自由講場

跳至

首頁
34567...39

尾頁

大宅

Jasber 發表於 19-5-1 00:37
賣主仲覺得自己理直氣壯果下好笑

咪係
賣家根本吾應該賣部壞機比人
開到機 不等於 部機係正常運作
更加吾應該用Dyson 同 H去作比較,話自己吾care果400蚊
買家好有耐性好有禮貌,居然買部爛機返黎仲信你走去買過新電池
希望樓主退錢果陣可以同買家講聲sorry,冇check清楚就賣比佢

珍珠宮

王國教室勳章

我呢度都見識過一個女人,我上網買書買多左套,超平讓出。
個女人自己無來交收,叫佢老公嚟,佢老公超無禮貌,一手搶過套書,俾錢就走,我叫佢check佢無check!
夜晚個女人鬧我,話我呃佢錢又話套書有爛又乜乜!
叫佢影相睇,原來係個盒有條痕!我賣俾佢時根本無咁佢老公又唔睇又唔知佢老公點處理過!
屈我都算,仲講難聽話,我block左佢,唔敢再賣,寧願放fb問有無朋友要,送就算

大宅

jeremylui83 發表於 19-4-30 23:36
charge電幾個鐘,吸得五到十分鐘,咁咪即係廢物?ok, 賣二手係唔會好似全新咁,但咁重要嘅瑕疵,一定要講清 ...

Agree

翡翠宮

回覆樓主:

我唔覺得買家咁樣算係完美主義~

男爵府

gloriehungws 發表於 19-4-30 22:53
再續

睇晒⋯唔覺得買方有問題,反而賣方好幾句喺寸人,這種賣家真喺唔幫襯好過

大宅

換過舊電都唔係問題,最怕換完先知原來係其他零件出問題,賣家有責任試清楚,如實例明效能,清楚說明的話一賣一買,大家心中都有數!

男爵府

賣家冇disclose功能問題,買家冇錯
如果我係賣家我會提出退出一半錢,補償返佢換電

子爵府

hp666 發表於 19-4-30 23:55
我覺得買家真係好好,$400買舊垃圾返來,仲係咁比人串都咁好禮貌,d 咁既垃圾其實送都嫌阻掟
...

呢度大部分嘅人都好理智 只有極少數嘅人幫樓主

大宅

賣用唔到嘅垃圾俾人,格硬屈人買二手野係想要全新quality,二手都要functional先得㗎,係咪吸到一秒都叫”用到”?

仲好意思拎上黎講

子爵府

好媽媽勳章

Jasber 發表於 19-5-1 00:37
賣主仲覺得自己理直氣壯果下好笑

佢出得post覺得自己啱都唔好笑,竟然有咁多人撐佢嗰下先

子爵府

ava_va 發表於 19-4-30 23:11
其實如果差電有問題,我覺得賣既時候要寫明
講真如果差完電只係用到5分鐘,送比我我都要諗諗要唔要,雖然最 ...

Hi

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

睇晒對話全文。
買家無問題,唔係完美主義,佢講左無要求2手貨有新貨質素,係失望charge足電後只吸到5分鐘,咁樣又好難令人接受禾。睇得出買家努力去搵方法令部機正常運作,唔駛賣家退款。
賣家無試清楚就放部機俾人,開到機唔代表操作良好,雖然,最後都肯負責任退款,但言語間就令人唔舒服,根本唔需要講咩自己用名牌野,唔旨在呢幾百蚊。。。兩樣野黎。

複式洋房

husky1206 發表於 19-4-30 23:32
其實賣家出售時有無寫明要自己更換零件?如果無,我用$400買舊要自己fix既廢物黎做咩?唔好成日提住咩dyson ...

同意。

ps 我買層樓最平都幾百萬啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

amax18 發表於 19-5-1 01:34
賣用唔到嘅垃圾俾人,格硬屈人買二手野係想要全新quality,二手都要functional先得㗎,係咪吸到一秒都叫” ...

仲要屈人整壞佢部機

男爵府

chole_bb 發表於 19-5-1 01:35
唔奇呀,好多人都係咁,佢地啲邏輯係自創既。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

部機你check 過無問題先攞走喎

我都想知係街點check到去運作正常

而家人地話部機吸得幾分鐘
呢句嘢想掂

大宅

chole_bb 發表於 19-5-1 01:35

仲要有人話吾應該理個買家,貨物出門恕不退換,我覺得好恐怖,同騙案有乜分別?

珍珠宮

gloriehungws 發表於 19-4-30 22:51
唔想主觀描述,純分享經歷。詳細見對話內容。預左有正反2派回覆

很多對話,我已經閱畢。
咁嘅,我個人覺得:
站在買家立場,佢都唔係話完美主義者。只是一部robot 吸麈機,買回來只能運作5分鐘,之後又差唔到電,即使二手貨功能上打個折,但這個運作功能又真係很強差人意。但買家仍努力希望通過買新電繼續用,並說明新電價錢不計入退款中,這是個講理的買家。
站在賣家方面,賣家肯為買家揾聯絡該公司的渠道,又耐心地商討這麼久,最後還可以回收貨品和退款,這是一個很有信用的賣家。
最後值得一讚的是,
在買賣雙方的冗談之中,
雖有意見分歧的局面,但雙方都以事論事,找尋對策方案,並沒有互相指罵丶侮辱⋯⋯。
這一點,是非常欣賞兩位的。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kirstyau 發表於 19-4-30 23:01
我覺得如果一部機械人吸塵機行得5分鐘,即係廢,1蚊都唔值。再講話換電,又點知換完一定得,保養又過哂,一 ...

Agree

首頁
34567...39

尾頁

跳至