自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

唔湊啦,我唔鐘意小朋友又唔恨抱孫,自己計掂數先好生,唔好生出黎話為咗等我有孫抱呀我湊自己生果個都湊到五癆七傷

我最多唔收家用,講真我不嬲都覺得冇錢係唔應該生,生得出就應該自己搞掂。咁當然一日半日幫你睇下就冇所謂啦,但你兩公婆返工交個孫比我就真係咪搞

大宅

yanbb12 發表於 19-5-4 13:17
大家一家人,有需要嘅咪幫囉,屋企大門永遠為個囡同個孫而開。

你講得好!我亦係咁。

珍珠宮

如果到時我識湊又湊得叻,可以試下嘅

禁止訪問

大宅

BGCOME08 發表於 19-5-4 10:32
我就唔會幫手湊嗱,幫幾日就得,長期就咪搞。諗得掂先好生。

我奶奶都係咁做,我又覺得好有道理,日後我都會咁我我仔講

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我表面會同佢講話我唔會幫佢湊!

但係事實真係有雖要都會幫,但我會要求佢請工人做粗重功夫、早起夜睡和濕手濕腳的工作,請唔起工人就唔好生。喺囡初小時我們亦已經達成這共識!由細要灌輸:冇老憑幫手湊孫這回事

公爵府

WingYeung0419 發表於 19-5-4 15:10
我奶奶都係咁做,我又覺得好有道理,日後我都會咁我我仔講

係,其實係啱架,湊大自己仔女已完成任務,點解仲要幫人湊埋孫?自己仔女自己湊,冇本事就唔好生,唔可以長期靠人湊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

做BACKUP可以 長湊就唔好

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

kayen 發表於 19-5-4 10:34
no!費事鬧交收場、幫手睇頭睇尾就ok!

X 2; 幫手湊實有好多矛盾

男爵府

我無4大長老幫忙,所以馮有突發事,例如:工人放假都好頭痕。我明老人家唔係老馮要幫忙,但當你忙到不可交加及有需要找人幫忙時,我真係有一點羨慕那些有父母肯用愛無施幫忙的朋友,亦理解到他們為何與上一代有緊密家庭關係,不過我都明這不是必然,亦有些因湊小朋友問題而令關係緊張!
要我全身湊孫,我未必想,但我會睇佢地經濟及實際情況而定;有需要,我唔會見死不救,短期或有需要我會幫忙,但我會事先表明我意願及驚弄壞關係嘅憂慮,另亦要尊重我湊的方法。到退休,我都想有我自己自由時間,但一家人若有需要,都會互相幫忙,我覺得這才是一家人嘛!

珍珠宮

回覆樓主:

唔會, 佢唔生最好

子爵府

issactmaria 發表於 19-5-4 15:45
我無4大長老幫忙,所以馮有突發事,例如:工人放假都好頭痕。我明老人家唔係老馮要幫忙,但當你忙到不可交 ...

同意。
最慘係連突發有事時都冇人幫手,果種無助,連親人都會怪罪你

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

issactmaria 發表於 19-5-4 10:29
日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

馬死落地下行,冇話得唔得~

如果兩個後生乖嘅,就幫佢湊囉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔會主動話幫,但有需要都會幫

禁止訪問

男爵府

沒有他們的幫助,只是外婆偶幫下手,因有褓母或姐姐湊

水晶宮

kayen 發表於 19-5-4 10:34
no!費事鬧交收場、幫手睇頭睇尾就ok!

對!怕嗌交,做個好朋友夠了!
自由太多會令世人失去平衡

禁止訪問

首頁
34567...11

尾頁

跳至