0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我而家都矛盾緊退唔退奶好,覺得自己明明有奶但唔餵好對唔住個女。但係身體真係唔容許。結果,我上星期開始飲回奶茶,回到1日得一餐返而舒服好多。因為無乜奶想出街又得,又唔洗再用手擠,泵10分鐘已經無出奶。而家打算自然無奶就停。
好明白你感受,大家都勸我飲奶粉都有營養,但係身為媽媽想俾最好仔女,加上明明有奶唔餵,覺得自己係咪唔夠勤力捱唔到苦。而家我反而覺得最緊要搵到自己最舒服嘅方法,無論餵定唔餵,自己開心最緊要。

禁止訪問

別墅

其實唔餵人奶都無問題
我自己都係返工就轉s26 比bb
最緊要佢食得飽

複式洋房

回覆 prswinki 的帖子

就係呢種有但唔俾而好内疚嘅感覺令我好忐忑。
但係有D事真係唔係自己好努力就一定得。首先,出奶慢己經好大阻力,因為會阻左好多同小朋友相處嘅時間;第二,泵得耐同密自己冇得抖,精神同身體差,甚至病埋,完全冇精力照顧小朋友;第三,泵得辛苦,奶量唔夠,自己又會好唔開心,然後日喊夜喊,唔想見人,抑鬱到一個不能自我控制情緒嘅地步。

我宜家其實已經續步減少泵嘅次數,希望自己可以抖返下,回到氣。不過,又係個種有而唔泵嘅感覺令自己好難受。我有時諗,係唔係撇脱D,飲回奶茶停左佢就算。

前日99係呢幾個月黎第一次出現啦。佢第一句就問我,宜家一日幾餐人奶?我老公即刻話佢叫左我返工唔好再餵,點知99問BB得唔得呀?其實咩叫得唔得?B B宜家一日都有2餐係食奶粉啦有咩問題?

就係咁我又喊左一日,而且仲專登泵奶泵返耐D。我唔知點解自己要咁做,不過係好唔開心好唔開心...

剩返兩星期開工啦,99仲話呢兩星期會每日黎一陣練下餵奶湊B B。我心入面好驚,好慌,但為左B B又唔想搞到關係唔好。我可以點做?

複式洋房

回覆 Darjeeling_ma 的帖子

好想知你當時用咩方法退奶?我真係好矛盾,自己減少泵嘅次數好似係我親手攞走一D可以俾B B寶貴嘅野。

我唔知我咁諗係唔係好唔正常?

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-20 10:39
回覆 Darjeeling_ma 的帖子

好想知你當時用咩方法退奶?我真係好矛盾,自己減少泵嘅次數好似係我親手攞走 ...

我叫陪月去藥房執回奶茶,但係你預飲完會乳線收縮,勁谷。佢叫我唔好泵,唔好搞佢,用冷敷就收奶。但係最難受係飲完會推晒啲奶出嚟,直情係一除bra 就噴奶柱。搞到我覺得明明自己多奶但唔餵,好內疚。飲咗幾日回奶茶由可以餵到3餐到得返一餐,點知可能太急,bb 腸胃唔適應2-3日先去到一次便便。有次佢谷到痾唔到爆喊我就抱住佢喊住話對佢唔住,媽媽太無用,媽媽手又乳線幼搞到佢無奶飲。所以如果你回奶都最好慢慢俾佢減人奶餐數。而家我收到淨返一餐反而人舒服啲。因為無乜奶就無塞,每邊泵5分鐘就出晒奶,可以瞓過夜唔起身,人係精神咗又開心咗。

男爵府

仔仔因爲我陪到佢出去玩,又開心好多。當我同仔仔講唔再泵奶嗰陣佢係開心到飛起。而家陪佢出去玩全日,一係就手擠奶,一係就忍到返屋企。輕鬆好多又有奶俾妹妹。算係咁。等到5月再諗下返工前全收。

你都加油,我好明白嗰種明知自己已經到極限,但收奶又覺得好對唔住細嘅感覺。可能你同我一樣泵太耐係太多奶塞住,回少少等佢通咗再泵可能好啲。或者你試下叫99唔好上嚟住,我真係落咗禁令除非我老公喺度,唔係唔好上嚟。佢上嚟我入房。雖然外人睇我無禮貌,但係無人會明白我一聽佢把聲已經手震心跳想喊,好怕佢問我點解唔埋身無奶俾妹妹。保護自己精神狀態都好重要。

複式洋房

我第一胎時冇工人冇陪月,6299日日精神折磨我。為左出口氣,一日得一兩餐奶量我都死擠,直到仔仔歲幾兩歲。其實並唔享受,係為口氣。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-20 16:43

我第一胎時冇工人冇陪月,6299日日精神折磨我。為左出口氣,一日得一兩餐奶量我都死 ...

我第一胎得陪月咋。你99肯湊都算好啲,我99嚟淨係出口術咋。bb漏尿,一定係你包得唔好;嘔奶一定係你掃風唔得,我見人哋唔係咁餵奶掃風。唔夠人奶就因為你無埋身,仲話點會埋唔到身,bb喊就話係時候啦,你除衫餵啦仲怪我因爲無埋身所以佢個仔要餵夜奶(其實我個仔一個月已經戒咗夜奶,加上我有幫手掃風)

最慘係大仔無poo poo係奶粉熱氣,我仲好記得嗰句氣今時今日全人奶囝囝又點會無poo poo。所以我今胎點都唔會俾佢過嚟,我好怕佢又怪我人奶唔夠。其實做人阿媽點會唔想俾最好仔女,當自己已經怪責自己同時再有人唔知頭唔知路加把口真係會抑鬱。你餵到歲幾兩歲好叻叻

複式洋房

回覆 comeonbb001 的帖子

你早晚一泵夠B B食幾餐?同埋你幾點泵?

大宅

回覆樓主:

我都唔係富媽媽,一直半人奶半奶粉
見到好多人咩都無做一生完就勁多奶
但自己算有追過下都算無咩進展

成日聽人講埋身多/泵得多,就會多
半夜要追奶
事實係咁易嗎
全職湊,開頭陪月喺度,我係佢一入我屋我就衝去訓,初生b本來已經半夜成日會起身,果時半夜太攰直接俾呀b埋身食下嘅
半夜隊友係零協助架,頭一個星期係我媽黎左屋企stay半夜,我叫做有可以抖下咁

一路以黎陪月都有煲啲上奶湯俾我,但我奶量無點上到,可以話我懶,少泵,最多一日四次,但我自問真係無精神了,而我深信唔夠訓都唔會多奶
陪月完左後我係再輕鬆啲面對,無晒啲湯水得啲炒米茶架咋

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-24 06:44

你早晚一泵夠B B食幾餐?同埋你幾點泵?

產假後(bb3個月大)返工,初時早晚一泵都有150-160ml, 夠食2餐,但自從上2個月黎m後開始收奶,每次只有110-140ml, 開始要縮成1餐。

早上6點起身泵完就返工,放工8點泵。

複式洋房

有冇好谷?每次要泵幾耐?我隔4小時泵都要成45分鐘都唔夠B B一餐。

男爵府

回覆 Kingsleypo 的帖子

已經好耐冇谷既感覺,通常機泵到一半(25min), 就改用手,因為太少奶,機泵唔出,前後45min, 唉

複式洋房

如果泵2次都有2餐都好好。我係諗唔到咩時間泵好D...又唔想返工泵影響放工時間,放工先返屋企泵大仔又要我陪。

男爵府

回覆 Kingsleypo 的帖子

有老公睇住個仔我先可以泵,否則好難

複式洋房

回覆 Chingyeeyeee 的帖子

返工時收奶,你有冇好糾結?你有冇曾經諗過返工泵?

人人話餵得幾多得幾多,咁有少少奶但收奶係唔係就錯?

複式洋房

Prswinki, 你仲有幾耐返工呢?我仲有一星期咋,好忐忑,宜家已經一日2泵,退唔退好?好攰...

複式洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-27 09:36

Prswinki, 你仲有幾耐返工呢?我仲有一星期咋,好忐忑,宜家已經一日2泵,退唔退好 ...

唔記得係邊度睇過一句說話,好啟發到我!「BB最需要既唔係媽媽既奶,而係一個身心健康既媽媽。」 所以唔好俾自己太大壓力

別墅

Kingsleypo 發表於 19-4-27 07:41
回覆 Chingyeeyeee 的帖子

返工時收奶,你有冇好糾結?你有冇曾經諗過返工泵?

初初好糾結架,因為我都算係有奶,我其實仲專登買左個雪櫃for擺人奶,仲諗住買多個放公司,因為公司冇雪櫃,而餵得幾多得幾多,都要配合天時地利人和,如果我唔使返工我一定會照餵,但返工泵奶都要公司配合到先得,媽媽如果餵人奶咁大壓力,不如試下轉奶粉,bb一樣可以健健康康架,我仔飲奶粉到依家6個半都keep住大碼size

首頁

尾頁

跳至