自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

朋友係獨女,本身同媽媽生活。識了外國人男友後便在外國同居生活,很多年了。留低媽媽一個獨自在港生活。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

可以嘅話,帶埋父母過去,又或者,叫父母英國住吓,香港住吓,兩邊飛,再唔係,等小朋友大D, 等佢地自己過去留學。
最近我有親人走咗,佢有5個仔女,全部97前移晒民,老人家過身時,1個仔女都唔喺身邊,好心up

珍珠宮

王國教室勳章

muimui2 發表於 19-6-12 11:09
估唔到咁多人話移民係不孝。

睇樓主字眼,有頭髮都唔想做「辣喱」,如老公想走,又唔想同仔女分開,咁唔通 ...

我爸,我爺麻都話,孝心唔係咁,就算一齊住不孝就係不孝,有孝心,每年見一次都夠。
我爸教我地,仔女大左係獨立,一定想佢地有最好發展,佢叫我第時仔女要去邊就支持,自己老左就自己打算。我同老公都共識左點退休,仔女有自己世界。
P.S: 我父母好孝順,而我grandparents 係堅持自己住!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如你問我我會覺得非常不孝,咩理由都好,父母養大你,你掉低佢哋。你小時眼中世界只有父母,父母年老時眼中世界只有仔女。

當然人人感情不一樣,人哋點做我唔理,我自己就唔會咁做,點忍心?!

大宅

hsbc005 發表於 19-6-12 08:31
唔好意思,如果父母尚在就咁走,我真係覺得不孝,只係個人意見。

好認㓊, 一是帶埋佢地走

珍珠宮

回覆樓主:

其實現在科技好發達, 飛機又唔係貴, 要見面都唔係好似以前咁難

珍珠宮

acskphc 發表於 19-6-12 11:27
朋友係獨女,本身同媽媽生活。識了外國人男友後便在外國同居生活,很多年了。留低媽媽一個獨自在港生活。
...

識一家有兩個女
大女美國留學嫁鬼不回來
細女智障返庇護工場
爸爸做生意經濟不成問題
對大女嫁鬼好反感
兩老再老D+個智障女要照顧
都是一個棘手問題

珍珠宮

其實上一代父母同這一代比較吾同 ,上一代一般學歷比較低,比較怕事,比較以子女為中心,比較沒有自己生活。加上樓主如果移民,父母差不多70,又獨女,又close. 所以樓主自己考慮清楚。

講真自己這代,如果我小朋友移民就問題不是那麼多。
我識2個家庭, 反而幾年前舉家返香港陪年老老人家,仔囡讀國際。

別墅

木土土 發表於 19-6-12 09:47
父母明白諒解完全不怪子女移民,但唔代表佢地無唔開心,唔代表佢地唔需要有親人在身邊照顧!年紀大,真係 ...

孝義兩難存,要怪誰!

伯爵府

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:17
唔好意思,又唻一個移民post, 希望大家包涵。

父母得我一個女,小朋友出世後都多得佢哋照顧,大家住得好近 ...

同父母一齊過?
你地諗住去邊呀?
我地都諗緊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

非常不孝

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

rean_chau 發表於 19-6-12 09:06
趁父母仲健康,快啲搞左先,settle左果邊再諗。到時佢哋可以兩邊住,可能可以適應外地生活,申請埋佢哋過去 ...

AGREE 趁佢地重後生, 都仲係6X歲, 你地早點過去, 佢地現在都健康, 可以飛黎短住, 你地又可得閒抽空回來。
SETTLE好個邊, 萬一過多十零年, 佢地年紀大, 你地選擇回來照顧都仲可以。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-6-12 09:56
你亞媽有冇回流?

我自己在96年回港,係回來探亞婆,當時諗住暑假後就回去,但回港第一日,時差晚上睡不著,望著亞婆自己一個人在睡覺,我嗰刻覺得亞婆好慘,究竟呢幾年佢係點樣過?於是第二日我就打電話比亞媽,決定唔再返去,留在香港,自己再找學校讀書......最後,我媽也在97年回流返香港

男爵府

我都同父母傾過呢個問題,我話當你地百年歸老我就會走,始終有老人家是走不到原因之一

琥珀宮

kgm 發表於 19-6-12 15:18
我都同父母傾過呢個問題,我話當你地百年歸老我就會走,始終有老人家是走不到原因之一
...

同父母咁講,不怕令佢地覺得自己負累你?

珍珠宮

gigicatb 發表於 19-6-12 14:20
我自己在96年回港,係回來探亞婆,當時諗住暑假後就回去,但回港第一日,時差晚上睡不著,望著亞婆自己一 ...

真係催淚

但掉轉頭說,父母也不想阻仔女

水晶宮

Honey 發表於 19-6-12 08:34
我係獨女,父母一齊移先移。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老一輩會覺得係架,仲要得你一個女添

象牙宮

回覆樓主:

有得走緊係走,我會為自己屋企著想d,大不了咪出錢叫佢地黎見面,當旅行!其實網上見都好方面啫,做人父母要為自己仔女著想,唔可以再講傳統老土野

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

luvkaka 發表於 19-6-12 08:25
昨晚睇到煮食谷咁我都想走,同老公講佢冇出聲,自己一走了知好似好衰,但佢地又未必會跟我走,都 ...
比你參考下:朋友中,有幾對夫妻中留一個係香港,一個倍小朋友去外國settle。都係想倍住患病既父母,暫時咁既安排都可以。

首頁
34567...9

尾頁

跳至