自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

camanbi 發表於 19-7-9 14:24
咁話佢知,唔退等我去消委會投訴,睇佢知唔知驚

我都驚佢會唔知驚。依家啲人做生意,1萬蚊都唔想賺你咁,價錢不包服務。

子爵府

moli1022 發表於 19-7-9 14:07
可能我覺得9000蚊唔應該咁啦

9000 如果訂造,真係差唔多
我上面都話係期望問題多

當然裝工,果粒螺絲同櫃門可做好,但其他係本身平價松木問題多,呢樣你點嘈都好難大改變。消委會亦幫你唔到。

你話個櫃發霉,同埋有刺,有無相?

子爵府

唔好選松木,木眼好多,真係避免唔到有裂有缺口。選其他木貴尐,但好好多。
翡翠藤器好好多,我訂造過衣櫃,書櫃,書枱加廳組合櫃,魚缸櫃,吊櫃,全部手工不錯。

水晶宮

好媽媽勳章

catmervin 發表於 19-7-9 15:03
唔好選松木,木眼好多,真係避免唔到有裂有缺口。選其他木貴尐,但好好多。
翡翠藤器好好多,我訂造過衣櫃 ...

翡翠都係主力做松木,不過佢地有腦啲,松木可做索色,又有其他料嘅木。
松眼係唔靚,但本身松木用耐左啲色越用越靚。另外,松木好輕身,我自己鐘意三幾年就將房同廳啲傢俬轉位,係松木先可以咁玩。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

洋房

回覆樓主:

就當自己唔好彩,亦上左一課。以後都唔幫襯特格,亦提醒身邊人唔好買。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

原來咁差,好彩無幫襯

男爵府

回覆樓主:

我一年前訂造丁字床,都一樣係一肚氣!見到樓主你呻,先知佢哋咁差!

訂造時應承加錢拆同搬走舊丁子床,師傅嚟到話冇肉食唔願做。 縲絲冇上晒,床尾板頂住插座唔出聲,佢哋走咗我至發覺,自己拆返,幫手嗰個仲要撞埋嚟唔知係咪有心非禮,總之由入門口一刻俾晒說話你聽求其做,絕冇下次!

洋房

tartaqueso 發表於 19-7-9 20:43
我一年前訂造丁字床,都一樣係一肚氣!見到樓主你呻,先知佢哋咁差!

訂造時應承加錢拆同搬走舊丁子床,師傅 ...

唉,可能我地先係唔正常,因為依家啲人就係咁做野,俾錢買左件貨唔包絲毫無損亦唔包有服務。個職員都講慣常都係再約修補,成間公司好似已經習慣左啲安裝唔會第一次就整好俾客。
今次遇到間特西傢俬,總之我汲取教訓,各位媽媽買傢俬醒目啦。

洋房

tartaqueso 發表於 19-7-9 20:43

訂造時應承加錢拆同搬走舊丁子床,師傅 ...

多謝各位媽媽

男爵府

moli1022 發表於 19-7-9 21:12
唉,可能我地先係唔正常,因為依家啲人就係咁做野,俾錢買左件貨唔包絲毫無損亦唔包有服務。個職員都講慣 ...

我冇你咁仔細睇,隔好耐至發覺其他問題。 品質差,高架床有高矮之分,我造高嗰隻。上床時搖到我買咗張樓梯櫈駁腳上落,根本條梯太長太直上落好大困難,再加上房間細,有d部件師傅話唔好上,變成一邊支撐出問題,所以咁搖。 櫃門又總係唔順撞出軌,冇下次!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢間我都中過伏, 之前買個書櫃,又話幾日先至有貨, 好啦等佢幾時幾日送到嚟,發覺送嚟嗰個就係我當日係嗰間鋪嗰度見到嗰個display, 賣個display畀人又唔出聲又唔講, 諗住呃到人。。。 我無去投訴佢,嘥氣啦, 間公司做得出D咁嘅事仲點會理你投訴呀。。 抵死啦。。早幾日經過,我買 書櫃嗰間分店摺咗啦。。 佢咁做生意法,分分鐘之後摺下一間又一間。。最後全部摺埋。。

洋房

手指仔 發表於 19-7-9 22:57
呢間我都中過伏, 之前買個書櫃,又話幾日先至有貨, 好啦等佢幾時幾日送到嚟,發覺送嚟嗰個就係我當日係嗰 ...

見佢facebook荃灣開新分店喎,諗住呃到人生意好好咁,大家唔好信,原來咁多人中過招,呢間公司係慣犯。

子爵府

回覆 moli1022 的帖子

好同意你所講,我c6都話呢一世都唔會再幫襯特格傢俬

我之前係佢觀塘總部訂一張床,係跟佢一張床款訂做,因為要改造,唔係standard,所以成張床最後要9千幾蚊,當日係佢office畫晒圖簽晒名確認,兼且已confirm幾時做好會送

1)到差唔多送貨前兩日,先打俾我話有一部分師傅造錯咗要改,所以唔會按原定時間送,但我哋已經執好晒地方,咁好啦,遲啲送無計,唯有等,錢又俾晒
2)到送個日,上到嚟見到個床兜有一邊板黑晒,因為我c6睇住佢落貨,明明無嘢,係送貨啲師傅拖係路上,唔用板車,整到花晒黑晒,到裝床時,求其上啲螺絲,佢走咗先發現,我一兩個櫃桶係推唔到,有個櫃桶正頭係爛,最離譜係之前話做錯咗要改,繼而要defer日期送的地方,個part仍然係錯,咁即係呢張係原本錯個張,根本無再造

最後mark晒所有錯的地方,send相send email去佢公司,又要隔多兩星期再嚟換個床兜,換錯個部方,整返啲螺絲櫃桶,接近成萬蚊張床,簡真係垃圾

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

翡X傢俬,品質好好多

洋房

HOPEFORBB 發表於 19-7-10 10:09
回覆 moli1022 的帖子

好同意你所講,我c6都話呢一世都唔會再幫襯特格傢俬

我買之前其實都search過好多傢俬店啲comment,但係見特格有蟻定唔知咩,無咩comment. 但現在見咁多媽媽都中過招,希望有多啲幫襯過特格既媽媽分享經驗,希望唔好再有人中招。

珊瑚宮

moli1022 發表於 19-7-6 23:32
丁字床好難搵,都唔好講話老唔老土喇

特格好在冇甲醛,但咁嘅手工真係唔得

洋房

Happyhappylive 發表於 19-7-11 19:41
特格好在冇甲醛,但咁嘅手工真係唔得

依家張組合床已經成個星期仲好臭,唔知有無甲醛。
有無媽媽教我點去啲味。
已經試過茶葉水,肥皂水抹,熱牛奶薰,炭包吸味,但都仲係去唔到味

首頁

尾頁

跳至