自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

呢套係比8,90後睇先有共鸣

公爵府

vencyk 發表於 19-7-17 09:36
我想喊

我在戲院中數次暗暗流涙,到胡迪決定離開寶莉與一眾玩具朋友,我流著不捨又理解的眼涙,為他找到真正的超脫而高興。

公爵府

bbsonyy 發表於 19-7-19 17:19
點解話寶貝係妖精? 佢一直好正面面對所有生活上的不幸, 主人離棄, 被困古董店, 斷手, 從冇一句埋怨, ...

寶貝呢個角色塑造得好好,面對困難的時候,寶貝的能力與人生觀一定可以幫助到自己同身邊嘅人。

公爵府

轉運 發表於 19-7-19 11:53
睇完呀女喊到癲咗停唔到,十幾歲,呢套戲陪住佢成長,好感觸,我見佢喊我又忍唔住喊。睇完成日心 ...

其實呢套戲係一個好好的教材,可以告訴女兒,我們的人生也是如此。 有些人會陪你走一段路,然後你又會遇到另一些人,他可能又陪你走一段路,但亦有可能陪你走完人生。 但不去嘗試,又怎麼知道那一個才是真真正正與你快樂走到人生盡頭的人呢?
這一集探討的,也是走出人生comfort zone的勇氣。 寶貝正是擁有這份勇氣的人,胡迪正是被她這份正面帶動,勇敢踏出人生新一章的第一步。 我會待孩子長大了,再陪他回顧這套電影,希望他擁有寶貝的勇氣,那他的人生才會更寛更廣。

公爵府

brbaby2007 發表於 19-7-17 10:03
沒有對與錯
但我剛相反,
我會掉阿女啲奬盃(只放一年),但keep畫作作品

我都係,成個床下底都係囝仔啲傑作。

琥珀宮

fifilove 發表於 19-7-17 09:15
找一個重視你的人,放棄冷淡你的那個人

《反斗奇兵4》劇情中大部分的角色其實都在沉溺於一名對自己漠不關 ...

找一個重視你的人,放棄冷淡你的那個人。---------- 過程係沮喪-->不解-->掙扎-->自責,之後唔同人有唔同結果,繼續或放下執著。

目前,有個陷於婚姻危機,極需援手嘅朋友,呢齣電影確不錯,推薦佢帶埋阿仔去睇。

伯爵府

fifilove 發表於 19-7-17 09:15
找一個重視你的人,放棄冷淡你的那個人

《反斗奇兵4》劇情中大部分的角色其實都在沉溺於一名對自己漠不關 ...

最尾的時候,眼濕濕
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

親子王國15週年勳章

我覺得呢個結局幾好小主人始終都會長大,就算比 Andy 帶埋 Woody 走,咪又係放埋一二邊做 display, 唔通仲會晚晚攬住瞓?定係等 Andy 結婚生仔,再比個仔玩?

呢集反思左玩具既出路,佢地都可以唔洗跟主人,做自己的主人。當然別離係好傷心,但成長之中就係有無數呢啲時刻,送走舊的,先有位置迎接新的

大宅

vencyk 發表於 19-7-17 09:36
我想喊

me too

珍珠宮

好媽媽勳章

jodyfan 發表於 19-7-21 11:25
認同。女人死守在一個唔愛你的人身邊,是窩囊,是死路一條。

同我講紧

大宅

catherine_lyly 發表於 19-7-17 16:38
我星期六已和仔仔睇,坐我地後面的小朋友係咁飲泣

我仔都不停喊...

珍珠宮

我都覺得呢一集帶出嘅意義比較深層,小朋友未必睇得明,大人都好啱睇
睇到個結局我都有諗過究竟胡迪離開係啱與唔啱?佢嘅信念同佢比自己嘅無形責任太重(或者係佢嘅性格),佢離開我唯一唔捨得同心痛嘅係一班陪伴咁多年嘅朋友,但既然不被重視,我亦非常嚮往佢離開後嘅新生活~我亦相信佢離開會比留低開心!
勇敢、有義氣嘅胡迪係唔應該被困喺一個無存在價值嘅空間,佢值得得到更多
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

水晶宮

2024年龍年勳章

一直唔敢入來, 直至昨日睇完, 搵返呢個帖來睇. 好多人覺得今集悶, 冇笑位. 如果純粹想好似以前3集咁, 想搵笑位笑一大餐然後離開戲院, 真係會幾失望. 不過彼思又豈致於此? 我個人覺得, 今集想告訴大家的訊息, 是"不要忘記自己真正的價值". 一直以來, 反斗奇兵強調的是, 玩具的神聖任務, 就係陪伴人類. 成為人類的玩伴, 是玩具唯一存在的目的. 沒有了主人, 玩具就什麼都不是, 於是出現了性格扭曲的"盧騷", 同千方百計想得到人類寵愛的 "加比".

小叉的出現, 起初不斷說自己"我係垃圾". 的確小叉身上全是無用的物料, 給丟在垃圾桶裡. 直至寶妮出現. 不要忘記, 垃圾成為垃圾之前, 都曾經有它的價值. 寶妮將"垃圾"重身賦予生命, 於是, 垃圾就成為了寶妮的"玩具". 誰說, 一定要購自玩具店, 給裝在靚靚的包裝盒裡才是玩具?

玩具vs垃圾, 在乎人類一念之差, 像 "加比", 換了發聲器又如何? 終極想得到夏夢妮的垂青, 可最終卻被掉進箱裡. "加比"再一次感受被唾棄的滋味.

牧羊女呢, 從外表弱不禁風(起碼胡廸是這樣想)放在房間, 到成為"走失玩具", 可以見到她成長, 變得堅強. 沒有因為被人類遺棄而抱怨,甚至成魔. 她的斷臂, 亦暗示雖然外表有缺憾但都不能阻止她內心的強大.

天下無不散之筵席, 胡廸成人之美, 將發聲器送了"加比", 亦不再固執於要陪伴在人類的身邊(不論是否寶妮)才是玩具生存的唯一價值.

自我肯定, 我的價值, 不為別人, 只在自己.

共勉之

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

moma1023 發表於 19-7-21 13:51
其實呢套戲係一個好好的教材,可以告訴女兒,我們的人生也是如此。 有些人會陪你走一段路,然後你又會遇到 ...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

依套戲可以反思,好似男女關係一樣,男人如果已經唔再愛你,女人點做佢都睇唔到,女人好應該要放手,出面大把世界.............

子爵府

我估唔到到集最好睇!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

睇左,感動
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

moma1023 發表於 19-7-21 13:43

我在戲院中數次暗暗流涙,到胡迪決定離開寶莉與一眾玩具朋 ...

呢個位,我都忍唔住流淚了!
點解一套卡通片可以做到咁touching架!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Moti 發表於 19-7-17 16:34
咁誇張?我睇完覺得一啲喊位都冇。

我都無! 可能習慣左佢地對玩具係貪新忘舊!
放下自在

伯爵府

我好滿意個結局,Woody離開Bonnie同Bo一齊係會開心好多,與其死守係一個唔愛自己既人身邊,係衣櫃入面積塵,倒不如離開,自己去開創新天地

首頁

尾頁

跳至