自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

難得阿女需要你,請啦

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

pumpumpurin 發表於 19-1-3 23:47
唔怪得而家啲大學咁頭痕,大學生都要帶埋家長番學。好聽啲叫家人support, 難聽咪就係直升機父母。
十八歲 ...

一直唔敢回直至見到你呢個回覆
可能我未做人阿媽
個女考試要阿媽請一個月假支持服待佢
我真係唔知咩道理
支持就要24小時陪住佢?
考試溫書要阿媽陪?
可能家下d 學生興啦
真係唔知
仲要大部份人舉腳贊成
唔知考一個試
假如全港在職媽媽都請假一個月
香港會損失幾多GDP

平時又話學生唔識抗壓
又話家長陪見工好怪獸
但請假一個月陪讀又好贊成...
真係唔識講

男爵府

回覆樓主:

我女重有1千多日考DSE,我估她不要我陪的,她由小至大,也寧願我留假同她玩和旅行。她考試期間,我也是閑着無所事事,沒什麼做,她在房温習,累就打一陣機。當然我也會星期六日,準備一些小吃,湯水比她,陪她落街行下食少少野。並也會利用晚上時間同她傾下計,睇下TV,等她舒緩一下心情。待她考完試就會放返十日八日陪她飛一轉玩。讀書就靠她自己努力和主動性,我只能陪吃陪玩陪買。中學開始她巳獨立,無用姐姐,放學要幫手煑飯洗衫,買菜,考DSE跟平日應該都是差不多,不太刻意不用做那些,要做哪些。雖然緊張,但如上面姐妹說,其實得與吾得,一個月吾會有大改變,盡力就好。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FortuneFountain 發表於 19-1-4 01:04
睇完頭兩版留言 我仲以為自己係異類 乜而家考公開試興家長車出車入仲要陪讀 以為我out
...
識位媽咪,前年佢仔考des,每科考試都包接送。

大宅

回覆樓主:

如果佢出到聲緊係會啦
你女女好乖呀,記得我當年考會考,淨係想我娘日日返工唔好依依哦哦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女當年考DSE,我沒有請假,沒有陪佢温書,沒有陪去試場,沒有陪面試註冊開學。其實從小到大都沒有。我認為不需陪温書,但可在其他方面支持,例如煮佢鍾意食既野,或安排下放鬆節目,保持寧靜環境,講野支持下佢等佢唔好咁緊張。

用戶要求終止服務

出到聲,一定會陪,佢哋考高考壓力真係非常大

伯爵府

aliensss2008 發表於 19-1-4 01:27
一直唔敢回直至見到你呢個回覆
可能我未做人阿媽
個女考試要阿媽請一個月假支持服待佢

除左生仔放產假, 真係諗唔到有咩理由可以連放一個月假,再好既公司老闆都唔會批啦

今次話要陪溫dse, 下次到大學寫論文 考試 好大壓力係唔係又要陪?

而且咁樣 仲會俾仔女覺得, 返工要請假好容易, 話請就請到

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

會,幾時都係阿囡緊要過份工。

侯爵府

bmuimami 發表於 19-1-4 00:12
唔知反對的jm自己有冇仔女考過DSE呢?
純粹想知道有經歷過同冇經歴過嘅分別,或者係做人媽媽未?
...

其實我都覺得仔女有咁要求,非常不尋常。如果我仔有咁要求,對我來講真係有極高難度,我份工一定唔可以咁請假,我亦好需要份工(經濟上、情感上)我係工作狂,有工返我才找到存在感,唔返工我估我會有嚴重更年期徵狀。實在難以理解有JM 會quit 咗份工陪仔考試,有兩個小朋友仲連quit 兩次,自問我一定做唔到。
如果我仔要我陪佢去找試場,我一定拒絕(正常智商成年人唔會 google map 、巴士app 都唔識用、的士唔識搭卦,去一個陌生地方我夠係要自己摸索點去啦,我咪又係咁揾…)
所以非常感恩我仔係正常17歲青年人,考試期唔想見到我多D (我仔都係今年3月DSE )

侯爵府

回覆樓主:

我把這post 給我仔睇(佢啱啱溫完書,先會得閒理我、同我講嘢),我仔話「痴線,梗唔會啦」……。感恩。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 19-1-4 00:12
唔知反對的jm自己有冇仔女考過DSE呢?
純粹想知道有經歷過同冇經歴過嘅分別,或者係做人媽媽未?
...

同意
未去到果個階段,根本唔明

有無兩歲媽媽開帖講bb心理壓力?無亦無需要
有無兩歲媽媽擔心一句話會破壞親子關係?無亦無需要 (當你有壓力,向最親嘅人求助,最親嘅人話唔駛開飯呀、你憑咩呀、個個人都有自己責任架啦,呢d咪就係傳說中嘅難聽過粗口囉)

珍珠宮

野原美冴 發表於 19-1-3 23:04
自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
仲有個零月考DSE, 阿女叫我放一 ...

你女好信任您,都算系一種安慰,取個平衡,攞二星期囉,至小可以煲下湯水,傾下計,精神上支持佢都好丫

子爵府

回覆樓主:

斷斷續續咁放,即係放2日返1日工咁囉。
我一定陪佢度過。
整下野食、煲下愛心湯水、為佢打氣,呢啲好重要,分分鐘會影響將來母女關係㗎。慎重考慮一下。
我自己覺得,佢考唔到,就會埋怨你一世,可能佢真係想你喺佢身邊支持下。佢考得好,你當然開心,不過佢一定會記住,媽媽是多餘的,以後不會再揾你,有乜事都唔會再開口同你講。
仲衰啲,佢溫書時有壓力,你又唔在場,後果會點?
你要考慮一下最worst嘅情況係乜野?係迫佢單獨面對壓力緊要丫,還是佢壓力爆燈無人喺身邊,隨時諗唔開緊要啲?
放下幾日假陪下囉。

伯爵府

+3金熱血

野原美冴 發表於 19-1-3 23:04
自從佢升高中開始,我已經完全放手,呢三年都係佢自己顧自己功課測驗考試。
仲有個零月考DSE, 阿女叫我放一 ...

孩子現在考IAL,我無做野安心陪佢去考試。完全放心。工,遲D再手揾過。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Fion_Chan 發表於 19-1-4 02:47
我把這post 給我仔睇(佢啱啱溫完書,先會得閒理我、同我講嘢),我仔話「痴線,梗唔會啦」……。感恩。
...

我個女都無咁要求,事實上佢大部分時間都唔喺屋企,自己去左圖書館
但我知佢有壓力
如果佢不尋常到出聲叫我陪,我覺得「相當有嫌疑」,會謹慎處理。而唔係唸都唔唸直接覺得「多餘」

珍珠宮

醒目開學勳章

pumpumpurin 發表於 19-1-3 23:47
唔怪得而家啲大學咁頭痕,大學生都要帶埋家長番學。好聽啲叫家人support, 難聽咪就係直升機父母。
十八歲 ...

我女都係今年考大學,由選科揀學校考試面試全程自己攪

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女都有講會喊,佢係過左先講。出得聲,即是有需要。

珍珠宮

醒目開學勳章

Fion_Chan 發表於 19-1-4 02:36
其實我都覺得仔女有咁要求,非常不尋常。如果我仔有咁要求,對我來講真係有極高難度,我份工一定唔可以咁 ...

我女同你仔一樣,鐘意自己攪掂,我女今年一樣考大學,如果佢出聲叫我陪我都會覺得唔尋常,可能真係太大壓力

首頁
34567...25

尾頁

跳至