跳至

首頁
34567...17

尾頁

男爵府

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

Cinderella,你好呀!同你打聲招呼先 !我阿女四歲啦,你呢?

jj04july

我阿女比我打得多,而家一嚇就怕啦!好彩,如果又唔受硬又唔受軟時,都唔知店教。
你講得對呀!international school太講自由,所以我米要佢係屋企同出面都受規矩嫁!不過,我地想遲下返英國或移民美國,所以米一早送左女女入國際學校羅,起碼要佢用英語溝通到麻。不過,以家發覺d私校英語水準都好高,又想佢女學好中文,唔想佢覺得中文係唔重要,所以米想送返佢入讀本地學校羅。
你平時多數帶佢女去邊度玩嫁?

做人至緊要開開心心 :-D

別墅

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

puibb,

Hello! 我女9歲啦, 讀緊p.3啦.

我女細時我都有打佢架, 不過 e + 大左就唔打得啦.

侯爵府

puibb

軒軒依家叻仔左架啦, 不過比起同齡的小朋友都係差d.

你又住近st paul? 不好再比啦, 可能你們會輸比我wor :mrgreen:

我覺得, 只要仔女無病無痛, 仔女都係所謂, 不好因為想生仔而生仔, 當彩我都係抱住甘的心態, 但同時亦試下食多d'揀'性的野, 看下係不係真係生仔, 點知又得, 老公好鬼開心.

但原來好多遺傳病都會遺傳比仔, 所以都係女好d, 起碼呢個機會細d. :mrgreen:

男爵府

Cinderella
嘩,你個女咁大個啦!真開心!
我都等緊我呀女入小學啦、入中學啦、拍拖啦、結婚啦…嘩!:mrgreen:
係呀,細個唔聽話打下教訓下就得,大個左上小學都覺得唔好打呀,會傷個小朋友個心呢。大左講到道理麻!
我奶奶話遲早要去告我虐待喎!佢話我打得重手!我都無!

:evil:

男爵府

hinhinmummy
至緊要軒軒有進步!佢大下就追得返嫁啦,唔冼驚!e咁你兩個小朋友都係讀N1?
係呀,我住近st paul,就係因為日日見到,更想送阿女入去讀! :wink: 不過,我都相信你會贏,你咁有信心!!
其實我唔想生,我而家想好好教阿女炸!我放曬我d心機落去嫁啦!唉!教學生重容易,d學生講下道理就明,上堂唔聽書話兩句就聽。但,唔知店解,阿女小小一唔聽話或有小小唔專心做功課時,我都好激氣!唉,教一個我都咁,如果要多個細,我唸我真係唔轉做全職媽媽都唔得啦!
係我老公想要個仔,其實我都想生個比佢,我都想有個仔將來可同佢打下機、躑踏下波,但我又真係唔想放棄份工,到時少一個人搵錢,但又多個細路,都唔知店算。

侯爵府

puibb

軒軒讀n1, 大女讀小一

我plan生第二個的時侯, 係諗住一個讀小學, 另一個先讀幼稚園, 不駛兩個一齊比學費, 甘重皮.

男人多數恨生仔, 我老公果時都係, 但就無講出口, 但照到係仔的時侯, 佢不知幾開心, 還叫我不好周圍同人講, 驚個b小氣, 但都作過兩次小產.

我住果度, 每朝都看到d名貴房車送d仔女返學架(st. paul), 個個都會迫晒係我屋企樓下, 甘你估到我住邊度啦/. :mrgreen:

男爵府

hinhinmummy

依你個女讀小一啦,上年有無參加‘攪珠’呀?聽d家長講第一志願派唔到瑪利曼都派到第二志願聖保祿天主教呀!十二區好似比其他區易入名校咁。

d親戚同我講話生第二個會比較辛苦呀!我生阿女時係早產左呀!重有,我要問下我老公如果第二胎都係女咁店先?嘩,無包單話係一定仔麻。

依你搵佢新工人未呀?

侯爵府

puibb

我個女第一輪已經收左, 所以無攪珠, 我樓上的小朋友攪珠入到mary mount, 另一個入到st. paul, 但我不知邊間, 好似跑馬地? 佢地d校服藍色的(運動衫), 因為我一直都無諗住比對小朋友入名校, 所以無mug點留意.

但可能上年開始出生率低, 所以易左入名校, 我見好多都派得幾好.

別墅

puibb,

個女大有大o既煩, 佢e+好有自己 o既主意, 唔 like我話佢, 有鍾意駁咀, 重要同佢跟功課. 幸好學校唔算多功課 & test, 唔係都唔知點算

我曾經都諗過生多個小朋友, 但係自問無能力再教多個, 好彩我老公鍾意女, 唔駛我追個仔啫 :mrgreen: :mrgreen:

hinhin,

如果係攪珠就係 happy valley st. paul. causeway bay st paul 係直資.

洋房

puibb

你唔好同hinhinmummy比住得近,你多數輸,我就輸得好慘

我都成日帶個女去圖書館wor,可能有撞過都唔定。尤於我個女細,去唔到好多地方,時間亦唔可以太長,所以多數都係公園或行商場。

puibb/hinhinmummy
我咪話幫個女報咗蘇浙pre-nursery既,今朝去咗維多利亞報playgroup又覺得唔差,又想考慮下佢地嘅pre-nursery。我担心維多利亞太自由,其他都唔錯。而蘇浙樣樣都好,但交通就簡直要我命。你地覺得我點選好呢?唔該俾d意見吖!

洋房

Cinderella

麻煩你都俾小小意見吖! 你點睇兩間學校呢?

洋房

我都想生多個陪下個女,但自己都驚驚地,都心大心細。

侯爵府

jj04july

維多利亞一直比我的印象好commercial, 蘇淅就不大清楚, 但係我朋友個仔以前都係維多利亞讀pre-nursery, 但我不知佢邊間分校, 佢讀得好開心, 跟住k1轉左去西區果間聖保羅堂, 出名傳統, 都見佢讀得到.

侯爵府

jj04july

你好似係全職媽媽 可以考慮生多一個, 多個伴無甘悶, 但時間分配真係好重要, 好似我依家甘, d時間真係不夠用, 放左工返到屋企要同軒軒溫習(幼兒訓練), 又要同阿女對功課, 跟住又話食飯, 沖涼訓覺啦.

好彩大女都會自動自覺溫習, 因為佢好勝, 不輸得. :mrgreen:

別墅

jj04july,

我覺得要睇下你想你女小學讀直資 or 津貼. 如果你想你女讀直資學校, 咁維多利亞會好 d, 因為維多利亞入直資o既 %都幾好, 同埋 d 小朋友好似返學都幾開心, 但我都覺得維多利亞比較 commercial & 學費貴. 至於蘇浙, 我唔係太知呢間學校o既野.

洋房

hinhinmummy & cinderella

多謝你地d意見,我都想個女開開心心讀pre-nursery。如果佢係維多利亞番playgroup番熟咗,下年9月自己係度返pre-nursery都無咁驚佢唔適應。我本來諗住蘇浙嚴d可以管下佢,或者應該等佢大小小返幼稚圆先嚴d。

係呀,我都係諗住自己全職先生多個。如果我要返工我就唔會考慮。唔駛自己試,淨係聽你地講都知有幾辛苦啦。

hinhinmummy
你有無覺得自己似個鐵甲萬能俠呢?

侯爵府

jj04july

鐵甲萬能俠? 又未係卦, 尋日去左另一個媽咪屋企開party, 我一個帶兩個, 一個'背朗', 一袋禮物, 又去新都城影相(hello kitty tree), 走時佢地都話我好鬼叻.

但你們不覺女人係堅強, 捱得d咩? 我老公教女教到好'mon', 成日鬧佢.

男爵府

jj04july
係呀,我都唔同hinhinmummy比啦,我知我實輸,哈 :mrgreen: !

你去左邊間維多利亞呀?銅鑼灣個間?我一直都覺得此校很好,我曾參觀過,都結識見幾位老師,我明年都會報此校小一。其實,如非政府學校都會有少少commerical的感覺,我自己就覺得是心理問題,我唔介意有少少commerical的,重之有一間學校是適合女女,可以比到她優質教育就得。我鐘意維多利亞是因為除了程度外、此校好上進!不論校長或老師都是為了教育,而唔係為左份工。eee,講講下好此賣緊廣告!註明先,我係係九龍教。

蘇浙就唔多熟識,只知幼稚園部係有好多家長都鐘意!入到學校,老師、校長、甚至書記都好nice,但教學質數個方面我唔太清楚。

puibb

男爵府

hinhinmummy
嘩,去開party咁開心!ee新都城有hello kitty tree,死啦,我好似out out 地tim..
真係登你開心,阿女第一輪入到學校!我阿女千禧年世,無運!

大宅

Hello

我都是住在cwb呀,剛搬入不久,請多多指教。

現有一四歲大仔和半歲細仔,大仔現讀維記,仍在南區,要到下學期才會轉到cwb。我個仔是坐不定而且是叫唔聽那種小朋友,所以才選擇以活動教學方法的學校給他。初時我也很怕他會太過自由而更加不受控。始終我們都是受舊式的教育,現在才有那麼多不同類型教學方式出現,真怕自己個小朋友是白老鼠Hello

我都是住在cwb呀,剛搬入不久,請多多指教。

現有一四歲大仔和半歲細仔,大仔現讀維記,仍在南區,要到下學期才會轉到cwb。我個仔是坐不定而且是叫唔聽那種小朋友,所以才選擇以活動教學方法的學校給他。初時我也很怕他會太過自由而更加不受控。始終我們都是受舊式的教育,現在才有那麼多不同類型的教學方法出現,真怕自己個小朋友會成為別人的白老鼠。好在他現在的表現我都幾滿意,我最開心的是他每朝自己收拾床舖,間吾中都會自己先做功課等我回來check。而他自己都很喜歡上課,不過學費真的貴了些。

hinhinmummy,

很多謝你給我的資料,現在我終於可以安定下來。

我個大仔都是三歲才開始學說話,那時我奶奶和姑奶成日說「你個仔為何這樣呀?我個孫就不似你個仔那樣...」 ,煩都煩死,自己已經很擔心,她們幫不到什麼還那麼多聲氣,好在後來老師說他的進度都可以接受我才放下心。其實在他兩歲時他已經入學,但估不到他仍然那麼遲才開口說話,也可能是因為我們早出晚歸,家中只有工人與他,沒人與他說話才會這樣吧。現在他一見我們便不停問問題,煩到我死。
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

首頁
34567...17

尾頁

跳至