懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

momgkm 發表於 19-8-5 18:22
大陸擺酒唔會有得賺的,因為回禮都要回好多,金器都唔係個個會俾,尤其c6嗰邊嘅大陸親戚個個都冇錢又孤寒 ...

咁就唔好返大陸了叫c6想辦法推左去啦。

大宅

kissapplegirl 發表於 19-8-5 19:15
你同老公溝通好未呀,最緊要你地共識一樣,就由老公同6299開口
其他真係唔建議答旅遊巴,因為好侷促,一個 ...

呢幾日有作動嘅徵兆,所以未有心機理其他事,諗住等生咗再同c6認真傾一次。其實我都好想由c6去開口同6299講等bb1歲後先返大陸,不過唔知佢肯唔肯:(
不過錢銀方面我都幾sure我6299係一個崩都唔會出,哪怕係佢哋要求搞咁多嘢,就算6299各自有返工都好,c6一樣每個月俾家用佢哋(唔係一齊住)而且出街食飯消費多數都係c6埋單,錢係c6搵嘅我又唔想管咁多,費事話我多事妒忌乜乜乜嗰對係佢父母咁c6對佢哋好都無可厚非

大宅

健康蛋蛋 發表於 19-8-5 19:25
如果避免唔到要返去,一定要全程自己顧實bb
大陸有單新聞,老爺為左威,在滿月宴餵左bb飲啲啲酒,幾個鐘後 ...

咁癲!俾滿月嘅bb飲酒同謀殺有乜分別?
我62都鍾意飲酒,而且係一飲大咗就好high嗰種人,我都有啲驚驚地

大宅

妹妹哈啊 發表於 19-8-5 19:33

唉,睇黎你6299只考慮自己面子,一d都唔考慮bb健康、安全問 ...

係呀佢哋淨係諗自己想點,唔會為bb著想
要咁細個嘅bb坐咁耐車真係一種折磨嚟,做媽媽睇到真係好心痛
c6係牆頭草,我叫佢去同6299傾,佢俾人講2句就掉轉頭勸返我聽長輩話,好無奈,完全幫唔到手~

別墅

回覆 qqyanyan 的帖子

你呢個提議幾好唔錯

大宅

王秋秋 發表於 19-8-5 19:29
想要搞就搞 5搞都可以在禮貌上請人食下薑醋

請問你係咪淨係睇咗個標題?
老實講我係滿月酒/百日宴都唔想搞,如果可以齋俾錢叫我6299返去請班大陸親戚食薑醋就完事我真係好樂意,但而家係6299焗住要我帶埋個b返去俾人睇俾人玩,我係極度抗拒

大宅

dollawong 發表於 19-8-5 21:41
咁就唔好返大陸了叫c6想辦法推左去啦。

完全唔返好似冇乜可能,但至少我想拖到1歲後先考慮返唔返,起碼bb到時大個啲抵抗力都好啲,c6都唔企係我呢邊,我一把口根本唔夠6299兩個講,佢哋都唔聽我意見

複式洋房

momgkm 發表於 19-8-5 21:57
係呀佢哋淨係諗自己想點,唔會為bb著想
要咁細個嘅bb坐咁耐車真係一種折磨嚟,做媽媽睇到真係好心痛 ...

咁你6299邊個會比較好溝通?

禁止訪問

大宅

Nbs 發表於 19-8-5 09:10
我冇搞,淨係百日宴兩家人十幾人食咗餐便飯,屋企樓下酒樓only。
我冇幫女整回鄉證,奶奶都提過返大陸行下 ...

same
剩係滿月兩家人食餐飯
成家都無回鄉證
(不過我生兩個都係女,所以6299無提出要返鄉下)

大宅

其實甘細個返大陸好恐怖,做媽媽好好保護bb吧。如果甘都冇話事權你好好想下自己在老公心目中的地位

男爵府

無錢又要威?
企硬唔番
打齊針 系你既讓步
一系唔番 一系打齊針先

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 21:51
呢幾日有作動嘅徵兆,所以未有心機理其他事,諗住等生咗再同c6認真傾一次。其實我都好想由c6去開口同6299 ...

呀b咁細個,一定要坐 car seat,旅遊巴太危險, 咁樣坐車登上登落 bb腰骨都壞,仲要一坐就幾個鐘喎, 意外嘅嘢冇人知, 總之bb一定要坐喺汽車安全椅上先好坐車

既然係老爺奶奶想擺,就更加唔好你哋出錢啦
其實到你生咗bb之後你會更加緊張同埋產後嘅荷爾蒙令到你情緒好大 ,好可能會成日喊, 我唔係想教唆你,但可能到時你有機會可以用產後抑鬱去同老公做籌碼, 唔係話你會患上產後抑鬱,而係你嘅情緒會好唔穩定, 可能成晚唔訓望住bb,好擔心湊唔大bb, 坐完月後認真同老公傾下希望佢會諒解 你做媽咪嘅擔心

大宅

妹妹哈啊 發表於 19-8-5 22:23
咁你6299邊個會比較好溝通?

都一樣,啲長輩心態係佢哋講嘅就唔會錯,唔會害細嘅,點溝通都聽唔入耳

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-6 01:30
無錢又要威?
企硬唔番
打齊針 系你既讓步

佢哋係有錢都只會洗係自己身上,可能bb出咗世都會買嘢俾佢,但呢啲大筆洗費佢哋肯定唔會俾
而家諗住生完叫c6去傾掂佢等bb1歲後先返,只係唔知c6肯唔肯

大宅

kissapplegirl 發表於 19-8-6 01:44
呀b咁細個,一定要坐 car seat,旅遊巴太危險, 咁樣坐車登上登落 bb腰骨都壞,仲要一坐就幾個鐘喎, 意外 ...

啱呀,我6299仲覺得坐車抱幾個鐘冇問題,冇考慮過bb安全問題,一味淨係諗住返去請幾多人
6299冇可能出錢的,結婚嗰陣都唔係我想大搞,全部係佢哋要求但錢全部c6負責,我想簡單慳錢都唔得,所以百日宴呢啲係bb嘅事佢哋更加冇可能出錢(但又堅持要搞喔)我而家都已經覺得自己有啲抑鬱了

大宅

callmebingbing 發表於 19-8-5 22:24
我自己就會諗左自己身體狀況同bb先囉 唔會為左迎合佢地搞到自己同bb咁辛苦 想睇自己過黎睇~
...

我完全唔care大陸嗰班親戚嘅諗法,佢哋對我而言同陌生人冇分別,只係6299鍾意返去應酬佢哋,但我係怕因為呢件事同6299搞到關係差曬令c6難做,以後面阻阻都唔好

大宅

hontari 發表於 19-8-5 22:58
same
剩係滿月兩家人食餐飯
成家都無回鄉證

我都想生女,不過冇得揀~
可能上一代點都有少少重男輕女觀念,覺得生咗個仔就可以係親戚面前威,都唔知幾時呢啲咁落後嘅思想先可以完全消失

大宅

momgkm 發表於 19-8-6 08:25
啱呀,我6299仲覺得坐車抱幾個鐘冇問題,冇考慮過bb安全問題,一味淨係諗住返去請幾多人
6299冇 ...

同6299一句講曬話想慳錢,唔搞啦,要搞就香港百日宴兩家人食餐飯。

男爵府

momgkm 發表於 19-8-6 08:18
佢哋係有錢都只會洗係自己身上,可能bb出咗世都會買嘢俾佢,但呢啲大筆洗費佢哋肯定唔會俾
而家諗住生完叫 ...

堅持呀 無錢又要充大頭鬼 最僧
用錢買番黎既面子 有咩用
企硬啦
唔打齊針點出境
大陸甘多菌

首頁

尾頁

跳至