自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-15 11:16
要慣架
我個女仲忙過我(本身佢就鐘意做攪手果d人)
15/8返工

精彩人生

大宅

哈哈,佢唔識飛你仲驚!
換個角度想一想,你自己到呢個年齡係咪都差唔多?
係就無問題啦!

伯爵府

空巢媽媽 發表於 19-8-15 15:01
我好外向, 好多興趣好多節目好多朋友,
但都好想同仔女多溝通, 否則都好失落和擔心
唔係要控制佢地, 只係 ...

都系~良好溝通關係,吾系一朝一夕的事。。關係良好~應該都大約知脾性習慣,易處理D……。。

珊瑚宮

好正常 都要面對

翡翠宮

牛年勳章

miffyumiffy 發表於 19-8-15 11:52
我仔17歲有女朋友了, 都好快會飛走

我同我仔好似朋友咁, 佢咩都同我地講,依家仲會同我食飯唱k打邊爐, ...

好開明呀你

子爵府

超正龍吐珠 發表於 19-8-15 11:02
吾太開心,好似隻雀要飛,關心佢地成日話我煩、溝通吾到,比關愛佢地感覺吾令我情,自己朋友好像越來越少, ...

我等緊呢D生活

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chocolatebean 發表於 19-8-15 12:31
回覆 超正龍吐珠 的帖子

幾大呀?

大個位入大學, 細個位都中三了. 大個位由細都大都乖, 有自主, 入大學乜都自己來. 但佢拍拖唔講, 近期成日出街返大學及入O CAMP. 問佢有沒有幫手買佢沒有講自己攪, 但我只有失落感. 佢不用我理反而有些傷心. 感覺佢好多野唔想比我知. 個細就還依靠, 只是擔心佢學業.

水晶宮

回覆 超正龍吐珠 的帖子

男 OR 女?
自小有冇經常分享生活軼事?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wuwucancan 發表於 19-8-15 15:24
Agree

人生的一部分

伯爵府

所以要有自已社交

男爵府

回覆樓主:

我諗BK好多JM都開始經歴呢個空巢期,我都係其中一個,前2日我仔話約咗人食飯,我都只係問一句去邊到食,佢都即時嘆氣回我 做人阿媽真係好冇奈

男爵府

tungking 發表於 19-8-15 11:19
~可能個人性格吧~如果母愛爆棚/又深歸,又鍾意比仔女"點" 甘一定失落,個心好似穿左個洞 ...

我都係咁話,我媽就係後者,我諗我都係!我媽而家返下part time,閒時約姊妹食飯唱k落disco跳老舞,夾到人就去睇演唱會去兩日團,非常梳干,偶爾幫我湊半日玩下孫非常開心,但話明佢地咁細個咁困身而家唔會湊孫!

珍珠宮

超正龍吐珠 發表於 19-8-15 16:36
大個位入大學, 細個位都中三了. 大個位由細都大都乖, 有自主, 入大學乜都自己來. 但佢拍拖唔講, 近期成 ...

讀大學都已大個,做父母係要學識放手。

侯爵府

人生就係咁啦

伯爵府

我見我朋友個仔大左,都幾痴我朋友,因為我朋友自細培養佢鐘意某啲興趣、玩意。
我朋友鐘意刺繡,自細令小朋友鐘意刺繡,而家個仔讀大學,朋友都會喺阿仔啲衫、袋度刺好靚嘅民族圖案,阿仔啲同學話好靚,阿仔就好威咁話媽媽親手刺。
仲有,朋友喜歡整甜品,佢個仔每日都有唔同款式甜品食,又請埋佢啲朋友食,阿仔覺得有呢個媽媽好好。
我諗我都要學下。
芭芭拉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jollyma 發表於 19-8-15 14:41
我諗起以前中銀有個廣告,講個爸爸教個幾歲囡囡踩roller , 爸爸拖住囡囡,廣告口號係..."今日你是她的全世界, ...

好有同感

男爵府

好媽媽勳章

超正龍吐珠 發表於 19-8-15 16:36
大個位入大學, 細個位都中三了. 大個位由細都大都乖, 有自主, 入大學乜都自己來. 但佢拍拖唔講, 近期成 ...

唔洗擔心咁多,入大學都18歲,唔細啦,佢地識照顧自己,你既關心可以煮好餸煲靚湯來表示,唔需要講太多,傾計只講下笑,唔好用教導口吻,又不需要事事都要知,反而你需要幫手的事就可叫佢幫,你當佢成人,咁大家都開心D。
我女兒我從不問她讀書既事,佢中學時唔開心失戀或同學欺凌,我問她想唔想同我分享,佢話無野就不問,佢之後有需要係會自動同我傾,到18歲,我再沒有比生活費給她,她的學費同生活費都是自己工作得來。所以不需太擔心,佢地係時候獨立。你既精彩人生又開始喇!好好安排你的節目吧!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女上大學之後我都半放手咁濟,要開始習慣下

子爵府

miffyumiffy 發表於 19-8-15 13:00
我諗最緊要同佢地溝通到, 好多阿媽頓起個阿媽款,一開口就說教,呢樣唔得果樣唔比,對佢緒多要求, 或成 ...

你好有心德。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

阿囡升中一,要開始習慣佢忙碌的日子,我有返工,最多係星期六日無聊啲啫,不過我會安排節目俾自己,做下facial 行下街,執下屋咁,如果有假期仲會獨遊,好好享受寂寞
I 大蚊豬   

首頁

尾頁

跳至