時政擂台

跳至

首頁
34567...17

尾頁

珊瑚宮

chloelic 發表於 19-6-18 00:30
我既意思系 (1)有返工 (2)有交稅 (3)有盡公民責任, 咁算有貢獻定無貢獻 我提出既只係一個問題黎 : ...

是嗎?是想有反駁論點吧。
但似乎自己都一舊雲, 講得唔清唔楚
若果得個3點, 所謂叫做對社會有貢獻, 要求社會對佢回報實在太多, 太多了。

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章

回覆 chloelic 的帖子

呢位九十後,只是置力描写佢不满嘅事物,这是関於做人態度,如果人人要揾,都会写到一大堆出来,只是我寫唔出,因为我唔係只睇負面嘅人。

伯爵府

LeannBB1102 發表於 19-6-17 23:57
哩個90後講既細個好多mammy都不用返工,只系奏小朋友就得,依架排公屋要排成幾年,依架工時長,已經系短視 ...

我細個排公屋係快,我媽話唔揀地區3年上樓。

水晶宮

LeannBB1102 發表於 19-6-18 00:43
我都系03年出來做野,真系但求有份工,果時做份文職5.5k, 日日ot到夜晚10點幾
...

我97前港英年代畢業,打工。晚晚OT 冇9點最早都8點. 大時大節前都做到零晨兩點(文職).每日為自己為香港打併. 香港人出名勤力,轉數又快. 相反你睇依家d後生?唔少no show, 射波樣樣齊,再加上態度問題. 與其埋怨,不如做好自己,咁樣先係對香港作出貢獻,而唔係細路扭計,一遇到唔岩自己心水只懂發爛.

男爵府

Kittymummy 發表於 19-6-18 00:52
我97前港英年代畢業,打工。晚晚OT 冇9點最早都8點. 大時大節前都做到零晨兩點(文職).每日為自己為香港 ...

因為佢地班中學生幸福過頭,點解依架甘多人跳樓,覺得生活壓力大,因為佢地唔捱得,如溫室中小花,遇小小錯節就要自殺

男爵府

SabrinaR 發表於 19-6-18 00:52
我細個排公屋係快,我媽話唔揀地區3年上樓。

你依架要特快公屋兩年就有信比你簡啦,只要你唔簡擇就快架啦

禁止訪問

水晶宮

LeannBB1102 發表於 19-6-18 00:55
因為佢地班中學生幸福過頭,點解依架甘多人跳樓,覺得生活壓力大,因為佢地唔捱得,如溫室中小花,遇小小 ...

所以反送中呢單野,老一輩既人都嘆氣講左一句:香港人太過幸福了。 完全地反映左身在福中不知福既狀況.

男爵府

如果反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利,我一定出來呀。關反中什麼關係呢?以上幾點都是你地致愛公民袋搞出來的。仲有雙非,同差d比外地傭工拿Hkid ,好彩政府贏咗。你地係咪搞錯左?佢哋搞亂民生,等大家不滿政府。然後再叫你地反。唉!

水晶宮

麟媽媽 發表於 19-6-18 00:06
只懂埋怨,別人得到比佢優質嘅生活,人家都要經過努力才享有成果。呢d人可能好適合生活在共產國家,一人分 ...

Agree! 我近1980年代的,以前窮到阿媽都唔認得我,阿媽做工廠妹,老豆唔生性做地盤,呢度3日、顆度2日,我地住爛徒置區,老鼠陪瞓,返學見到校長每星期體罰打同學蘿油,見到鬼老要恭敬,因為中國人低等過鬼老⋯⋯!今天我D仔年年旅行,24小時冷氣,但怕將來言論冇自由,怕將來買不到樓⋯⋯!所以去遊行,我今天發覺我仔好廢,一日工都未做過,三餐溫飽,屋企物品未肯幫忙買,但會幫金鐘人士,仲為呢D野鬧中立的阿爸阿媽,一D感恩都冇!我輸哂了!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

chloelic 發表於 19-6-18 00:45
十分應同! 我自己親眼見到好多唔同地方既人既生活質素, 有冰島咁輕鬆簡單, 有非洲 ...

年青只有一次,活在憤怒抗爭渡過幾可惜。有人話香港係天光墟,個個搶完揾夠就走,不過而家唔係咁好景,多啲去外面走走揾機會仲好。我勸啲年青人唔好搞到連回鄉咭都冇,就算而家幾討厭都好,將來無人知,無謂斷自己米路。大陸其實冇想像中咁利害,净識拒絕異見人士入境,怕佢哋搞事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

全部關於民生,問下尊貴垃圾局議員,幾時正正經經開會,問下泛民每日150、聲請難民、所有發展項目停。

珍珠宮

回覆樓主:

難為以前打仗年代嘅人,溫飽都成問題 班後生太幸福而不知,未捱過苦

大宅

幸福花 發表於 19-6-17 23:52
咁你反十百五十啦!反咩逃犯條例!?九唔搭八!真正影响民生又唔搞!

逃犯條例通過咗就會影響到外資對香港嘅信任,
到時外資撤資就會嚴重影響香港經濟,
繼而影響民生架喇

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-18 00:59
Agree! 我近1980年代的,以前窮到阿媽都唔認得我,阿媽做工廠妹,老豆唔生性做地盤,呢度3日、顆度2日,我 ...

同感

男爵府

二小姐 發表於 19-6-18 00:04
那些年,香港錯過的機會。

香港不是沒有機會,而是錯過了太多機會。

矽港、數碼港、中藥港⋯ 我諗嗰位90後當時應該同緊阿媽去公園玩,冇見證過,而我依種老鬼現在回頭睇番,唉⋯ 其實好心痛

禁止訪問

大宅

eggcarol 發表於 19-6-17 23:57
全世界欠左佢咁

我地靠自己努力打拼大半世,冇靠過政府,現在比佢地一鋪清袋,香港已C

其實唔係今次因爲反引渡條例而一舖清袋,
而係香港嘅美好由回歸後被慢慢陰乾咗。
而且係因為以前嘅忍忍忍而引發今日嘅局面

禁止訪問

首頁
34567...17

尾頁

跳至