自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可以令到自己開心就值得
如果迫你儲起晒啲錢,慳住咁生活係唔開心就唔應該咁做
人工10%都唔係大洗啦

人生在世,已經唔容易
小量金錢買得到自己快樂我會繼續

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

kitlinggloria 發表於 19-6-7 22:07
我平時會將人工10%左右當做happy fee 大約1000蚊, 係用黎比我任洗任買 就係為左減壓 主要係打機用黎 ...

完全認同你,我exactly 和你一樣,攞人工大約十份一任性買嘢、食嘢去減壓,因我份工好大壓力,又冇人聽我傾訴幫到我...

買完嘢可以開心返

水晶宮

kitlinggloria 發表於 19-6-7 22:07
我平時會將人工10%左右當做happy fee 大約1000蚊, 係用黎比我任洗任買 就係為左減壓 主要係打機用黎 ...

我好欣賞你的做法、10%俾得起又唔入肉、自己開心就得、人人價值觀唔同、快樂無價、就算用更多既錢都未必買到快樂

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

值,用錢能買到快樂是值得花的,而且我覺得每月1000不算多,我自己每月都有固定儲一筆錢,再俾埋小朋友參加活動的錢後,餘下的我就隨心用,貴野好少買,多數係同屋企人出去食下好味野,咁都已經會開心好多

我自己覺得人生苦短,要及時行樂

男爵府

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己既錢駛咩同人交代,喜歡做咩就做咩

子爵府

若你在這10%以外,仍有其他的應急錢,有起急事都不須向人借,向人求助,那ok.無人能管你。
但若有起正經事急用錢,便必須向家人求助,問人借,那麼你便是任性。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁你人工幾多成用來儲先,如花10%,儲唔倒30%,退休後未必夠洗。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-6-8 18:24
咁你人工幾多成用來儲先,如花10%,儲唔倒30%,退休後未必夠洗。

我正正就係儲30% (擺定期)
無問人借錢 無欠咭數 如果急事都有舊錢可應付 不過舊錢就類似定期咁 唔係話拎就拎到 無特別去儲流動cash

男爵府

萍pig 發表於 19-6-8 18:17
若你在這10%以外,仍有其他的應急錢,有起急事都不須向人借,向人求助,那ok.無人能管你。
但若有起正經事 ...

無問家人借錢
反而係有時家人唔夠用問我拎多啲

男爵府

支持有happy money!

男爵府

lily233242 發表於 19-6-8 16:26
完全認同你,我exactly 和你一樣,攞人工大約十份一任性買嘢、食嘢去減壓,因我份工好大壓力,又冇人聽我 ...

任性買野 呢個term形容得好好

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

1000買到快樂好平
另外課金1000俾我既快樂
我估轉到其他野一千會唔夠

利申每個月用一千去賭
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

回覆樓主:

買啲只著一次就唔著嘅衫又唔好,地球又多件垃圾,上無謂興趣班好似好啲

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

及時行樂 醒目

首頁

尾頁

跳至