自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Vana 發表於 19-12-1 12:52
有通告呀

果張通告,完全冇交代學校會如何處理參加非法活動的學生,咪就係唔會有 disciplinary measure 咪就係縮咯

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 20:05
學生非法集結被拘捕,都唔出聲,重唔係縮
學校有出通告,點缩啊,你認為的,學校唔一定要做,學校有學校處理

珊瑚宮

榮盛 發表於 19-12-1 18:21
今時今日做教育,,,,,你睇中大理大搞成咁,,堅持唔簡單

咪係,看看朋輩既影響力幾大,依然有人講話如果朋輩講幾句可以超越父母的教導係父母自身有問題,雖然是有一點可能,但大家是不是都忘記了自己 1x ,20 歲時朋友緊要過父母的時候了?

或許講呢啲風涼話的人,孩子未到反叛期,只係初中仔,說得口響

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 20:12
學校有出通告,點缩啊,你認為的,學校唔一定要做,學校有學校處理

從頭到尾咪就係話呢間學校處理得唔好咯

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 20:10
果張通告,完全冇交代學校會如何處理參加非法活動的學生,咪就係唔會有 disciplinary measure 咪就係縮咯
...
點解學校要處理,已有警方程序進行,我唔覺學校缩

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 20:17
從頭到尾咪就係話呢間學校處理得唔好咯
我唔覺學校處理唔好,應做就做,保護學生私隐亦重要,點斛家長唔係去處理自已仔女,唔反思吓自己責任

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 20:15
咪係,看看朋輩既影響力幾大,依然有人講話如果朋輩講幾句可以超越父母的教導係父母自身有問題,雖然是有 ...

教導孩子是父母責任最大,不該推给學校,朋輩及老師

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 20:23
點解學校要處理,已有警方程序進行,我唔覺學校缩

St Paul Co Ed 果啲叫企出嚟,講清楚學校會對參加非法活動的學生採取紀律處分,等學生清楚知道後果,三思而後行

警察處理既係跟從法律程序去處理,呢個係社會既層面上的,莫混為一談

學校層面裏面要處理既係跟從校規執行紀律處分,但如果學校不處理,也不明確告訴學生學校/校規會如何處理這等事故,變相在成就包庇鼓勵,孩子一點都沒有意識到事態的嚴重性,玩玩下玩出火來就太遲了

150年的老校,多少輩人的努力才建立出來的校譽,毀於一旦

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 20:26
我唔覺學校處理唔好,應做就做,保護學生私隐亦重要,點斛家長唔係去處理自已仔女,唔反思吓自己責任
...

人地家長有冇處理我唔知也唔評論

但學校確實冇表態如何處理呢個係事實

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 20:29
教導孩子是父母責任最大,不該推给學校,朋輩及老師

被拉既學生稱得上係學霸,你估人哋係野生人參呀?

佢家長父母應該冇忽略教育孩子的,咪依然係出事

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 21:00

我都知一個未來狀元出事,吾通同一人?我女(聯校活動識)睇住佢由品學兼優係幾個月內變成咁覺得好可惜

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 21:00

學霸同行為係两回事,從來沒等號,佢父母係點教,我地唔知,只係話點到係家長責任最大

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 20:46
St Paul Co Ed 果啲叫企出嚟,講清楚學校會對參加非法活動的學生採取紀律處分,等學生清楚知道後果,三思 ...
從來DBS都係自立,自重,會尊重學生選擇,佢地犯法,就跟法律程序,唔好係人地度踩多脚,

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 21:30
學霸同行為係两回事,從來沒等號

你冇睇清楚整個信息嗎?

我是在回應說把教導孩子責任推給學校的討論,說孩子出事父母責無旁貸,話朋輩影響力不至於影響好大,係父母冇做好的評論

這個學生的家長應該冇忽略佢吧,應該有很多父母各種的關注吧,敢說朋輩冇影響?啲大佬舊生返學校叫啲師弟「企出嚟」唔關事?

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 21:36
從來DBS都係自立,自重,會尊重學生選擇,佢地犯法,就跟法律程序,唔好係人地度踩多脚,
...

唔係踩多腳,一個普通人作為一間公司嘅員工犯法喺公司都有公司程序去處理唔係嗎?

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 21:36
...

如果係要踩多腳,應該po相開名先至係吧,現在只係評論學校如何處理,冇踩過位學生

子爵府

greenpea 發表於 19-12-1 21:38
你冇睇清楚整個信息嗎?

我是在回應說把教導孩子責任推給學校的討論,說孩子出事父母責無旁貸,話朋輩影 ...

點解要推俾朋輩,牛唔飲水又點會出現,全校咁多人,都有睇到呢師兄回校情况,有老師係現場監管,點解係呢幾個有做到呢行為,其它咁多人都没,咁係咩原因?行為偏激?

珊瑚宮

bearbear2003 發表於 19-12-1 21:44
點解要推俾朋輩,牛唔飲水又點會出現,全校咁多人,都有睇到呢師兄回校情况,有老師係現場監管,點解係呢 ...

咁你即係同意另一個話係父母錯唔係學校冇守好崗位既問題

我覺得係學校都冇守好崗位都有責任,但你們偏偏就講只係學生和他們家長的責任,明解哂

子爵府

bearbear2003 發表於 19-12-1 17:26
男拔一向係要自律,自由,拔萃是一輩子的事,good boy, bad boy, all are DBS boys

依句我都聽過,身邊有幾個讀緊,性格不是乖乖那種。就算冇今次事件,學校一直主張自由發揮同表達意見
Sweetheartb

琥珀宮

回覆樓主:

次次出席公開場合,佢老公都拖到佢實,好sweet

首頁
34567...8

尾頁

跳至