夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你將中山層樓send返圖比佢睇,世上總有些人係唔知足架

大宅

ML3299 發表於 18-12-26 23:55

感覺上您都幾自大下,高級行政人員,又點會只得六七十萬積蓄。您成篇野提得最多係咩?錢囉,中山樓六七十萬,勞力士幾萬,家用一萬,您下下講錢,就要人同您講心,您都幾得意喎。您說到自己係高級行政人員,人工應該起碼有七萬,咁先俾太太一萬,您又真係好愛佢囉。

子爵府

stella^^ 發表於 19-1-4 00:42
唉!中港婚姻多數衰收尾?兩個正式茶瓜送飯…………!

挑戰高難度, 跟大陸女仔易結婚, 但較難生活/相處, 大家睇法不易一致, 當然有例外, 但實不易.
我亦有聽聞舊同事娶了國內女仔, 在大陸買樓投資, 現在不用做, 但聽了很多, 成功例子係少數.

香港亦有好女仔, 看看自己怎樣選, 條唔怎樣行.

複式洋房

大陸女仔好多都現實,
結婚多好時要男方送樓丶擺酒丶同俾10萬禮金

我覺得香港女仔會好D,
會工作,會努力同另一半儲首期,
如果沒錢只是擺一圍酒席自己人食飯也可以。
我覺得自己辛苦賺既錢要用在有需要既地方,
而不要太浪費。

你既憤怒係因為你覺得老婆唔體恤你賺錢辛苦,
而我覺得你係俾老婆食左上既人。
其實你要建立番男人既威嚴,
家中大事我會同老公商量,等老公自己決定。
至於小事我自己做就可以。

大宅

PTMCYS 發表於 19-1-4 10:10
挑戰高難度, 跟大陸女仔易結婚, 但較難生活/相處, 大家睇法不易一致, 當然有例外, 但實不易.
我亦有聽聞 ...

嗱吹吓水啦?我有个細佬都是經朋友介紹?識咗位杭州姑娘結婚五年,成功來到香港生左个女,好彩我細佬係銀行做一早買左層樓,須然細細地一家三口也好舒適,老婆冇返工日日玩電腦上吓網打發時間,托賴都幾純品个女今年中學畢業會繼續讀書!

子爵府

stella^^ 發表於 19-1-4 12:46
嗱吹吓水啦?我有个細佬都是經朋友介紹?識咗位杭州姑娘結婚五年,成功來到香港生左个女,好彩我細佬係銀 ...

其實娶大陸女仔有兩種, 一種係落了來才認識和結婚, 這種知道香港的辛勞, 想法會一致, 一齊捱的機會大D.

另一種係結左婚先落黎, 變數係大D, 如果對方是正常女仔(不是夜場), 不怕太悶又肯專心教子, 都係可以的.

子爵府

stella^^ 發表於 19-1-4 00:42
唉!中港婚姻多數衰收尾?兩個正式茶瓜送飯…………!

但始終一個人工作壓力係大D, 如果要太太出來工作, 未必像香港女性咁, 肯同自己分享, 共般難關. 可能當時建立的愛, 就唔係以鍾意對方的基礎為先.

子爵府

回覆樓主:

咁層樓冇得戴住周街威俾friend 睇吖嘛。唔好咁多猜測先,可能佢意思其實係「睇下啲人幾拜金!」或「嘩咁樣衰既錶竟要5皮幾!」,都要睇下佢其他方面既行為舉動和反應,例如有冇成日羨慕別人收老公厚禮、佢平日花錢既情況等,其實你都可以當講笑咁話嘩已送層樓俾你,你都可以影相show俾人睇架

大宅

lovemeleanna 發表於 18-12-27 14:32
講得好好!物質上想show off想同人比較真係女無底深淵

我自己都係人老婆,有返工,人工仲同老公差不遠。 ...

same same

男爵府

Cindabella 發表於 19-1-4 12:43
大陸女仔好多都現實,
結婚多好時要男方送樓丶擺酒丶同俾10萬禮金

非常認同要十萬禮金嗰度

民房

ML3299 發表於 18-12-27 01:44
多謝嗰位樓主嘅分享。這是小弟第一次把問題上放上討論區,真的想聽聽各位客觀的看法和意見。
我相信我老婆 ...

我覺得她也許是一時眼紅啫!會唔會鍾意同人比較

大宅

家陣10000家用其實五係好多,你仲係高級行政人員,佢是但打份工都15000啦,有時代入返佢腦諗乜好易明。

別墅

换個角度 系她觀點 她收過一層樓五代表以後五想收到野 甘可能她想要隻勞?! 好似情人節收完禮物聖誕都會期待禮物

子爵府

點解啲男人唔到個大陸老婆走佬都唔醒呢?
講到咁明都仲幫住口話老婆絕對唔係貪錢嘅人我老婆好純品嫁blah blah blah
如果係港女你地啲男人一早鬧爆左自己老婆啦。

Show 張相俾你咪即係想你做野,買埋一兩件名牌俾佢曬命囉,唔通同你分享名錶設計咩

禁止訪問

男爵府

BB防敏心得分享勳章

只可以話你老婆性格貪得無厭,食米唔知米貴,好似唔會感恩你為頭家付出咁,得個28歲好後生,如果唔駛返工,真係不食人間煙火既(emoji) 妹,想周圍哂命,當你水魚似D!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢係咪想收勞你送錯咗疊樓比佢呀,早知送勞啦,蝕哂……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆 ML3299 的帖子

好簡單, 佢朋友show off, 佢無嘢show, 你買層樓比佢, 喺大陸, 特登同人地講出嚟又好奇怪, 想要啲可以放出黎比人睇到眼紅的東西, 例如名牌手袋之類, 問題係, 你老婆係咪都貪靚還是實際型, 如果你平時好少甚至無送小禮物, 可以理解佢心態, 不過在你面前拎人地老公同你做比較, 都係大忌

男爵府

但係我唔認同想要禮物show off = 貪$貪慕 榮, 如果個個都真係咁實際咁不食人間煙火, 名牌店仲點會成街係, 時裝雜誌都唔會有人買嚟睇啦, 如果女人自己能力揾到自己買, 最好啦, 但點及得老公/男朋友送, 咁先可以曬命架嘛

公爵府

樓主, 如您太太是由內地來港, 您買中山樓比佢都OK, 但如果係您的積蓄的大部份. 我勸你之後唔好再比晒D野佢. 因為佢知您無錢就會走, OR 知您無錢就會黑您面.

如果您想同佢KEEP 住良好的關係, 您可以繼續送野比佢, 不過佢叫您10次, 您先送一次啦. 仲要收埋錢唔好話佢知, 佢知您有錢, 只會想盡辦法要晒.

您只能1D 1D 咁比, 您先可以同佢KEEP 住關係. 最重要係退休果畢, 如果有日退休, D錢比晒佢...........我唔敢想像您下半生可以點過.

首頁

尾頁

跳至