時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

arrowmark 發表於 19-4-15 16:59
反正你一天不修改法例,我們就有這個合法權益⋯⋯

咪睇吓福伯點樣司法覆核囉。

子爵府

tester5 發表於 19-4-15 15:35
回覆 choc_choc 的帖子

其實樓主想講咩?完全唔明?

丁權覆核案。依家判咗丁屋只可自住不可買賣。樓主見財化水所以癲咗。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

放長雙眼睇如何演變中

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 19:42

在基本法那章那節你都唔識答,咁就撒賴唔玩喇。咁以後 ...

Google 一下啦⋯⋯問埋啲小學生問題
自己返去玩小學常識問答比賽啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

arrowmark 發表於 19-4-15 20:35
Google 一下啦⋯⋯問埋啲小學生問題
自己返去玩小學常識問答比賽啦

你話基本法有,你唔識就米亂講,小學生都誠實過你。穿崩就玩賴皮。

去睇下基本法第24頁,有關土契约第122及123條,丁屋係唔可租俾非原居民父糸血统的人,更唔好講買賣俾外人了。

新界丁屋及村屋的土地係政府租出的土地。地契完左,可由政府收回再制定法案處理。

大宅

回覆樓主:

呢個樓主擺明撩交嗌,唔知咩居心

珍珠宮

snowshine1357 發表於 19-4-15 15:38
其實如果係起嚟自住,我覺得無問題,因本身意義都係咁,可惜自問一下依家有几多真係自住??賣丁權,起完 ...

同意。原居民若自住可供地予起屋,但要好似公屋/居屋一应樣,不准買賣,不准出租,否則要補巿值地價。另移民走左,不能申請,不再自住,要交还予政府。
就算基本法保原居民權利,也只是住的權利,不是保原居民囤地發財的權利。大家都是土生土長,為何原居民可要政府供地助其賺錢?

男爵府

snowshine1357 發表於 19-4-15 15:38
其實如果係起嚟自住,我覺得無問題,因本身意義都係咁,可惜自問一下依家有几多真係自住??賣丁權,起完 ...

其實係政府無能only, 你一search屋村式住宅,大把係發展商/地產商既盤,係套丁起既,原居民有錢有地都自己起左啦,洗鬼賣丁俾人賺? 買到地又向政府好快申請到既都係地產商。政府如果大力打擊呢啲商人,其他細散戶都會驚唔做,係政府無能唔敢搞啲地產商/發展商啫,我有親友係律師樓做文員見到佢老細幫唔少呢啲發展商搞申請起丁屋。政府專捉散戶魚毛蝦毛就當自己做左野,勁無能,查下啲發展商,唔俾佢地申請等等都打擊到套丁啦。

男爵府

LokYauYau 發表於 19-4-15 22:54

同意。原居民若自住可供地予起屋,但要好似公屋/居屋一应 ...

原居民啲地係自己,幾時要政府供地佢地賺錢。其實你知唔知咩叫原居民架?香港政府成立前,人地已經係度住,自己擁有土地同祖屋。人地都冇拎過政府一分一亳,你講咩政府要俾地佢地?不如你check下先發言啦。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 20:48

你話基本法有,你唔識就米亂講,小學生都誠實過你。穿 ...

政府有條例可轉讓的,新丁屋頭唔知幾年可補地價轉讓。我親友在律師樓做呢啲文件交易告知的。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 20:48

你話基本法有,你唔識就米亂講,小學生都誠實過你。穿 ...

丁屋啲地唔係租政府,係私人土地。你估真係個個都係高爾夫球會,xx會咁高檔,幾百蚊租30年咩?套丁要買地買丁加俾錢起架。租政府地起?真係未聽過,如果有得租我都想租,不如你話大家知點租,我諗大家都有興趣租

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

irisyau4127 發表於 19-4-15 19:52
住可以
但反對用黎謀利

贊同

子爵府

畀面勳章

arrowmark 發表於 19-4-15 15:24
香港是法治社會!我們原居民的利益寫在基本法入面,受法律保障!
我們就是真正的本土,土生土長香港人,這 ...

為左引到更大迴響,你真係用心良苦,但BK既C9's 真係無乜幾位get 到!好好笑!
Kirsten born at 31/12/2003 N/B Weight = 3.33 kg One Month = 4.6 kg Two Month = 5.37 kg Three Month = 6.11 kg Four Month = 7.3 kg (70cm long) Five Month = 8.11kg Six Month = 9.37kg (72cm long) 7.5Month = 10.9kg (24 lbs) 8 Months = 11.1 kg (24.4 lbs) 9.5 Months = 11.5kg (25.3 lbs) 10.5 Months = 11.8kg (26 lbs) 12 Months = 11.4 (25 lbs) 16.5 Months = 30 lbs 20 Months = 16kg (35.2 lbs)

珍珠宮

九暈畏 發表於 19-4-15 23:18
原居民啲地係自己,幾時要政府供地佢地賺錢。其實你知唔知咩叫原居民架?香港政府成立前,人地已經係度住 ...

如果個case第係3種,我同意自己條村私人地唔可以阻。。但第1第2個case政府有出手,依家政府係hold左地包括作丁屋用途woh

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

LokYauYau 發表於 19-4-15 23:59
如果個case第係3種,我同意自己條村私人地唔可以阻。。但第1第2個case政府有出手,依家政府係hold左地包括 ...

出售地俾原居民應該可能十幾廿年前有卦。我親友聽過有case當年港英政府徵收原居民地,收完幾年規劃完,有淨既地係有巿價賣返俾原居民,原因係果啲地地質afford唔到重型大廈建設,怕有沉降,所以就轉賣返俾原居民起果啲3層高既村屋。
第二種,係政府有需要徵用原居民土地先會同佢換,例如高架鐵路下既地唔適合動土,怕影響地鐵沉降。另外都聽過係大渠附近既土地都唔適合建屋等。你估政府白痴架咩?
但由頭到尾都冇果啲咩租政府地起丁屋囉。

伯爵府

cool2000hk 發表於 19-4-15 18:52
反對就低質?讚成就高質?

仲有,反對嘅一定係黃絲、廢青
買定花生睇下呢到班高質藍絲成功人士點回應

大宅

而家阻樓主發達,佢梗係發爛渣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

馬爾太 發表於 19-4-15 20:12
丁權覆核案。依家判咗丁屋只可自住不可買賣。樓主見財化水所以癲咗。
原來咁,但點都唔應該針對黃絲掛?奇奇怪怪~

首頁

尾頁

跳至