時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

看今天,能與美國博奕而不佔下風的的,中國是少數其一。
從前我想中國實在太獨裁了,連FB Whatsapp 也不能使用,今天我才明白,原來阿爺早早洞悉先機,不可讓美國媒體來控制國民思想,而且大國14億人口,只用自家製WeChat 微博,也有自己一片天。看今天中國年青人的愛國情懷,令人感動,有這些國家棟樑,中國只會繼續強大。
反觀香港年青人,沒有國家意識,沒有認識祖國歷史,現在更失去家庭觀念,為民主自由可以與家人反目,只剩下一個個沒有靈魂的軀殼,任人操縱,他們手上拿著大量選票,未來香港二十年也是社會的支柱,但香港靠他們?違法達義?香港的前境,我真的不樂觀了!

rolandbb    發表於 19-9-5 16:21

子爵府

Esther_Rachel 發表於 19-9-5 00:44
「撤回」是讓香港人看清楚,無論政府回應、拒絕、答應,班人都係唔會收手,根本不是任何訴求的問題,目的由 ...

對! 無法計,退少少雖然比人感覺退縮,但衡量利幣,今表面退樣(其實只改字眼)會另到前進方向跟加明確。警察對付黃屍黑衣人目的更明確簡單,之後更加無後顧之憂對付黑衣人。

大宅

回覆樓主:

習近平:港澳台等工作面臨重大鬥爭 「該鬥爭的就要鬥爭」

值得細味

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/371203/%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3-%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%8F%B0%E7%AD%89%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E9%9D%A2%E8%87%A8%E9%87%8D%E5%A4%A7%E9%AC%A5%E7%88%AD-%E8%A9%B2%E9%AC%A5%E7%88%AD%E7%9A%84%E5%B0%B1%E8%A6%81%E9%AC%A5%E7%88%AD

在講話中,習近平強調「鬥爭是一門藝術,要善於鬥爭」,也要注重策略方法,堅持有理有利有節,合理選擇鬥爭方式、把握鬥爭火候,在原則問題上寸步不讓,在策略問題上靈活機動。

子爵府

Esther_Rachel 發表於 19-9-5 09:09
從前我想中國實在太獨裁了,連FB Whatsapp 也不能 ...

最底死其實美國制裁行動是包括香港(等同承認香港是中國一部分), 但D黑衣人仲舉美國國旗。嘢唔嘢笑?

大宅

回覆樓主:

看中美貿易談判一年多來的發展,真是令全世界對中國的軟實刮目相看!

大宅

回覆樓主:

看中美貿易談判一年多來的發展,真是令全世界對中國的軟實力刮目相看!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Esther_Rachel 發表於 19-9-5 09:09
從前我想中國實在太獨裁了,連FB Whatsapp 也不能 ...

完全讚成你所講

大宅

Esther_Rachel 發表於 19-9-5 00:44
「撤回」是讓香港人看清楚,無論政府回應、拒絕、答應,班人都係唔會收手,根本不是任何訴求的問題,目的由 ...

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MMVV 發表於 19-9-5 09:25
最底死其實美國制裁行動是包括香港(等同承認香港是中國一部分), 但D黑衣人仲舉美國國旗。嘢唔嘢笑?
...

佢哋冇腦,被人利用仲沾沾自喜

男爵府

hker 發表於 19-9-5 01:56
成日講阿爺。我也知阿爺好好,內地的人也好好。強烈支持香港警方依法止暴制亂。

林鄭呢 ?成個"難為了家 ...

Jm 完全feel到你既憤怒 我相信呢到大部分藍絲都唔係撐林鄭的,我地要既係儘快回復和平香港。
做得藍絲既,都係比較理性和沉實,所以呢個階段唔好比對家分化到我地,林鄭千錯萬錯都唔係我地care既野。我亦相信事情完全完結後,佢都逃唔過下台既命運。
轉個方向諗,講撒回以釋出善意,望有一部份和理非退,都未嘗唔係一個方法。
anyway 我們要團結 ,如果連藍絲都被分化到有部分人激烈去反政府,咁社會只會更撕裂

TVb08    發表於 19-9-5 10:50

侯爵府

Fed#up 發表於 19-9-5 09:24

值得細味

支持中央

^^有緣能相聚,岩傾講兩句,岩笑揞住嘴,生活多樂趣^^

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主唔好咁嬲住,静觀其變啦!可能所有動作都係為左行下一步而做的, 正如琴日出左"撤回"兩字,股市升左成千點,傳聞令侵侵同毒果黎d金主勁蝕$,截佢哋收入來源。
而家最重要係齊心平亂!反暴徒!反曱甴!

男爵府

回覆樓主:

齊心平亂

大宅

Fed#up 發表於 19-9-5 09:24

值得細味

習大大發聲了,有意思!

珍珠宮

MMVV 發表於 19-9-5 09:25
...

佢地好多眼盲的,沒有思考能力,只是給人利用。

伯爵府

Teresatam 發表於 19-9-5 07:01
回覆 hker 的帖子

其實政府跪低嗰刻我都好嬲,但事實已是如此,反正撤不撤回都係字眼上問題,所以我選擇繼 ...

但願如此

大宅

hker 發表於 19-9-5 01:03
我一直是藍。投票也是民建聯的。

今日,我十分十分失望。看她錄影個樣,差在未掛白旗! 我幾個朋 ...

依家係國與國之角力, 我唔認為林鄭可以撓過中央自把自為做決定

大宅

hker 發表於 19-9-5 08:36
係呀!!咁聰明的你 ?

===

我唔係撐林鄭,其實非黃都唔認為林鄭做得好。只係其實大家應該都明今次係黃絲背後嘅人想泛民勝出。如果泛民贏咗,香港就真係死期到。所以你突然間話唔想再支持建制,難免令人懷疑。如果我誤會JM,我可以誠信向你道歉,但如果JM係真心為香港好,希望大家理性d,宜家靜觀其變

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

lovemisha 發表於 19-9-5 01:28
我成日諗如果一早講撤回,係未發生咁多暴動傷亡及社會分歧前就撤回,年輕人會否就此收貨? 畢竟家下話唔收 ...

你把今次暴動想得太簡單,背後包括權鬥/利益/國戰,真的一個撤字可解決?不想比有心人利用,得好好了解事件的真相,可憐甲曱一直以為收美金做野,原來做緊五毛都唔知。

子爵府

畀面勳章

說真的,中國新一代年輕人令人刮目相看,愛國,團結,見識廣博,希望香港可以吸納多d le d 人材,溝淡d 廢青,咁香港先有救

首頁

尾頁

跳至