冰釋前嫌, 但始終大家心都一定會有條刺... 5好以為呢D野5關我事, 係關!!! 因為老人家一見你放假係屋企, 佢就將所有野LOOP一次, 話曬全家, 怨氣極重!! 我可以點? 咪硬食囉!!! 我食左4, 5年, 好彩我家下C6同我結婚, 咁有理由可以搬走先完咋!! 我覺得個幾年自己係有情緒同抑鬱病的... 真係好辛苦, 放工明明好攰想返屋企休息, 但5想同老人家有咁多接觸磨擦, 就去食D野, 之後係公園坐到咁上下先敢返去... 都5知點解自己要咁慘...

從來好事都冇點發生係我身上, 但每次諗到以前讀書比人欺凌最慘最苦既日子都捱過, 冇去自殺... 咁家下到要去應付麻煩99同男家班煩親戚, 已經算係好小事... 不停不停好多5好事繼續發生係我身上, 但我諗人總5會黑一世掛?!!...

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-10-26 00:27
you’re not alone

我都有個我好憎佢嘅衰亞媽! 衰事實在太多, 現在寫出來今晚一定嬲到瞓唔著。因為明天要 ...

你都唔好想太多唔好既事, 為呢D人和事唔開心一D都唔值
好似我咁, 我那個外家只有一個只鍚亞哥, 只想要我既錢, 無關心我愛我既媽, 和那個好怕我回家, 會搶佢福利, 唔做野等老人和兄弟姐妹供養既哥

仲有死去的那個從來心入面有有那個廢兄, 無愛我無理我感受, 由我自生自滅既爸

我無家可歸時, 都不能回去那個無我份的外家, 就算求都唔會收留, 好心回家想陪媽食個飯, 廢兄都推話無飯比我食

一個人唔知可以去得邊, 寧願坐在巴士站旁既椅, 都唔好敢上巴士走回去外家

呢D所謂家人, 血親, 全是垃圾

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

小詠 發表於 18-10-29 11:48
你都唔好想太多唔好既事, 為呢D人和事唔開心一D都唔值
好似我咁, 我那個外家只有一個只鍚亞哥, 只想要我既 ...

妳唔係去東京玩咩? 唔好諗唔開心的了事

珍珠宮

fungenergy 發表於 18-10-27 13:37
細佬番過兼職,可能幾個月就唔做
有d長工做一日唔做
佢中三之後冇番學,其實超過十年啦

我個件廢兄就係同你細佬同類人

我離婚無家可歸回去求父母收留, 呢年廢兄同爸媽講自己難受, 無左自己房間好唔開心, 最後父母為了他, 幾難聽既話都講盡迫走我

明明我有拿錢回家養兩老, 件垃圾食兩老就叻

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-10-29 11:56
妳唔係去東京玩咩? 唔好諗唔開心的了事

去完啦, 玩得開心, 好在有聽你講, 東新宿都OK 交通方便, 坐地鐵都好方便, 食左好多好野,

我買了好多小食送人, 係乜都無買比自己亞媽

因為以前送比佢, 佢轉頭掉, 仲會批評點樣食壞人買D垃圾比佢食之類話

日本食物有幅射, 仲浪費錢請佢老人家食, 怕佢話我害佢

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

小詠 發表於 18-10-29 12:01
去完啦, 玩得開心, 好在有聽你講, 東新宿都OK 交通方便, 坐地鐵比都好方便, 食左好多好野,

我買了好多小 ...

玩得開心就好了 , 亞媽唔識欣賞咪唔買比佢, 費事貼錢買難受

人大左, 真係要學好保護自己, 唔好為左d對自己唔好嘅人費神

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-10-29 12:16
玩得開心就好了 , 亞媽唔識欣賞咪唔買比佢, 費事貼錢買難受

人大左, ...

老實講, 大家唔開心為乜, 咪公平兩隻字

好似我咁, 爸只鍚1個仔, 其他仔女當透明, 爸死前無乜錢留下, 剩下老人金出三糧都用來買左副眼鏡比廢兄, 我一條毛都無.... 都算啦, 爸走左身後事, 都是我和大哥兩個去做晒佢, 廢物乜都無做過只是去大酒店坐下咁啦同埋收晒D帛金來用, 話要帶我媽去玩散心

聽講抑鬱太多好易生癌, 如果唔開心為左呢D血親而傷身和傷心太不值得

總知, 呢個世上無人會關心我愛鍚我, 乜鬼都靠自己, 就算幾無安全感都好, 仍要去生活

所有遇見,皆有因果

子爵府

我老豆個邊都係超縱男輕女 ,有次新年我呀嫲自己一個黎左我屋企,一入門口即封利是比我細佬,我係無份,到走時先比一封我,佢走左之後我地開黎偷睇,我細佬個封$100 我個封$10

首頁

尾頁

跳至